loader image

Здравей, пролет!

Здравейте по-малко калорични, мазни и неполезни храни.

Най-накрая дойде моментът, в който краставиците нямат вкус на пластмаса, а като си направим салата от домати не усещаме химичния й състав. Да, правилно прочетохте – химичния. Защото цяла зима си хапваме плодове и зеленчуци със съмнително качество с идеята, че се храним здравословно.

Е, сега имаме такъв широк избор от продукти, че е направо престъпно да не си направите една салата след това, което ще прочетете. Не че ви подтикваме към веганство – знаем, че те и вода не пият защото е „домът на рибките“. (това е шега, разбира се. Не ме замервайте с аспержи!).

Да оставим това настрана, ще си поговорим за очевидните ползи от плодове и зеленчуци в диетата ни и какво носи всеки продукт.

Освен че са съкровищница от витамини и минерали, които помагат за обмяната на веществата, плодовете и зеленчуците са богати на калиеви и магнезиеви соли. Последните се отразяват благоприятно на работата на сърдечно-съдовата система в организма. Подобряват общото състояние на здравето и работата на всички физиологични системи и ни защитават от най-тежките заболявания.

Всички сме чували за свободните радикали и вредата от тях – увреждат ДНК, мускулите и органите и са причина за редица заболявания. Срещу тях имаме едно главно оръжие – антиоксидантите, а зеленчуците съдържат голямо количество от тях. Здрав дух в качествено и добре поддържано здраво тяло.

 

Фибри

Фибрите са важен хранителен елемент с много ползи за тялото. Богатата на фибри диета може да помогне за понижаването на лошия холестерол, тъй като те затрудняват пълното усвояване на някои мазнини. Те са пръв помощник срещу рака на дебелото черво защото свързват токсините и канцерогените в храната и ги изхвърлят по-бързо от организма.

Освен че ни служат да сме здрави и пълноценни, фибрите ни засищат много бързо и всяка една диета ще ни се струва като детска игра.

Фибрите се съдържат в плодовете и зеленчуците, овесените трици, варивата. Млечните и животинските храни нямат включени в себе си фибри.

Желязо

Желязото е микроелемент, който се съдържа във всяка човешка клетка. То играе ключова роля в процеса на растеж. Снабдява с кислород тъканите и органите, участва в образуването на червените кръвни клетки. Въпреки че зеленчуците не се характеризират като най-богатата на желязо хранителна група, то все пак се съдържа в немалки количества в тъмнозелените листни зеленчуци. Храните богати на желязо оказват благоприятно действие и върху имунната система. А в комбинация с минералите, нужни за правилното функциониране на човешкия организъм, си осигуряваме едно „желязно“ здраве.

Витамини

Съществуват 13 витамина, които не могат да бъдат създадени от човешкия организъм. Поради което трябва да му ги доставяме чрез храната. Те са отговорни както за обменните процеси, така и за здравата имунна система.

Например Витамин А има влияние върху растежа, доброто зрение, клетъчното размножаване и образуването на хормони. Него можем да си набавим от броколи, моркови, зеле, диня, портокали, къпини.

Витамините от група Б отговарят за правилното функциониране на нервната и мускулната система, подпомага репродукцията на червени кръвни телца и улеснява усвояването на протеина. От тях можем да си набавим като хапваме боб, леща, броколи, зеле, ягоди, банани.

Витамин С има силни антиоксидантни качества, предпазва тъканите и клетките от увреждане и спомага за по-добро усвояване на желязо. Знаете ли, че в най-големи количества той се съдържа в ягодите?

Ако ежедневието ви е твърде забързано, за да отделяте време да си приготвяте салати или ястия със зеленчуци, винаги можете да ги приемете под формата на прясно изстискани плодови и зеленчукови сокове преди закуска. Отбелязвам преди, а не вместо нея! Освен витамини и минерали, това ще ви даде лесно усвояема енергия да започнете деня.

Здравословното хранене е необходимо, за да се доставят на организма всички хранителни вещества – витамини, минерали, фибри. Ключът е в това как балансираме количеството на всяка от хранителните групи в ежедневния ни режим, така че да се чувстваме здрави и изпълнени с енергия.

Храната не трябва да е просто материята в чинията, а храненето отдавна не е просто задоволяване на чувството за глад. Избирайте правилно продуктите си и бъдете критични към тях. Качеството на това, което предоставяме на тялото си е важно. Нека не се лъжем – количеството също.

Категории: БлогХранене