loader image

Спортът е онази незаменима частица от здравословния начин на живот, която редица деца често пренебрегват по една или друга причина.

Но е редно да си признаем, че спортът не само оказва положително влияние на здравето им, но се „кичи” и с редица други положителни резултати, с които ще те запознаем днес.

1. Спортът изгражда дисциплина

Активно спортуващото дете си изгражда дисциплина още от ранна възраст, което неимоверно много му помога впоследствие, когато се впуска да открие призванието си по интересната крива на живота. Дисциплината и волята неразривно си „флиртуват”, а когато „свалката” им премине на по-високо ниво, резултатите са изключително зашеметяващи. Тъй като спортът дава резултати почти веднага, той учи децата по-лесно на дисциплина, отколкото ако някой би ги накарал да изчистят стаята си например.

2. Спортът гради силен характер

Спортът гради характер по много и различни начини. Тренировките в екип, отдадеността, усърдната и упорита работа и познаването на границите допринасят за „коването“ на силен характер. Все важни аспекти, за да бъдат децата ни успешни в спорта, а впоследствие и в живота.

Характерът се подсилва много и от предния елемент, който споменахме, а именно дисциплината.

Великите спортисти са изключително силни личности. Тяхното атлетично съвършенство се е конструирало на база на огромни дози смелост, отдаденост, справедливост, честност, лидерство и уважение. Последният елемент ни води и към следващата причина детето ти да спортува.

3. Спортът е един от ключовите елементи във вменяването на добро възпитание и уважение към хората

С малки изключения, спортовете са отборни и се извършват в екип от поне няколко души. Екипността е ключов елемент за общуването и спомага чудесно за изграждането на добро възпитание и уважение към съотборниците, а оттам и към ближните.

По този начин децата не само се забавляват, но и се учат да уважават заобикалящите ги хора.

Когато едно дете се сблъска с трудности и му се окаже помощ от другите деца в отбора, този момент се запечатва силно в съзнанието му, като така се изгражда уважение и възпитание към съотборниците му.

4. Спортът учи да се поставят цели, да се следват и да се постигат успешно

Активният спорт неизменно идва с целите и задачите, които всеки човек си е поставил в един момент. Ако детето започна активно да се потапя в спортни занимания, то ще съумява много по-лесно да следва и постига целите си. Не само в спорта, но и по интересната, но почти винаги криволичеща, житейска пътека. Спортът учи децата на стойността от усилията им и как да постигат успешно целите си.

5. Спортът е здраве

И, разбира се, най-важната причина детето ти да практикува редовно спортни занимания е здравословната. Активно спортуващите деца имат огромни запаси от сила и енергия. Те им помагат да се справят с домашните и училищните им задължения по много по-ефективен (естествено и забавен) начин.

Спортът оказва и чудесно влияние на имунната система на детето, което е „музика за ушите“ на всеки родител. Активният спорт стимулира изпотяването, а както знаеш, това е един от начините да се изкарват токсини от организма. Активният спорт също така забързва и метаболизма, който пък се грижи за поддържането на килограмите.

Тези 5 причини са само част от дългия списък с прекрасности, които спортът дава на нас и на нашите деца. Но тях считаме за основните. Още от ранна възраст децата имат огромен капацитет, който е не само физически, но и умствен. Ако започнем да го подхранваме още тогава, резултатите впоследствие ще са главозамайващи.

Наред с невероятния външен вид, който праща самочувствието им в космоса, те ще могат да се превърнат в истински господари на съдбата си. Въоръжени както със силен характер и дисциплина, така и с добро възпитание и уважение към хората.

Ние в Атлетик Фитнес насърчаваме децата да спортуват още от ранна възраст, като всяко дете е добре дошло да спортува с придружител (след 18-годишна възраст такъв не е необходим), с уговорката родителят да отговаря за действията и поведението му във фитнес клуба и най-вече – за неговата безопасност.

Категории: Мотивация