loader image

Имал ли си дни, в които единствената ти физическа активност е разходката между кухнята и хола или по-конкретно дивана и хладилника? Знаем, че ако това беше олимпийски спорт, щеше да се радва на най-многобройно участие и безмилостна конкуренция, но уви тази дейност все още не е в списъка.

Редовните тренировки карат тялото ни да отделя хормони, които подобряват настроението и самочувствието ни на момента. Можеш да зачеркнеш литературата и статиите за повишаване на самооценката, както и чиклит романите. Това е толкова по-добро.

Ако ти е трудно сам да си създадеш мотивация, която те кара да се отбиваш във фитнеса след работа, винаги можеш да използваш някой твой приятел (в добрия смисъл на думата, разбира се) да събуди от зимен сън желанието ти да се раздвижиш.

Ето ти 6 сигурни ползи от тренировките по двойки, които ще помогнат да прекарваш повече време в залата.

1. Мотивация на квадрат

Съгласни сме, че има и дни, в които не изгаряш от желание да посетиш фитнеса. Но постоянството може да възпита в теб любов към всичко, с което се захванеш. Не оставай сам в борбата с мързела. Твой приятел винаги може да те зарази с желание и мотивация, а ти да му върнеш услугата, когато е необходимо.

2. Опитваме нови неща

Ако ти си фен на тренировките с тежести, а приятелят предпочита кросфит тренировките, винаги можете да сте си полезни взаимно. Един от начините да поддържаме ентусиазма си са промените. Досадно е да ядеш едно и също всяка сутрин, същото важи и за рутината в спорта.

Експериментирай с фитнес режима си, опитвай нови неща, разнообразявай. Това ще е не само в пъти по-забавно, но и ще увеличиш ефективността от тренировките.

3. Чувство за сплотеност

Щом сте двама, вероятността да не доведете тренировката си до край е много по-ниска. Особено ако приятелят ти е надъхан спортист, за който чийт-ването е равностойно на престъпление.

Физическата активност носи ползи не само за нас самите, но и за отношенията ни с тренировъчния партньор. Повече теми за разговор, повече прекарано време заедно, по-качествени взаимоотношения.

4. По-забавно е

Това дори няма нужда от обяснения. Ако ти е безкрайно досадно и скучно сам да се потиш над уредите и тежестите, хващай под ръка приятел, роднина или познат. Ако ще помогне, разказвайте си вицове между сериите, шегувайте се със формата, в която сте били преди време, важното е да следвате еднаква цел – движение, забавление, прогрес.

Спортът е живот и всяка клетка от тялото ни го усеща щом се пораздвижим.

5. По-висока ефективност

Не пропускай последната бройка или упражнение – ефектът идва от изпълнението на всички зададени серии. Разчитай на свой приятел да следи дали изпълняваш всичко докрай. Надъхването е индивидуален процес.

Ако някои от нас имат нужда от мили думи, други, без да преувеличавам, трябва да ги завлечеш до фитнеса или да им заключиш хладилника докато не влязат в ритъм и забележат първите резултати.

6. Групови тренировки

Една от най-често използваните причини да не тренираме е липсата на време. В изпълненото ни с напрежение и негативизъм динамично ежедневие, тренировките изглеждат като мисия невъзможна. Но има начин за 50 или по-малко минути да извлечем всичко необходимо за една качествена тренировка.

Ако си без половинка, не си фен на самостоятелните тренировки, винаги можеш да опиташ в група. Табата, йога, Пилатес и др. – всяка тренировка си има своите предимства. Освен физически и здравословни ползи – повече социални контакти, приятели, а кой знае, може там да намериш някой, който обича да тренира също колкото теб.