loader image

От Пламен Христов

Каквa е вашата спортна издръжливост и защо?

Нее, не говоря за възможностите ви по време на тренировка или за това, колко дълго време можете да бягате, или плувате без почивка. Не! Нека поговорим за това колко устойчиво е желанието ви да спортувате и защо въобще се занимавате с това, след като животът ви предлага невъобразимо голям избор от изкушаващи възможности за забавления! Помислете за това! Защо упражнявате тялото си? Дали го е препоръчал вашият лекар? Искате ли да дадете добър пример на вашите деца? Имате наближаваща среща на випуска от гимназията или сватба?

Не ме разбирайте погрешно, всички тези причини за трениране са страхотни, наистина си заслужават усилията! Като персонален треньор, моята задача и отговорност е да мисля по-мащабно,. А защо не да науча вас да мислите по същия начин, защото аз го смятам за по-градивен в този случай. Какво имам предвид ли?!  

Само помислете:

  • Какво ще се случи, след като достигнете теглото препоръчано от вашия лекар?Атлетик блог (37)
  • Какво ще се случи след като приберете корема, стопите част от бедрата?
  • Когато отново се поберете в „ онази рокля, дето я носехте, когато се запознахте с еди-кой си – страхотна вечер беше, нали”!?

Напълно признавам факта, че това са феноменални постижения! Истински вярвам в това!!! Но какво се случва, когато няма нищо, за което да работим? Разбира се, всички казват „този път ще запазя тази чудесна форма”.

Но каква ще е вашата „причина“ за тренирате след това?

В практиката си твърде често съм виждал рецидивиращото нежелание за повече спорт след някое такова събитие! От време на време, всъщност доста често съм свидетел и на обратното хлъзгане и йо-йо ефекта.

Какво всъщност би било добре да се случи, как би трябвало да бъдат поставени нещата. По какъв начин бихте могли да се спасите от всички тези пагубни ретроградни явления?! Това е малко деликатна тема и аз като един деликатен човек не бих желал да се самопоставя в позицията на някакъв гуру с пророчески способности и мания за единствено правилен житейски подход. Но въпреки това, бих могъл да бъда полезен с няколко съвета. Te ще дадат правилна посока на мислите ви по отношение на вашите мотиви да останете на пътеката, пистата или във фитнес залата и да продължавате да бъдете полезни за себе си!

Ние хората на спорта живеем в дългосрочен план на физическо упражняване. В този смисъл и нашата работа не би била успешна, докато не успеем да ви подкрепим в създаването на трайни житейски промени. Вярвам, че винаги би било добре да имаме цел, за която да работим. Поради тази причина, а и още много други, нашите програми не би трябвало да се наричат  „програми за упражняване“ – те би трябвало да се разбират като „обучение“.

Е, каква всъщност е вашата спортна издръжливост?

Един от първите въпроси, които задавам на потенциалните си клиенти е как те мислят, че се постига целта, която са си поставили, как виждат в бъдеще тренирането си? Често пъти получавам отговор „О, не обичам това, но се налага …!” Това обикновено ме „хвърля по гръб”! Или „опитвал съм толкова много пъти, но е ужасно скучно …”! Това са отговори на хора, на които абсолютно искрено и с цялото си сърце съчувствам! Е, ако някой си представя тренирането като непрестанен съвременен екшън изпълнен с драматични сцени и премеждия, при които главният герой едва оцелява но все пак накрая след разтърсващи схватки побеждава стотици противници, вероятно би бил наистина разочарован.

Хайде сега, нали до преди малко ни убеждаваше в обратното! Е, не точно, просто имаше нужда от малко уточнения. Тези отделни събития и целите свързани с тях, бихте могли да разглеждате като отделни малки цели по пътя към вашата голяма и единствено стойностна цел. Това е трансформация във всякакъв план, следване на вашия път за усъвършенстване. Това, както мъдро преди време казах, е път с начало и без край … ! Всъщност тези събития биха могли чудесно да изпълняват ролята на стимули за малките победи, покоряването на всеки малък връх по вашия път. Това е чудесно прагматично решение на тази задача, едно прекрасно и безболезнено имплантиране на твърде емоционалните причини в прагматично устроените мозъци на съвременните хора.

Как изрекох всичко това не знам, но и аз се развивам и ето че започнах да търся прагматика в нещо, което толкова много години е създавало у мен само и единствено емоции! Дали точно за това не се случило по най-добрия начин все пак – отговорът на този въпрос ще оставя за себе си!!!

В края на краищата важното е да се появите на „ терена”

Да се гмурнете в океана от възможности за двигателна активност и истинско трансформиране и изграждане. И понеже вече сте при нас и нещо повече – вие сте част от нас, защо да не го правите по-приятно, докато го направите? Аз искам да ви предизвикам да тренирате за конкретно събитие с конкретна свързана с него цел. Ще се изумите от това, какво може да направите с правилните и добре дозирани упражнения и конкретни методи на трениране. Сила, гъвкавост, стабилност, хипертрофия или просто стапяне на излишните мазнини, заради които така и не влезнахте в любимите си дънки от миналото лято.

Когато желанието ви е съчетано с отличния план на добър треньор, резултатът ще бъде изненадващо добър дори и за най-скептично настроените, уверявам ви! И нека тези, които искат да изглеждат добре на Коледното парти, да не се двоумят и да дойдат също – не само лятото предлага отлични възможности … ! Когато една цел е изпълнена, аз ще ви попитам каква е следващата и така ще е винаги.

Може след време вашият лекар да ви поздрави за бързото и безопасно отслабване. Може другите родители от класа на детето ви да попитат каква е вашата тайна. Толкова много въпроси ще чуете и толкова много отговори ще трябва да дадете! А, когато отминат набелязаните събития, ще си поставим нови цели, които да преследваме заедно – нови конкретни цели, нови малки победи, нови малки сигурни крачки по вашия път … !

Започваме веднага – нямаме време, пътят ни няма край, нали помните … !

Категории: Мотивация