loader image

Тя се казва Светла Пенчева и е дългогодишен клиент на верига фитнеси Атлетик, като посещава Атлетик Фитнес Марково тепе, в град Пловдив, почти от самото му отваряне.

Занимава се активно с фитнес от около 8 години и посещава Атлетик почти всеки ден. Светла има сертификат за завършен курс за Фитнес инструктор, но признава, че е преминала обучението главно заради себе си – за да бъде още по-ефективна и прецизна в собствените си тренировки.

Светла е посещавала всички от по-добрите фитнес центрове в града под тепетата, но признава, че Атлетик Фитнес е един от най-добрите и не би сменила клуба, който напълно удовлетворява изискванията и за пълноценна тренировка.

Екипът ни имаше възможност да проследи отблизо и да заснеме как протича една нейна тренировка в Атлетик Фитнес Марково тепе.

Но преди това, вижте какво ни разказа самата тя в интервюто по-долу и каква е нейната рецепта за здраве и щастие.

  1. Кога започна да ходиш на фитнес?

„Преди около 8 г. почувствах, че трябва да направя нещо, да променя нещо в живота си. Имах нужда от нещо, което да отнема част от енергията, която кипеше в мен. Тогава избрах фитнеса като начин да спортувам. Започнах да посещавам залата, за да разпускам след тежък работен ден.“

  1. Какво те накара да заобичаш фитнеса и да идваш в залата всяка седмица?

„Започнах да харесвам отражението си в огледалото, а това рефлектира и върху самочуствието ми. Фитнесът за мен е като допинг, антистрес хапче, от което всеки един от нас се нуждае.“

  1. Фитнес за здраве или фитнес за мускули?

„Фитнес за здраве, разбира се. Мускулите идват в последствие, с постоянство и упоритост. Човек трябва да осъзнае нуждата от това да се грижи за себе си, да води активен начин на живот, да се храни здравословно, защото двете неща вървят заедно ръка за ръка.

Тук в залата се запознаваш с много и различни хора. Човек трябва да осъзнае, че тялото e нашия дом и че друг не може да се грижи за него вместо нас. Забързаният начин на живот, който водим, както и стресът – те ни убиват всеки ден. Ние трябва да потърсим своята глътка свежест там, където се чустваме добре. Независимо дали ще танцуваме, ще плуваме, ще правим дълги разходки или просто тренировки във фитнес зала, където да „извадиш“ от себе си всичко отрицателно, което се е натрупало през деня.“

  1. Как протича една твоя тренировка?

„Започвам със загрявка, след което в основната част серии тренирам за поне две мускулни групи и завършвам с кардио, което има по-голям ефект ако се прави след силовата тренировка.

Понякога имам и изцяло кардио тренировка, на която редувам пътека за бягане с велоаргометър.“

  1. Какво те мотивира да идваш в залата, дори и в дните, в които не ти се тренира?

„Спортът ти дава сила и увереност, което те прави по-успешен и като личност.“

  1. Спазваш ли специфичен хранителен режим?

„Не, хапвам от всичко по-малко, когато ми се яде. Но никога не смесвам типовете храни и не преяждам, това е основното правило, което спазвам.“

  1. Каква е твоята рецепта за здраве и щастие?

„Движение, движение и пак движение. Човек трябва да търси и да живее в хармония със себе си.“

  1. Какво ще посъветваш хората, които все още се чудят дали фитнесът е подходящият начин на спортуване за тях?

„Да се пребориш със себе си – това е най-трудната задача, която можем да си поставим. Първо трябва да разберем какво обичаме и какво би ни харесвало да правим, след това да си поставим цел, която да следваме.

Упоритостта винаги се възнаграждава, просто не спирайте, когато е най-трудно, дайте най-доброто от себе си и никога не забравяйте защо сте започнали.“

 

Благодарим на Светла за всичко, което сподели с нас, и й пожелаваме да бъде все така мотивирана и в страхотна форма! Ако нейната история те е вдъхновила – опитай рецептата и за здраве и щастлив живот.

Можеш да следиш страницата ни във Facebook, където ще публикуваме част от упражненията, които Светла ни демонстрира по време на своята тренировка в Атлетик Фитнес Марково тепе.

 

По-здрави,

Екипът на Атлетик Фитнес