loader image

Лятото отдавна свърши и малко по малко започва да идва сезонът на „бълкването“ или качването на мускулна маса. Сега е времето да увеличиш калориите и да започнеш да трупаш. Разбира се и в това има начин да го направиш по-добре и днес ще ти го кажем. Ще ти представим няколко съвета за правилно покачване на тегло и като бонус ще ти предложим едно примерно меню. Благодарение на тях ще можеш да постигнеш, а и задържиш фитнес целите си.

 1. Малки стъпки

Процесът на трупане на маса не случайно е процес, а не моментна промяна. Дай си време и прави всичко стъпка по стъпка. Ако изведнъж поставиш тялото си пред огромни количества, след месеци хранене със значително по-нисък калориен прием, то ще настъпят проблеми.

Затова увеличавай храната малко по малко и дай време на организма ти да се адаптира.

 1. Количеството не оправдава качеството

Дори качването на теглото трябва да става по здравословен начин. Не очаквай да създадеш красиво и изваяно тяло, ако натрупаш тегло с ядене на дюнери и други вредни храни. Търси калориите от полезни източници съсредоточи се върху протеините, за да бъдеш по-продуктивен в тренировките си.

 1. Увеличи порциите

Превърни най-типичната грешка на всички отслабващи в предимство за теб. Само с увеличаване на грамажа, можеш значително да промениш калорийния прием дори и да хапваш една и съща храна.

 1. Следи процеса

Записвай си какво приемаш и изчислявай приетите калории. Така в началото ще можеш постепенно да увеличаваш количествата, а по-нататък да си установиш лесно траен режим. Едновременно с това следи и как тялото ти се променя. Така ще знаеш накъде отиваш и колко те дели от целта ти.

 1. Не спирай да тренираш

Ако не използваш всичките тези калории, за една страхотна тренировка, то това вече няма да е бълкване, а чисто дебелеене. Влагай допълнителната енергия в силови тренировки. Те ще контролират качването на теглото и ще помогнат за образуването на мускулите ти.

И за да илюстрираме казаното, нека сега ти покажем един примерен ден хранене, когато „бълкваш“:

 • Закуска

1 чаша прясно изстискан фреш

2 пълнозърнести филийки, намазани с фъстъчено масло

2 бъркани яйца

 • Хапване след тренировка

Енергийно барче или пълномаслено кисело мляко с гранола

 • Обяд

Сандвич от пълнозърнест хляб с риба тон или пилешко

300 гр. печени или варени картофи

Сок или фреш

 • Следобедна закуска

Сирене по избор с пълнозърнести крекери  + чаша мляко (по избор)

 • Вечеря

Равни количества протеини и въглехидрати свинска пържола и ориз 

Зелена салата

 • Хранене преди лягане

Протеинов шейк

Спазването на подобен режим на пръв поглед изглежда напълно лесно, но не се лъжи! Това е също толкова предизвикателство, колкото и свалянето, което следва след този процес. Вземи го сериозно и прояви дисциплина, за да се радваш след това на резултатите.

Не е нужно менюто ти да изглежда точно така. Можеш да замениш много от нещата с храни, които ти харесват, за да се наслаждаваш, докато постигаш целите си. Но внимавай изграждането на пълноценен режим за качване не е толкова лесно, колкото изглежда.

Ако искаш „твоята“ диета – пълна с любимите ти храни и съвместима с начина ти на живот се обърни към професионалистите от Атлетик Фитнес. Треньорите ни ще ти изградят индивидуален хранителен план. Можеш да се възползваш от тази услуга във всеки наш фитнес клуб.

По-здрави и те чакаме в залата!

Категории: БлогХранене