loader image

Трудиш се здраво всеки ден в залата, качваш тежестите и се потиш като в парна баня по време на кардиото?

Въпреки че това е изключително необходимо за желаните резултати и крайния успех, към който се стремиш, за съжаление не е достатъчно, за да свалиш мазнините, които желаеш. Дори и да тренираш всеки ден по 1 час, ако през останалите 14-15 активни часове се „награждаваш“ с мазен чипс или пиеш бира с бургер за вечеря, резултатите ще са все така химерни.

Хранителният режим е повече от съществена част по пътя за увенчаване на усилията ти с успех. Той може да бъде определен като гръбнака на целия ти план – основата за здраво и стегнато тяло.

Различните известни личности в областта на световния фитнес определят хранителния режим, като по-важен дори от самите тренировки. Средните стойности в процентно изражение варират между 60 и 80%. Това неминуемо ни води към извода, че без хранителен режим (или диета), нещата просто няма как да се случат.

Безспорен факт е, че някои хора имат по-бърз метаболизъм от други, но повечето го ползват, като оправдание. Ако твоят не е бърз, това е защото не си се опитал да го забързаш, а това става с по-чести хранения и с тренировки.

Днешната тема, обаче, се фокусира на диетата. И тук не говорим за безумните глупости, като консумация на грейпфрути и портокали за месец – това е не само нелепо, но и много нездравословно.

Универсална формула за успех, разбира се, няма, но пък ние можем да очертаем няколко съвети, които със сигурност помагат в безмилостната борба с мазнините.

1. Хапвай поне 1 грам протеин на всеки 2 кг. тегло на ден.

Ако приемът на протеин ти е прекалено нисък, освен че можеш да загубиш мазнини, шансът да изгориш и много мускули е доста голям. Ако тежиш 80 кг., препоръчителният прием на протеини трябва да е 40 грама на ден.

2. При сваляне на тегло е важно приемът на въглехидрати да е от нисък до среден.

Ниските стойности са средно около 100 грама въглехидрати дневно, а средният е около 150 грама въглехидрати на ден. Препоръчително е да редуваш дните с нисък и среден прием, за да поддържаш нивата на енергия с високи октанови числа. Добри, богати на фибри, въглехидрати са пълнозърнестият хляб, овесените ядки, оризът и картофите.

3. Пий между 3,5 л. и 4 л. вода на ден.

Това ще те поддържа здрав и хидратиран. Въпреки че доста хора разчитат на нискокалорични, подсладени напитки по време на такъв режим, добрата стара вода трябва да ти е основното гориво.

Когато говорим за хранителен режим, е важно да се предпазим от лукавите „братовчеди на дявола” – навиците и изкушенията.

Най-предизвикателното нещо е да се разработи нов навик, за да си приготвяш храната вкъщи и да я взимаш със себе си в офиса. Добрата новина е, че само първата седмица е трудна, а след като влезеш в руслото, нещата стават значително по-лесни.

Когато говорим за изкушения, имаме две чудесни препоръки, които да ти поддържат духа.

  • Направи си снимка, когато започваш, за да поддържаш мотивацията си и наблюдавай как се трансформираш след седмица-две.
  • Планирай си едно изкушение през седмицата – може би най-добрата идея е това да се случи в неделя, за да си зареден за предстоящата седмица. Изкушението може да бъде пица, чипс, бира, понички или каквото си поискаш! Не забравяй, че трябва да е едно ястие, а не цял ден, изтъкан от изкушения.

Ако все пак ти се струва объркано или предизвикателно всичко това, можеш да се обърнеш към персонален треньор или фитнес инструктор на Атлетик Фитнес. Той с удоволствие ще ти помогне за съставянето на хранителен режим и/или тренировъчен план и ще те мотивира да продължаваш да се бориш за постигането и задържането на целите си.

Категории: Хранене