loader image

С нарастващия избор на ресторанти, става все по-лесно да поглезим небцето си навън. Невинаги, обаче, успяваме да намерим подходящо място, което да ни подхожда на хранителния режим или на здравословната диета.

Днес ще те запознаем с няколко полезни съвети за това как да се храниш здравословно и навън.

1. Подготовка

Имай план. Хапни лека вечеря, ако си имал обилен обяд същия ден. Или, ако предварително знаеш, че ще вечеряш навън, планирай да хапнеш по-леки ястия през деня. Познаването на основни трикове в готвенето и приготовлението на ястията прави поръчването по-лесно, особено ако имаш специални хранителни нужди.

2. Избор на ресторант

Помисли в перспектива. Ако ще излизаш на вечеря с приятели, помислете за възможностите за хранене в различните ресторанти и търсете места с широк спектър от ястия в менюто. В днешни дни, огромна част от ресторантите „разлистват“ менютата си онлайн, а някои дори ги придружават с информация за хранителната стойност на ястията.

Избери ресторант, който се грижи за деца. Това ще увеличи вероятността ресторантът да има здравословно меню за деца, което включва по-малки порции и ястия, предназначени да осигурят достатъчно храна за по-малки тела.

Също така, можеш да предлагаш хапка или две от твоите ястия на малчуганите. Добра идея е да избереш няколко здравословни елементи за децата, но им остави и на тях някакъв избор. Замени пържените картофи със зеленчуци или пък си разделете порция картофки, като дресингът е отстрани.

3. Поръчване

Знай какво поръчваш. Балансирай храненето си, като включиш по-здравословни селекции от всички различни групи храни – чисти протеинови храни, нискомаслени млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести храни.

Потърси прясно направени салатни предястия, които осигуряват т. нар. „баланс в купа“. Например богати салати с печено пиле, боб или морски дарове осигуряват не само протеини, но също така фибри и други хранителни вещества. Поискай дресингът да е отстрани, за да можеш да контролираш колко слагаш.

При гарнирането на сандвичи и бургери, заложи на зеленчукови опции, като например маруля, домат, авокадо и лук.

За гарнитура поръчвай здравословни ястия, като салата, печени картофи или плодове. Увеличи хранителната стойност на печения картоф, като го допълниш със зеленчуци, салса или чили.

Заместители. Попитай за салата с дресинг отстрани, за да замениш пържените картофи в комбинирано ястие. Много ресторанти нямат против да правят такива промени, така че действай смело, задавай въпроси за менюто и прави специални заявки, за да удовлетвориш хранителните ти нужди.

Контролирай порциите. Редица ресторанти сервират огромни порции, понякога достатъчни за двама или трима души. Ако случаят е такъв, хапвай по-малка порция и си взимай остатъка за вкъщи. Преяждането е един от най-големите врагове на хранителния режим, било то и със здравословни ястия.

4. Хапване

Консумирай ястията си бавно. На мозъка му трябват около 20 минути, за да получи сигнал от стомаха, че вече не си гладен. Хората, които хапват бързо, често преяждат, докато тези, които ядат бавно, са склонни да ядат по-малко, но пак са сити.

5. Пийване

Пропусни засуканите напитки. Ако трябва да поръчаш алкохолна напитка за някакъв повод, пропусни маргарита, пиня колада и други екзотични коктейли. Те изобилстват от захарни добавки, които добавят само ненужни калории.

По-добре заложи на чаша вино, лека бира, водка, джин или обикновено мартини (без шоколадовия ликьор или трипъл сек).

Храненето е и трябва да бъде удоволствие. Ако следваш тези съвети, ще можеш да постигнеш истински кулинарни „оргазми” и да се насладиш на храната в пълния ѝ разкош.

Да ти е сладко! 🙂

Екипът на Атлетик Фитнес

Категории: Хранене