loader image

Често не ти остава време да си приготвяш вкусна храна, искаш да се храниш по-здравословно и балансирано? В забързаното ежедневие приготвянето на тристепенно дневно меню може би ти изглежда непосилна задача, но ако знаеш как да го направиш, ще се изумиш колко лесно е всъщност!

Предварителното подготвяне на храна може да ти помогне да спестиш от дневния си бюджет и да запазиш физическа форма. Също така, ще „спечелиш“ повече свободно време за хоби, семейство, спорт, приятели или почивка. Ако си начинаещ в планирането на меню, е добре да подредиш приоритетите си и да започнеш с отделното приготвяне на различните хранения – закуска, обяд, вечеря.

Ако например държиш на здравословна закуска, се фокусирай само върху нея. Ако пък за обяда ти отиват прекалено много средства от дневния ти бюджет, може би е добре да го приготвяш предварително вкъщи.

А в случай, че след работа си доста изморен и това те подтиква да поръчваш готова храна (която е допълнителен разход и в повечето случаи е нездравословна), се фокусирай върху вечерята и т.н.

С времето ще се ориентираш как да оптимизираш готвенето и ще се изумиш за колко кратко време ще приготвяш храната си за дни напред.

Виж тези 5 стъпки, които ще ти помогнат с планирането и предварителното приготвяне на храна за няколко дни напред:

  1. Създай план

Предварително вземи решение какво искаш да сготвиш и събери различни рецепти, от които да съставиш списък за пазаруване. Избирай продукти, за които знаеш, че са по-издръжливи и чиито вкус се запазва по-дълго време.

  1. Готви едновременно няколко неща

Така печелиш допълнително време. Например, можеш да изпечеш в един съд месото с няколко вида зеленчуци, докато на котлона си вариш яйца. Не забравяй – целта ти е да си подариш повече свободно време!

  1. Използвай подходящи съдове за съхранение

Препоръчваме стъклени съдове. Няколко причини защо са по-практични:

  • По-лесно виждаш какво има в тях;
  • Можеш да ги използваш в микровълнова (без капака);
  • Не променят вкуса и аромата на храната;
  • При затопляне, стъклото не отделя опасни за здравето вещества.

*Ако използваш пластмасов съд за съхранение, се увери, че не съдържа BPA (Бисфенол А – изходен материал за синтез на пластмаса).

  1. Не приготвяй храна за повече от 5 дни предварително

Приготвяйки храна за повече от 5 дни предварително, увеличаваш шанса да похабиш и изхвърлиш сготвените вкусотии. Повечето от нещата, които ще приготвиш, най-вероятно няма да запазят вкусовите си качества и свежест повече от 3 дни, или е възможно дори да се развалят. Такъв е случаят с яйцата и ястията, приготвени с яйца.

За по-дълго съхранение на приготвената храна ще трябва да прибегнеш до фризера.

Извади храната от фризера от предната вечер, за да е готова за консумация в съответния ден.

  1. Избери подходящи рецепти

Има рецепти, които определено не са подходящи за такъв тип употреба. Трябва да съобразиш вида на продуктите с деня, в който планираш да ги консумираш. Подбери рецепти, в които ще можеш да подготвиш предварително възможно най-много компоненти.

Приготвянето на меню за дни напред определено спестява много време и е подходящ начин за поддържане на здравословен хранителен режим. Но не забравяй – добрата храна не е достатъчна, за да си в добра физическа форма. Правилното меню, съчетано с редовни тренировки, е изпитана формула не само да изглеждаш, но и да се чувстваш добре.

 

Очакваме те да потренираме заедно в Атлетик Фитнес.

 

По-здрави,

екипът на Атлетик Фитнес

Категории: Хранене