loader image

Първият ти път във фитнес залата може да бъде страшно преживяване, особено ако никога преди това не си влизал в такава.

Оборудването, обстановката, както и хората – всичко може да ти се стори малко в повече в началото. Но само защото не си запознат с уредите и си заобиколен от куп пуфтящи и потящи се хора, не означава, че трябва да се чувстваш странно. Всички сме били така.

Нека разсеем част от този страх към първото ти влизане в нея, като ти дадем няколко полезни съвети, за да направиш преживяването много по-гладко и приятно.Атлетик блог (46)

1. Какво да носиш?

Разбира се, всеки е различен, но необходимите неща са:

  • Kърпа – не е приятно да лежиш в потта, оставена от друг човек преди теб, нали? Същото важи и за теб, затова си носи кърпа, която да слагаш на уредите, които използваш;
  • Бутилка с вода или друга течност – от съществено значение за тренировката е да поддържаш нивото на течности в организма; и
  • Зареди се с готини хитове – не всички са фенове, но има доста, които предпочитат да слушат музика, докато тренират. Гледай уредът да не пречи на тренировката и движенията ти.

2. Какво да направиш, когато отидеш в залата?

Първото нещо, което можеш да направиш, когато си вече във фитнес центъра, е да се насочиш към съблекалните. Ако това включва минаване през залата, това ще ти даде и възможност да сканираш къде какво се намира – кардио уреди, уреди със съпротивление, зала за аеробика, сауна и т.н.

След като се преоблечеш и си готов да започнеш, препоръчваме ти да започнеш с уредите за кардио тренировка (колело, пътечка за бягане и др.). По този начин ще имаш възможност да загрееш и да „хвърлиш още един поглед” кое къде се намира в залата.

Преди да се качиш на някой уред, увери се, че няма някой, който да чака за него и не го ползвай прекалено дълго, ако видиш, че има други хора, които биха искали да го използват.

3. Запознай се с етикета във фитнес клуба.

Ето няколко правила, за да не „станеш за посмешище” по време на първия ти ден в залата:

  • Използвай кърпа: избърсвай потта, която оставяш по уредите. На никого не му е приятно да лежи в чужда пот. Ако си забравил кърпата си вкъщи, можеш да вземеш  хартиени кърпи от залата, с които да оставиш уредите чисти, или да си наемеш кърпа от рецепция, ако тази услуга се предлага;
  • Попитай преди да използваш уред: ако смяташ, че някой е свършил да тренира на даден уред, но все пак седи до него, попитай го дали е приключил. Ако не е, просто попитай дали може да се редувате. Едва ли някой ще ти откаже;
  • Подреди използваните от теб тежести след ползването: спомни си как родителите ти са те карали да си подреждаш играчките, ако не ги използваш. Те всъщност са те подготвяли за фитнес залата.  Шегата настрана – ако тежестите са прекалено тежки за теб, помоли за помощ;
  • Носи подходящо облекло: разбира се, идеята е да носиш нещо удобно, което да ти позволява лесно да се движиш, но не забравяй да се съобразяваш с другите, когато правиш гимнастика. Дами, това означава спортни, поддържащи сутиени, а ако носите къси панталони, уверете се, че те не са свободно падащи. Ако такъв е случаят, носете други под тях. Господа, същото важи и за вас с шорти – въпреки че баскетболните къси панталони са дълги, могат да се качат нагоре, докато се разтягате. Ако такъв е случаят, моля, носете други шорти под тях.

Ако имаш някакви въпроси относно кардиото и какви уреди да използваш за различните мускулни групи, можеш да се обърнеш към квалифицираните инструктори в Атлетик Фитнес, които са винаги на твое разположение за допълнителни съвети.

Приятна тренировка и не забравяй да се забавляваш!

Категории: Мотивация