loader image

Пламен Христов

Понякога от древността към нас, чрез човешкото познание, пътуват смайващо полезни уроци, и, ако ние се научим да разбираме тези древни послания правилно в контекста на съвременния живот, ще започнем да разбираме и познаваме себе си по-добре, а това би било от огромно значение за успешното ни представяне днес, утре, … и всеки следващ ден! Какво всъщност е необходимо? … ами, само да се съсредоточим малко повече в себе си …!

Предците ни са изповядвали теории и поддържали определени мисли и идеали, които са довели до здравословен, балансиран живот. Някои от тези практики датират от хилядолетия. Ако погледнете внимателно основните ценности, които са движели  хората, като древните гърци например, с изненада ще откриете, че много от ежедневните им принципи са все още актуални днес. Ето някои от тези уроци, които можете да приложите в живота си, а също и за по-добро здраве и отлична форма.

Не ежедневно, но все пак постоянно трениране …

Древните гърци смятат, че активността и физическото упражнение са абсолютно необходими за един пълен живот. Съвременната дума „GYM” се получава от гръцката дума „Gymnasion”, което буквално означава училище. Онези, които посещавали  „Гимназиона”, прекарвали времето си в бягане, хвърляне и борба, а професорите и учените преподавали всичко – от философия до търговски практики и икономика.  „Гимназионът” бил място, където много граждани прекарвали целия си ден, а често основните им занимания били разположени наблизо, така че търговците лесно да имат достъп и до двете. Смятам, че тайната днес e да не разделяте тренировките от останалата част от живота си.

Разгледайте себе си през погледа на един професионален атлет и провеждайте всичките си дейности в съответствие. Ако това означава, че времето около обед просто изтича в канала – вземете се в ръце и изпълнете пропиляваните до днес минути със съдържание, като тренирате усърдно. Намерете офис близо до фитнес зала например! Въпросът е винаги да търсите начини, по които да бъдете готови за активности и във форма.

Понякога не яжте, а друг път хапнете повече от планираното …

Идеята за ядене с няколко приема на ден е много модерна. За съжаление, това не изчерпва всичко и за жалост епидемията от затлъстяването по цялото земно кълбо е факт. Древните гърци практикували интермитентно гладуване, а днес е разпространена идеята за мръсно хранене от време на време. Неотдавна писах , че понякога е необходимо да „сритате” правилата в ъгъла, особено силно това важи за непрофесионално трениращите. Мозъците на заетите по цял ден с неспортни занимания буквално са на ръба на „изпушване” и ако към това се прибави и стресът от ежедневно поддържане на специализирана диета и трениране, нещата лесно биха могли да изкочат от релсите!

Понякога наистина нарушете правилата и ако това е разумно направено, аз смятам, че неминуемо би довело до хармонизиране на метаболитните функции и презареждане! Известно е, че сутрешните аеробни занимания на гладно помагат на тялото да потърси енергообезпечаване от съхранените мазнини. Често след ден с обилно хранене, но пък при условията на продължаващо добро трениране, кантарът стремително тръгва надолу. Опитайте …!

Понякога тренирайте инстинктивно …

Много от днешните атлети мислят само за тренирането с определена конкретна цел. Макар че със сигурност няма нищо лошо в това, то може да стане доста монотонно занимание  и да доведе до досада, неуспехи и дори отказване! Ужасна перспектива, нали?! Древните гръцки „hemerodromoi” (дневни бегачи) понякога бягали без определена цел, просто заради чистата наслада от бягане. Тренирайте от обикновена любов към тренирането, приятели, казвам аз. Поставянето и преследване на цели е тема, за която съм се произнасял не веднъж, но малко свобода никога не е излишна.

Инстинктивното трениране е приоритет на сериозните атлети, но точно като такъв ви уверявам, че да се вслушате в това, което тялото ви говори и иска, всъщност е страхотно! Забравяйте понякога разпечатаните си програми (дори написаните от мен J) и тренирайте както тялото ви диктува, а после ще обсъдим резултата. Уверявам ви, че разбирането ви за смисъла от тренирането ви шеметно ще подскочи!

Никога не спирайте …

Една древна поговорка гласи: „Не се страхувайте да ходите бавно, страхувайте  да стоите неподвижно”. Издръжливостта, както в бягането, така и в живота, изисква същата твърда решителност да продължавате напред. Размишленията върху дилемата – да се продължи или да се спре е пагубна в много отношения. Необходимо е да се намерят сили и непоколебимост да се продължава още и още …! Не, не е необходимо да се спринтира след целта, а просто, да се тръгне и да се върви!

Твърде често в живота ни се обезкуражаваме, когато целите ни изглеждат недостижими и невъзможни, и често просто се отказваме. Когато спрем в най-ниската точка – там, където ни се струва, че всичко вече е приключило, особено по време на продължителна надпревара, трябва да си спомним една древна африканската поговорка: „Дори и бавен пешеходец ще пристигне”. Успехът по-често се дължи на постоянство, отколкото на скорост. Древните знаели това и ние трябва да го имаме предвид, когато сме изправени пред своите трудности.

Планирайте утрешния ден, но живейте днес …

Това може да се приложи при ежедневното ви обучение, за да бъдете по-успешни. Ако целта ви е да имате ясна визия за бъдещето си за 10-20 години напред, наистина ще се наложи да планирате сериозно как да стигнете дотам. Този план, обаче, съвсем не е по-ценен от ежедневното планиране на това как да тренирате най-добре. В залата за трениране днес ще е необходимо да дадете всичко и да тренирате с много страст и отдаденост. Направете същото и утре и в следващата си насрочена тренировка, и на  следващия, и на следващия. Живейте в момента и бъдете най-добрите, които можете да бъдете, точно в този миг от време и така ден след ден!

Ние всички поддържаме цели и имаме стремежи, но животът е ценен подарък, който най-добре се ползва в момента. Научих това от мислите на древногръцки философ и го смятам за вярно, а и ценно! И още нещо, което може да прозвучи малко еретично, но аз съм известен вече еретик, няма съмнение! Ако винаги вземахме решения с главите си, вместо със сърцата си, вероятно щяхме да живеем много по-подреден живот, но той щеше да бъде изпълнен с много по-малко радост. Това твърдение се надявам фундаментално да ви промени като хора защото, разбира се, животът трябва да се приеме сериозно, но не твърде сериозно. Достигането на финалната линия може да бъде удовлетворяващо, но  пътят е онова в което се изразява животът ни, онова което носи истинското удовлетворение …!

 

Категории: Мотивация