loader image

Тялото ти се променя в унисон с нивото на стрес, на което го подлагаш. Ако не виждаш резултати от тренировките си в залата, решението е изключително просто – направи нещата по-трудни!

Някои подходи просто не помагат – например да гледаш снимки на жени и мъже с изваяни тела и да си казваш „аз никога няма да съм като тях”. Или пък да завършиш тренировката си без да си дал всичко от себе си! 

В края на краищата, тялото ти е машина, която може да се приспособи към всичко, и би го направило, само ако му се дадеш достатъчно добро основание за това. Тоест не е достатъчно само да се явиш в залата, трябва и да си дадеш малко зор!

Ако силата и мускулното ти развитие не са помръдвали от месеци, време е да смениш подхода и да направиш тренировките си по-сериозни. Представяме ти пет идеи:

1. Закачи допълнителни тежести към щангите или използвай ластици

За да направиш тренировките си по-предизвикателни, понякога е необходимо използването на неконвенционални методи, а веригите са точно такъв метод. Ако досега не си използвал вериги в тренировките си, за да засилиш значително растежа и напредъка си, може би си пропуснал един от най-добрите инструменти в залата.

При повечето упражнения теглото на обекта, който повдигаш, не се променя – тоест това, което тежи 30 кг. в горната част, е толкова и в долната. При веригите, обаче, колкото повече се увеличава обхватът на движението, толкова нараства и натоварването. При тренировките с ластици или ленти, колкото повече се разпъват, толкова по-голямо става и съпротивлението на лентата.

2. Разшири сериите

За тази цел можеш да използваш различни версии на едно и също упражнение / движение в една серия, като точно преди да изпуснеш тежестта например, променяш позицията на тялото. За да спечелиш максимално от серията, започни с най-трудните упражнения в началото ѝ.

По този начин ти си в състояние да правиш повече повторения със същото тегло, тъй като променяш позицията на тялото си и получаваш механично предимство.

3. Подобри плътността на тренировките

Тук се има предвид следното: ако правиш упражнения за прасци или корем, в края на тренировката си, вероятно ще ги „претупаш” защото вече си изморен. Добра идея е да тренираш тези по-малки мускулни групи. Например предмишници – заедно с тренировка за крака, между сериите на другите групи, които вече тренираш. Този подход се нарича „плътна тренировка“, тъй като извършваш повече физическа дейност за същия период от време. Разбира се, това не удължава тренировката, а просто се натоварват едни мускули, докато другите се възстановяват.

4. Размени реда на упражненията

В началото ти говорехме за стреса. Когато един мускул се стресира, той започва да расте. И един от най-добрите методи за това е да го шокираш, като смениш реда на упражненията. Какво имаме предвид?

Да кажем, че всеки път започваш тренировката си за гръб с Т-образна щанга (мечка) и после отиваш на скрипеца, гребане с дъмбели и т.н. Започни следващия път с гребане, после отиди на скрипеца и накрая запази борбата с „мечката“ : )

5. Махни се от уредите

Тренировките с уреди имат доста ползи, но те са значително по-лесни от тези със собствено тегло, тъй като уредите определят движението ти.

В тренировките със свободни тежести много по-голяма част от мускулите на тялото участват в стабилизиране и балансиране на тежестта. Тези подпомагащи мускули са необходими за завършване на движението, което прави тренировката по-трудна, но и по-ефективна, и се изгарят повече калории.

В Атлетик Фитнес можеш да постигнеш чудесни резултати, като се присъединиш към голямото ни семейство. Треньорите ни ще ти помогнат да разнообразиш тренировките и да постигнеш главозамайващи и дълготрайни резултати, които ще се забележат не само от приятелите ти. Купи карта тук

Категории: Мотивация