loader image

Решил си да създадеш перфектното тяло? Поздравления! Навлизаш в света на фитнеса. В това магическо място има три свещени неща, които ще те дарят с мечтаната фигура. А именно – добрата храна, усилените тренировки и приемът на хранителни добавки. Ако съумееш да съчетаеш това трио по начин, подходящ за теб, няма начин да не успееш. От екипа сме решили да ти помогнем възможно най-много и ти предлагаме малко информация за основните неАтлетик блог (57)ща, които трябва да знаеш за трите компонента.

1. Най-важното за правилното хранене

За да постигнеш целите си по отношение на външния си вид, трябва да направиш няколко промени в начина си на живот. Първата стъпка е преминаването към по-здравословно меню. Добрата храна ще ти даде основата, върху която да надграждаш. „Ти си това, което ядеш“ е фраза, която всички сме чували и макар да е много изтъркана вече, тя все още изобразява цялата истина. На темата може да се пише много – в блога ни имаме няколко статии по темата, които да ти дадат по-ясна представа за различните аспекти. Затова тук ще откроим само най-важните неща.

Каквото и да правиш, не гладувай!

Здравословният живот значи баланс, а не безрезултатно изтезание. Важно е да слушаш тялото си – яж точно толкова, колкото ти трябва, не повече, не по-малко. Ако не се храниш достатъчно, поставяш тялото си под стрес. И понеже човешкият организъм е създаден толкова перфектно, че да те предпазва дори от самия себе си, той ще си помисли, че гладуваш от нужда, а не от желанието си да отслабнеш. Веднага ще превключи на механизъм за оцеляване и ще започне да складира мазнини, за да може, в случай на напълно изчерпване на храната, да използва запасите си. А къде според теб се задържат тези запаси? Да, позна – по бедрата ти, корема и общо взето навсякъде по тялото ти. Така, когато гладуваш, вместо да отслабваш има по-голям шанс да качиш.

Вярно е, че има диети, които наистина изглежда да работят и веднага започваш да сваляш килограми. Но след това настъпва йо-йо ефектът, при който започваш рязко да си възвръщаш изгубеното при първия досег с храна извън препоръчаното меню. Ако искаш да отслабнеш, няма нужда да се подлагаш на мъчителни режими. Подбирай храната си, не преяждай и си осигури калориен дефицит – това е начинът.

Замени белия хляб с пълнозърнест.

Дори малките промени могат да донесат огромни резултати. Ще се учудиш колко много ще ти помогне само да преминеш към пълнозърнести храни. Така осигуряваш на тялото си сложни въглехидрати, които ти дават енергия за по-дълго време, и се усвояват по-добре от организма ти. Освен хляба можеш да замениш белия традиционен ориз с кафяв – разликата във вкуса е минимална, а резултатите – огромни.

Вода, вода и пак вода.

Чувал си го най-вероятно милион пъти, но ще ти го кажем още веднъж, просто защото наистина стават чудеса, когато увеличиш приема си на вода. Тялото ти функционира най-добре, когато е хидратирано – кожата ти изглежда добре, имунитетът ти нараства и отслабваш много по-лесно. Естествено алтернативите не са само водата сама по себе си – можеш да я приемаш под формата на чайове или да пиеш прясно изстискани фрешове. Но газираните напитки и соковете с добавена захар не влизат в тази категория.

2. Тренировки

Добре, подготвихме тялото си с подходящата храна, хидратирахме се, време е да започваме тренировките. Тази тема е още по-абстрактна – всеки човек има свое виждане за перфектното тяло и различни мускулни групи, които иска да подобри. Няма универсална система, която да работи за всички.

Ако не си сигурен как да си съставиш тренировка, подходяща за твоите цели, консултирай се с нашите професионални фитнес инструктори. На твое разположение са персоналните ни треньори, които да те съветват в упражненията ти и да ти помагат, когато се нуждаеш. А ако искаш помощ в изготвянето на целия си режим, имаш и възможността да ти изготвим индивидуална тренировъчна програма.

Най-важното, с което да започнеш, е поставянето на цели. Помисли си как искаш да изглеждаш и върху какво трябва да наблегнеш за целта. Опитай се да погледнеш на това по възможно най-реалистичния начин. Никой не получава тяло на гръцки бог за месец.

Задай си граници.

