loader image

Отговори на едни от най-често срещаните фитнес въпроси.

Вдигнете ръце, тези които са ходили във фитнеса и са прекарвали 45 минути само върху пътеката? Или може би сте правили няколко упражнения със собствено тегло след като приключите с пътеката, а когато се огледате около себе си, всички други правят „Мъртва тяга“ или пък „Глутеус мост“ (повдигане на таза и седалището от тилен лег). Вероятно ви се искало да видите коя е най-правилната техника при вдигане на тежести, за да я прилагате и вие.

Чели сте за ползите от упражненията с тежести или пък модерната напоследък тренировка за топене на мазнини – Хийт (HIIT), просто не знаете кое е по-доброто и от къде да започнете.

Ние ви разбираме! И ето малко интересна информация, безплатно. Няма значение дали не сте ходили изобщо във фитнес зала или сте били стотици път – всички се притесняваме, когато опитваме нещо ново. Всеки има такива дни и чувството, че започваш от нулата не е особено приятно.

Тайната е да не позволите на тези чувства да ви попречат да започнете!

Така че, независимо дали търсите тренировки за начинаещи, защото сте истински начинаещи или защото започвате да тренирате отново след дълга пауза, това няма значение. Ние сме събрали научни данни и експертни мнения, за да ви помогнем да станете активно спортуващи и щастливи от този факт хора.

Отговорили сме на всички тези дребнави въпроси относно тренировките за начинаещи и извадихме отговорите в това ръководство.

Продължавайте да четете и поемете по пътя на чудесата на упражненията за начинаещи точно сега. Ние имаме удоволствието да ви придружим в това забавно и вълнуващо пътешествие.

 1. Как да започнете да тренирате?

Просто започнете!

Няма магии или трикове от Хари Потър. Просто се изправете и започнете да се движите.

Добре, сега можете да кажете, че имате нужда от дрехи за спорт, обувки за бягане или нещо друго. Не търсете оправдания!

Изграждайте навици за повече движение и тренировки постепенно, докато ставате по-силни и издръжливи.

 1. Кое е най-доброто упражнение за начинаещи?

Това е въпрос за милион долара, но в крайна сметка изборът за това е ваш. Ако сте новак в упражненията, един от приоритети ви следва да бъде намирането на „вашите“ упражнения и дейности. Упражненията, които ви карат да чувствате добре и не са прекалено сложни. Да имате набор от тренировки и упражнения, които ви карат да се чувствате наистина добри е ключов фактор за запазването на мотивацията ви в залата и предотвратяването на скучните тренировки.

Очевидно е, че трябва да знаете от къде да започнете, затова продължавайте да четете.

„Намирането на нещо, което наистина обичате да правите е най-доброто упражнение за начинаещи.“

 1. Трябва ли да загрея преди тренировка?

Ако искате да избегнете схващания, крампи, болки в кръста, болки в коленете и други потенциални наранявания, тогава – да.

Използвайте динамични разтягания, които имитират обичайни упражнения и ще подготвите тялото си за тренировките, които предстоят.

 1. Как да разбера с колко тежест да тренирам?

Това е важен въпрос за отговаряне. Вдигането на твърде тежко е рисковано, защото е много вероятно да пострадате. От друга страна, вдигането на твърде леко за вас ще ограничи прогреса ви във фитнеса.

Въпреки това, като начинаещ вие трябва да усъвършенствате техниката на всяко упражнение преди да го правите с повече килограми. И дори да се наложи известно време да тренирате с по-малко натоварване, не увеличавайте килограмите преди да сте достатъчно уверени във вашата форма.

И не забравяйте, че най-доброто упражнение за начинаещи е това, което ви се струва правилно за вас! Не е важно това колко килограма вдига някой друг, важно е как се чувствате вие, когато правите упражнението.

Университетско проучване установява, че вдигането на по-леки тежести, но повече повторения води до сходни резултати както на вдигането на тежко, но с по-малко повторения.

 1. Как мога да изгоря 500 калории на бягащата пътека?

