„Клин клин избива” или как да стопиш мазнините като се храниш с богати на мазнини храни

„Клин клин избива” или как да стопиш мазнините като се храниш с богати на мазнини храни

„Клин клин избива” или как да стопиш мазнините като се храниш с богати на мазнини храни 1500 1000 Athletic

Нека си го кажем направо – мазнините имат лоша репутация.

Могат да те поставят под риск от сърдечно-съдови заболявания или да покрият плочките. А ти толкова много се трудиш за тях в залата.

Но да махнеш изцяло мазнините от режима си с цел да изглеждаш добре, също не е отговорът. Може дори да ти изглежда учудващо, но, 

Атлетик блог 15 (2)

за да гориш мазнини, трябва да консумираш мазнини. Разбира се, ключът тук е да ядеш правилните (тоест здравословните) мазнини.

Здравословните мазнини, набавяни от храната, са от изключително значение както за добре изглеждащо тяло, така и за жизнена кожа и блестяща коса. Този вид мазнини спомага за поддържане на клетъчните ти мембрани и за здравословното производство на хормони, включително хормони, които помагат на храносмилането и премахването на мазнини (една от причините да консумираш мазнини, за да ги премахваш).

Диетичните мазнини, освен това, предоставят мастноразтворими витамини, като A, D, E и K. Без мазнините тези витамини не биха могли да навлязат в кръвния поток и да извършат подхранващото си действие.

Разбира се, мазнините са необходими и за няколко други неща:

 • Служат като изолация и поддържат телесната температура;
 • Влизат също и в ролята на „амортисьор“, т.е. абсорбират удари. Мазнините около костите, органите и нервите ти действат като щит срещу внезапни / случайни удари, получени вследствие на спортове или движения и така могат да предотвратят сериозни травми;
 • Най-важната роля на мазнините се крие в това, че те дават енергия. Когато нямаш достъп до глюкозата от въглехидратите, тялото ти освобождава мазнини, ползвайки ги като гориво, с което се „храни“.

Когато говорим за консумация на мазнини, нямаме предвид да си намажеш филията дебело с маргарин или масло. Всички мазнини трябва да се консумират умерено. Дори и наситените мазнини, като маслото, в малки количества може да са полезни.

От къде да си набавим мононаситени мазнини?

Месото и млечните продукти също осигуряват наситени мастни киселини, но главните източници на мазнини трябва да са мононенаситени мазнини, които могат да понижават LDL или т.нар. лош холестерол, и полиненаситени мазнини, като Омега 3, които значително подсилват имунната система и минимизират риска от възпаления, включително този вид, който може да облекчи мускулни болки след тренировка.

Първите – мононенаситените – се намират в маслините, зехтина, авокадото и бадемите, а вторите – полиненаситените – в орехите, яйцата и мастните студеноводни риби, като сьомга например.

Консумацията на слънчогледово олио или шафраново масло също е полезна, тъй като те са богати на незаменимите мастни киселини Омега 6, но е силно препоръчително съотношението на Омега 3 и Омега 6 да е 1:1. Истината е, че много хора консумират прекалено много Омега 6 мастни киселини под формата на частично хидрогенирани царевично, рапично или соево масло, които са сериозно обработени. Пази се от тези, както и от трансмазнините – те имат тенденция да се крият в снаксове и чипсове, които така или иначе не е хубаво да ядеш.

„Поиграй си” добре с баланса между различните здравословни мазнини. Например:

 • изпечи риба на скара;
 • поръси зеленчуци с орехово олио;
 • подправи салатата със счукано ленено семе;
 • хапвай тиквени семки.

И още една голяма полза – тъй като мазнините се храносмилат по-бавно, в сравнение с въглехидратите например, оставаш сит за по-дълго време, което в крайна сметка ще доведе до по-малко хапвания.

Ако си все още объркан, инструкторите в „Атлетик Фитнес“ са винаги насреща да те консултират, за да си наясно как, кога и с какво да се храниш, за по-здравословен и енергичен начин на живот. Заяви безплатна тренировка или купи карта тук.

Оставете отзив

Абонамент за новини и промоции

сега може да научавате първи за нашите активности

Абониране за актуални новини и промоции от Атлетик Фитнес

  Имена*

  Телефон*

  E-mail*

  Контакти централен офис на Атлетик Фитнес

  София
  ул. „Лъчезар Станчев“ 5
  Софарма бизнес тауърс, кула А, ет. 4

  Работно време:
  Понеделник – петък: 09:00 – 17:30 ч.

  концепция и дизайн