Ако сега започваш да тренираш и до сега не си имал силна физическа активност, не се хвърляй веднага с всички сили. Някои хора решават още от самото начало да стартират тренировките си с екстремен темп – всеки ден, без изключение, в залата. Използват тежки килограми и правят упражненията до припадък. Хубаво е, че си толкова ентусиазиран, но по този начин единствено вредиш на тялото си. Започни плавно – три пъти седмично по 45 минути е много добра идея. Може в началото да правиш кръгови тренировки, които обхващат цялото тяло, а по-нататък да се съсредоточиш всеки ден върху различна мускулна група.

Разнообразявай тренировъчната си програма.

Избягвай еднотипното – тялото много бързо свиква на едно и също темпо и колкото и да се стараеш, няма да има ефект. Освен редуването на тренировки за различните мускули, опитвай и различни спортове. От време на време може да се влезнеш в груповите ни тренировки по Пилатес, йога, Зумба или нещо друго, което да те поизпоти. Груповите тренировки с инструктор са страхотна идея защото така никога не знаеш какво те очаква в следващото упражнение. Изненадвай тялото си и то ще те изненада със страхотни резултати.

Тренирай заради самото движение и тонуса, което то ще ти донесе.

Дори да си започнал да се интересуваш от фитнес само за да изглеждаш добре, здравето ти е най-важно. Няма смисъл от тяло на модел, в което да се чувстваш като развалина. Взимай си почивки, когато усетиш нужда от това. Не е нужно в тези дни без посещение във фитнеса да не се движиш по никакъв начин – напротив най-добре е в частта от седмицата, която си си отредил за почивка, да не я прекарваш само на дивана. Използвай времето за разтоварване чрез по-лека активност – можеш да отидеш на излет в природата или просто да си направиш хубава разходка до някъде. Зареди се с енергия и се мотивирай за следващия ден в залата.

3. Хранителни добавки

И стигаме до последната част – добавките. Тази страна на фитнеса е често гледана негативно. Много хора изцяло отричат каквито и да е суплементи и никога не припарват до тях. Но, особено ако си си поставил цели, които искаш да изпълниш, хранителните добавки са задължителни. Тялото ти ще се нуждае от допълнителна помощ покрай тренировките и това е най-добрият начин да му набавиш всичко нужно. Разбира се, и в този случай асортиментът никак не е малък. Затова тук ще ти представим само най-често използваните добавки.

Протеин

Добавките от белтъчини, или по-често срещаното им име – протеини, са може би най-базисните суплементи и почти всеки от нас е започнал с тях. И има защо – това са едни от най-нужните съставки за правилното функциониране на тялото ни. А за хората, които тренират редовно, е дори още по-задължително да приемат повече от тях.

Най-бързо усвоимият е суроватъчният протеин. Той е перфектен за след тренировка, когато тялото ти има нужда бързо да си възвърне изгубеното. Казеиновият протеин се усвоява по-бавно, затова може да се взима преди сън, когато организмът за дълъг период от време не поема нищо, под каквато и да е форма.

Креатин

Нужен на тялото, за да има сила и енергия да се възстановява от тренировка до тренировка. Има различни видове креатин и всеки от тях има най-оптимално време за прием – монохидритите например са подходящи за преди тренировка.

BCAA 

Сбор от аминокиселините лецин, изолевцин и валин. Тях тялото не може да произвежда само, затова трябва да ги вземаме под формата на добавка, за да поддържаме нужното им ниво в организма. BCAA е много полезен за хората, които искат да качат мускулната си маса.

Светът на фитнеса е много по-сложен, отколкото изглежда отстрани. Всичката тази информация, която съдържаше тази статия, е само базисна. И трите раздела могат да се задълбочат още толкова много. Но хубавото е, че този свят е пълен с хора, готови да ти помогнат, когато се чувстваш несигурен. Винаги, когато възникне въпрос, можеш да се обърнеш към професионалистите от екипа на Атлетик Фитнес. При нас можеш да си изготвиш индивидуална тренировъчна програма и хранителен план, съобразени специално с твоите цели и нуждите на тялото ти, така че резултатите да бъдат неизбежни! 

С това казано, не остана нищо друго освен да ти пожелаем приятно прекарване в света на фитнеса и нека нашата света троица ти помогне да постигнеш мечтаното си тяло.

 

Категории: Мотивация