loader image

Когато става дума за препоръчителните дози за похапванията през деня, специалистите спорят от години. Някои подкрепят познатото, че трябва да се приемат по 3 засищащи яденета на ден. Други пък защитават теорията за повече, но в по-малки порции.

Е, накрая се оказа, че истината се крие по средата на двете. Четири пъти на ден се оказва най-подходящия вариант за повечето хора. Защо?

1. Избягва се преяждането

Когато се храним само по три пъти на ден, или както правят някои – по 2 пъти, най-често огладняваме преди да стане време за следващото хранене. В резултат на това, когато се доберем до храната най-сетне, преяждаме повечето пъти.

Говорили сме вече какви са вредите от това – тялото ни решава да се запасява в случай, че скоро отново не успее да се храни и така всичко, което приемем се натрупва като мазнини.

2. Метаболизмът се забързва

Когато се храним, се задейства термичен ефект, който забързва метаболизма. Затова  когато ядем по няколко пъти на ден в малки количества, изразходваме калориите много по-лесно и следователно отслабваме по-бързо.

3. Спадат нивата на захар в кръвта

Проведени са проучвания, които установяват, че когато хапваме малки порции по четири или пет пъти на ден, нивото на захар в кръвта ни спада. Това е значително за цялото ни здравословно състояние защото предотвратява развиване на диабет тип 2.

4. Лесно за храносмилане

Малките порции се усвояват от организма много по-бързо, заради очевидната разлика в количествата. Дори и храната да е по-трудна за храносмилане сама по себе си, ако тя бъде приемана в разумни грамажи, организмът няма да се затрудни да я обработи.

Вечер това е особено полезно, защото тогава има по-малко време за храносмилане, поради скорошното ни лягане. Необработената храна преди заспиване ще затрудни функционирането на стомаха и може да доведе до подуване и дори в по-дълъг период да доведе до напълняване.

5. Завишава се удоволствието от храненето

Всички сме се чувствали по-доволни след едно хубаво хапване, нали? Това не е просто чревоугодничество или нещо подобно, а всъщност е доказано следствие от яденето. Храната предизвиква отделянето на хормона на щастието, който ни кара да се чувстваме по-радостни веднага.

Когато увеличим честотата на яденетата дори и в по-малки количества, задействаме този процес отново. Ако се храниш по три пъти на ден, хормонът ще се отдели три пъти, а ако бройката нарасне, то това ще се отрази и на нивата на щастие, които изпитваш.

Така можеш да се бориш срещу депресията и неприятните чувства много по-лесно.

6. По-лесно се намества тренировката между храненията

Знаеш, че е добре особено след една хубава тренировка да възвърнеш част от загубената енергия в тялото си. Затова повечето хора избират да хапнат нещо с въглехидрати и протеини веднага след времето в залата. Но ако храненията, които си си предвидил за деня, са само три на брой, е по-трудно да вмъкнеш тренировката преди някое от тях. Но когато имаш повече порции, можеш лесно да отделиш една от тях за след физическото натоварване.

Важно е да отбележим, че всеки организъм е различен и за някои хора не важат същите правила, както за останалите. Затова е важно да се вслушваш в тялото си и да съобразиш всичко с начина си на живот и личните ти нужди.

Това често се оказва трудна задача, особено ако сега тепърва започваш да отделяш повече внимание на храненето си. Хубавото е, че имаш възможност да потърсиш помощ в това. Консултирай се със специалистите на Атлетик Фитнес, които могат да се съобразят с всичко казано тук и твоите лични нужди. Те ще създадат твой собствен хранителен режим с толкова хранения, колкото са най-подходящи за теб. Така ще си сигурен, че всяко твое ядене ще бъде в правилната пропорция и с достатъчно времево разстояние между следващото.

Категории: БлогХранене