Един малък съвет за начинаещи – не гледайте броячите на калории на фитнес уредите, докато тренирате. Първата причина е – тези броячи подвеждат. Понякога с повече от 40 %!

Втората причина е – вашата основна мотивация за работа трябва да бъде усещането за добро физическо и психично здраве, от което веднага ще се възползвате. Ако се опитвате да отслабнете, това ще стане с повече и повече движение.

 1. Какво да правя след тренировка?

Разтягане!

Опитайте три от най-препоръчителните упражнения за разтягане след тренировка за начинаещи, на световен консултант по остеопатия:

 • Разтягане на прасците: разтегнете прасеца, като поставите единия крак пред другия и присвиете коляното на предния крак. Дръжте и двете си пети без да ги повдигате от пода. Наведете тялото си напред в тази позиция, докато не усетите разтягане в задната част на бедрата и прасците си. Можете да подпрете ръцете си на стол пред вас за улеснение или да опрете ръце на стената. Разтягайте в продължение на поне 2 минути.
 • Разтягане от коляно: клекнете на пода на едно коляно. Бавно придвижете таза си напред, за да разтегнете предната част на бедрото си. Както и преди, задръжте на всеки крак около 2 минути.
 • Разтягане на бедрата от седеж: седнете на стол или на лежанката и поставете десния си крак върху лявото коляно. След това придърпайте дясното коляно към гърдите си. Опитайте се да задържите долната част на гърба си изправена. Повторете същото и за левия крак. Разтягайте в продължение на 2 минути на крак.
 1. Трябва ли да приемам протеинов шейк след тренировка?

Не е задължително. Но колкото повече напредвате в тренировките, може би ще искате да обмислите и промяна в храненето си, за да подобрите и резултатите от самата тренировка. Това е просто начин за балансиране приема на протеин, въглехидрати и мазнини. По този начин се гарантира, че тялото ви може да изгражда и възстановява най-добре мускулите ви, да поддържа оптимално производство на хормони и просто да остане жизнено и активно. И – да, можете да хапвате пържоли и чипсове. 🙂

Когато става въпрос за протеинови шейкове, помислете за тях, така че да ги ползвате като умерено допълнение към здравословното и разнообразно хранене, а не като заместител на храна.

 1. Колко пъти трябва да тренирам седмично?

Добрата новина е, че когато става въпрос за упражнения за начинаещи, не е нужно да тренирате абсолютно всеки ден. Всъщност, ако го правите, най-вероятно ще навредите на себе си, вместо да си помогнете.

Всеки път, когато тренирате много здраво, причинявате много стрес на мускулите си, ако сте начинаещ. Мускулите се нуждаят от време, за да се възстановят и докато се възстановяват, растат и вие виждате резултата от тренировката си.“ Това означава, че когато следвате една и съща тренировъчна програма или работите само по една и съща мускулна група всеки ден, няма да получите по-големи мускули или по-голяма издръжливост.

И така, какъв е магическият брой тренировки към които трябва да се стремите?

Препоръчително е да тренирате най-малко 2-3 пъти седмично в началото, за да създадете навика и тялото ви да привикне. След което бройката може да се увеличи.

 1. Кое упражнение изгаря най-голямо количество калории за 30 минути?

Както вече знаем, фокусът на тренировките за начинаещи не трябва да бъде в броенето на калориите, въпреки че понякога ни се иска да знаем къде се намираме в скалата на интензитет на нашите тренировки. Не забравяйте, че всяко тяло е уникално различно – то ще изгори калории в различни граници, в зависимост от упражнението. Но въпреки това, като упражнения, които горят много калории на базата от 30 минути са:

– скачане на въже;

– интензивни упражнения с пудовки;

– ползване на велоергометър или колело;

– упражнения на гребни тренажори;

– ползване на степер.

 

И след всички съвети казани до тук, остана да ви кажем най-важния!

Предвид това, че сте начинаещи, започнете да тренирате с помощта на професионалист. Така ще сте сигурни, че ще избегнете контузии и наранявания, и че правите упражненията правилно, за да постигнете максимални резултати.

В Атлетик Фитнес ще откриете професионални квалифицирани треньори, които ще са до вас през цялото време.