loader image

Храната, която приемаме ден след ден, както знаем условно се дели на протеини, въглехидрати и мазнини. Разбира се има витамини, минерали, фибри и други елементи, но важните на хранително и енергийно ниво са първите три съставки.

Хубаво е да се знае, че въглехидратите са предпочитаният източник на енергия за тялото. Един грам въглехидрати отделя 4 калории енергия. От своя страна въглехидратите се делят на прости и сложни.

Прости въглехидрати

Те са изградени от една или две молекули, което ги прави бърз източник на енергия. Времето за усвояване на този тип въглехидрати е до 15-20 минути след прием. Пример за храни съдържащи прости въглехидрати са: глюкоза, фруктоза, мед, захар и техните производни. Към тази група влизат и плодовете.

След като знаем, че доставят „бърза енергия“, то логично е да ги ползваме в моменти, когато имаме нужда от такава. Кои са тези моменти? Обикновенно те са два – сутрин след ставане и след физическо натоварване. Тогава тялото ни има нужда от „тласък“, който да го извади от състоянието на ниско енергийно ниво породено от дългия период през нощта без прием на храна, или когато сме изтощени след тренировка.

Важно! Не бива да се прекалява с простите въглехидрати, тъй като количеството енергия, което не изразходваме, ще се превърне в ‘запас’ под формата на мазнини.

Сложни въглехидрати

Това са въглехидратите, които са изградени от 3-4 и повече молекули. Приети такъв тип въглехидрати доставят бавно и постепенно енергия от 30-40 минути до 3-4 часа след прием. Най-просто казано, схемата е следната – попаднали в организма ни тези въглехидрати първо трябва да разкъсат веригата молекули и една по една да влезнат в употреба, а за това си трябва доста време! Примери за източници на сложни въглехидрати са: картофи, ориз, царевица, овесени ядки, пшеница, жито, ечемик, елда, пълнозърнест хляб, макарони, зеленчуци и прочие.

Важно! Ако искаме да сме във форма, без излишни мазнини, и енергични през целия ден, то сложните въглехидрати трябва да са над 90% от въглехидратите, които приемаме за деня. Другият основен момент е приемът на въглехидрати да намалява в посока от сутринта към вечерта, или поточно казано добре е 60% от дневната си дажба да приемаме до обяд.

Категории: Хранене