loader image

От Пламен Христов

Задайте своята цел и я достигайте с доказани практики!

  1. Уважавайте КРАЧКИТЕ

Всеки ден е част от крайния резултат и постигането на целта. Нека го кажа така – вие трябва да построите 300-метрова стена от тухли и това изглежда почти невъзможно на пръв поглед. Но, ако го разделите тухла по тухла – на малки цели, то бързо ще се оформи като нещо абсолютно по силите ви.

Ето как трябва да постигнете целите си – да ги направите възможни, като ги разделите на малки подцели. Всеки ден по една макар и малка крачка към целта ви, и, разбира се, да се радвате на процеса. Когато се научите да се наслаждавате на това, започвате да виждате всяко малко постижение по пътя. Ако непременно продължавате да търсите единствено крайния резултат, вероятно ще бъдете буквално заслепени от количеството работа, което ви чака. И в крайна сметка ще се откажете.

  1. Навиците

Ние се превръщаме в това, което правим многократно. Когато се стремите към правене на нещо – постигане на фитнес цел, отказване от пушене, катерене на Еверест – мислите, че се отклонявате от ежедневния си живот. Вие физически и умствено променяте навиците си. Тогава вашето тяло, мозък и дори хората около вас се променят в известна степен и дори може да не харесват това.

Трябва да помните, че ние сме създадени от природата като обикновени същества и всъщност не обичаме промяната. Кога за последен път си мислехте за това, че ще миете зъбите си сутрин? Просто не го мислите, правите го машинално защото това отдавна е станало навик. Така че помислете за вашата цел!

Какви навици бихте могли да добавите към ежедневието си, които ще имат положително въздействие и ще ви помогнат да постигнете целта си? Запишете ги! Можете да ги залепите някъде в стаята си, на стената, на огледалото. Носете ги със себе си, и ги правете всеки ден, докато станат ваша втора природа.

Ако сте се събуждали сутрин с неудоволствие, не закусвате или сте нещастни, следователно – непродуктивни, време е да промените това! Промяна! Вместо със събуждането да влезете във Facebook, за да видите поредни светски стенания, събудете се и просто си кажете „да, аз искам и мога повече“! Нека това е първото нещо, което ще си кажете, когато се събудите. То излъчва мощна позитивност и е отличен старт на новия работен ден. Това ще ви накара да видите нещата по-позитивни и всеки ден с нетърпение да очаквате да станете и да започнете деня по-рано … Опитайте!  

  1. Разбиране на неуспеха

Неуспехът е просто една възможност да започнете отново, само че този път по-мъдро! Добър девиз, а!? Повечето хора в живота са толкова ужасени от евентуален провал, че дори не се опитват да започнат нещо ново. Това е ужасно и затормозяващо!

Представете си следното: имате дете и то има спортно състезание. Предстои стартът, но то идва при вас и казва, че се отказва защото е притеснено от евентуален неуспех. Какво бихте му казали?? Бихте ли казали, да не се занимава повече в такъв случай … !? Надявам се, че не!

Защо да го правим за себе си ежедневно, защо да спираме преди да сме тръгнали въобще!? Понякога трябва да се провалим, за да успеем в бъдеще! За да започнете да го виждате като друга стъпка към крайния резултат. Опитайте – няма да съжалявате!

Когато хората казват, че не могат да направят нещо, много често това означава, че не желаят, защото се страхуват от неуспех. Опитването предполага, че сте готови да приемете неуспеха. Когато сте готови да се провалите, всъщност вие желаете да се научите. А ако желаете да се научите, непременно ще растете. Така поставете целите си, че във всеки ден да можете да получите опит и мъдрост от всичко, което се случва с вас по пътя ви!