loader image

Калориите са основна мерна единица за енергия в нашия живот. Всичко, което приемаме като храна, било то протеини, мазнини или въглехидрати, има своята калорична стойност. Когато дишаме, ходим, спим, тичаме или изобщо живеем, всъщност ние изразходваме енергия отново под формата на калории.

Целият този кръговрат на прием и разход на калории ние извършваме непрестанно – двадесет и четири часа в денонощието, седем дена в седмицата, триста шестдесет и пет дни в годината. От баланса между приема и разхода зависи и теглото ни.

Когато напълняваме, ние всъщност приемаме повече енргия/калории отколкото изразходваме. Дали приемът е по-голям или разходът по-малък, няма значение – фактът, че качваме килограми говори за положителен калориен баланс. И обратно, ако отслабваме, то това е поради факта, че изразходваме повече енергия/калории отколкото приемаме.

Kак да разберем колко точно калории са ни необходими

ОК, всичко е ясно, но как да знаем колко точно калории са ни необходими, за да поддържаме настоящето си тегло и да ги използваме за отправна точка. Има много формули, някои по-сложни, други по-прости. Днес, обаче, ще ви покажа един метод, който ще ви даде точната цифра, точната лично за всеки един. Методът е прост, но изисква достатъчно дисциплина и отдаденост. Няма как! Ако искате нещо – трябва да дадете нещо.

И така, да започваме. Вземете една тетрадка, тефтер или лист и в продължение на 5 дни записвайте всичко каквото приемате като храна, ден за ден. Намерете добра таблица с хранителните стойности и изчислете калорите си за всеки един ден. Сега ги съберете и общия сбор разделете на пет. Получената средно аритметична стойност е дневното количество калории, с които подържате моментното си тегло. Това е вашата цифра, само вашата. Ето вече имаме отправна точка.

Сега вече може всеки сам да играе с цифрите, така както иска съобразено с целите си в момента. Ако искате да качвате, то добър вариант е да се вдигнат калориите с 15-20% и обратно, ако искате да сваляте, то разликата отново е 15-20%, но този път със знак минус.

Как да бъдат разпределени протеините, въглехидратите и мазнините в тези калории? Това ще разгледаме в друга статия от нашия блог, затова го следете редовно!

Категории: Хранене