Как да избереш подходящи обувки за фитнес

Как да избереш подходящи обувки за фитнес

Как да избереш подходящи обувки за фитнес 626 417 Athletic

Когато решиш да си закупиш нови обувки за фитнес, не забравяй, че трябва да обърнеш внимание на много фактори – удобни ли са, подходящи ли са, как изглеждат, какъв е бюджетът ти.

Носенето на неподходящ тип обувки по време на тренировка е като опит да похапваш супа, но с вилица – не е продуктивно и дори може да е опасно. Краката обикновено са в основата на движенията ти, така че се нуждаеш от подходящи обувки за всяка твоя тренировка. Обувките ще ти помогнат да запазиш форма, да се чувстваш добре, а дори и да предотврати нежелани травми. Най-доброто решение е да посетиш специализиран магазин и да пробваш различни видове обувки. Ние ще ти дадем съвет за това на какво е нужно да обърнеш внимание при избора им.

При тренировка с вдигане на тежести

Обувките за вдигане на тежести имат повдигната задна част (пета), чиято функция е да повиши обхвата на движението на глезените и да те задържи по-изправен. Тази им функция помага клековете ти да бъдат по-дълбоки. Когато вдигаш тежести е много важно да имаш твърда подметка, която ще ти осигури стабилност и правилна позиция на тялото.

Този вид обувки не са предназначени да бъдат универсални за всички видове упражнения, които правиш във фитнеса. Тяхната стабилност и по-твърда подметка са предназначени за удобство на ходилото и предпазване от травми.

Обувки за кросфит

Когато правиш кардио тренировки, се нуждаеш от стабилизиращи обувки. Когато непрекъснато скачаш и се движиш, ти е необходима уплътняваща и стабилизираща подметка. Хубаво е да се сдобиеш с наглезенки (лента, която пристяга глезените). Те са достатъчно леки, предпазват от травми и стабилизират допълнително краката. Друго предимство, което трябва да търсим в обувките си за кросфит, е те да бъдат с мека и лека стелка, защото този вид стелки правят скачането, тичането и всички останали дейности удобни при изпълнението им.

Общи съвети при избор на обувки за спорт

 • Никога не можеш да разбереш дали дадени обувки са подходящи за твоето ходило или за дейността, за която си я избрал. Необходимо е да потренираш или да прекараш известно време с тях, за да бъдеш сигурен, че това са твоите обувки. Попитай в магазина какви са условията за връщане или замяна. Ако е възможно ги вземи за 1 ден и опитай всички дейности, за които си ги предвидил, след което прецени дали са твоите обувки. Ако не са ги върни, а ако са удобни – ги задръж.
 • Не мисли, че размера за всички обувки, които носиш е един и същ. Винаги пробвай различни размери, за да бъдеш сигурен кой е точният за теб.
 • Премери обувките по-късно през деня, защото когато през целия ден си на крака, те стават по-плоски и подути. Това е най-подходящото време да пробваш нови обувки, за да разбереш дали, въпреки умората в краката ти, са ти удобни. Винаги пробвай обувки с чорапи (дебели или тънки), с каквито смяташ да носиш тези обувки.

Често изборът на обувки е много по-сложен, отколкото би трябвало да бъде. Не пропускай малките детайли, защото удобните обувки подобряват удовлетворението от тренировката.

По-здрави,
Екипът на Атлетик Фитнес

Оставете отзив

Абонамент за новини и промоции

сега може да научавате първи за нашите активности

Абониране за актуални новини и промоции от Атлетик Фитнес

  Имена*

  Телефон*

  E-mail*

  Контакти централен офис на Атлетик Фитнес

  София
  ул. „Лъчезар Станчев“ 5
  Софарма бизнес тауърс, кула А, ет. 4

  Работно време:
  Понеделник – петък: 09:00 – 17:30 ч.

  концепция и дизайн