loader image

Замисляли ли сте се, че докато правим дадено упражнение, организмът ни извършва безброй невидими сложни процеси? И за да се справи с всички предизвикателства на неуморната ни физическа активност, понякога се налага да му помогнем с прием на допълнителни добавки. Една такава е магнезият.

Защо ни е нужен магнезий, когато спортуваме?

Магнезият (Mg) е химичен елемент, който има значителна роля в нашето ежедневие, защото се съдържа в почти всяка клетка. Освен за хората, той е много важен  за животните и растенията. При последните, спомага за синтеза на хлорофил, а при животните, подобно на хората – активира и посредничи между редица биохимични реакции.

Ето и 6 конкренти причини защо е важно за спортуващите хора да приемат магнезий:

 1. По време на тренировка на тялото му е необходимо 10-20% повече магнезий, отколкото когато почиваме. Ако тренировките са интензивни и редовни, нуждата от минерала се увеличават.
 2. Приемът на магнезий благоприятства възстановяване след физическо натоварване и спорт, както и за намаляване на мускулните болки.

Това става, като магнезият помага на кръвната захар да се премести в мускулите и съдейства за извеждането на лактата (страничен продукт от освобождаването на енергията). Ако този остатъчен продукт остане в мускулите, започва да се усеща силно парене, което от своя страна води до физически дискомфорт и влошаване на спортните резултати.

 1. Магнезият участва, както за производството на аденозин трифосфат – акумулаторът на енергия в човешкото тяло, така и в осъществяването на повече от 300 метаболитни реакции, които пък от своя страна са определящи за метаболизма на въглехидратите и мазнините.
 2. Ценни вещества за организма се губят чрез потта. А както знаем, добрата тренировка не може да мине без добро изпотяване.
 3. Магнезият спомага за правилното функциониране на нервната, мускулната и сърдечно-съдова система.
 4. Помага и за намаляване на кръвното налягане.
 5. Подпомага транспортирането на калция до костите.

     

    Как да разберем, че организмът ни има липса на магнезий?

    Симптомите за недостиг на магнезий могат да бъдата:

    • Мускулните крампи и тиковете (неволеви трептения на мускулите) са един от първите признаци за магнезиев дефицит в организма;
    • Тревожност, безсъние;
    • Сърдечно-съдови проблеми и повишено кръвно налягане – ускорен пулс;
    • Понижена чувствителност към инсулин;
    • Главоболие, слабост, мигрена, нервност, напрежение;
    • Честа умора и апатия;
    • Проблеми с концентрациятa;
    • Стомашни спазми, диария, повръщане, ПМС;

    Защо се получава дефицитът на магнезий?

    Този толкова важен минерал за организма, в последните години е в дефицит при повечето хора.

    Причините за това са различни – променени климатични условия, начин на хранене, модерното земеделие и изкуствените торове, които унищожават почвата. Също така тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол, свръх интензивните тренировки, заболяванията, които имат пряко отношение към усвояването на минерала от организма и много, много други.

    Кои храни съдържат магнезий?

    Храни, богати на Mg са:
    • Банани и сушени плодове;
    • Риба – тон, скумрия, сьомга;
    • Авокадо, кейл, марула, спанак;
    • Сусам, елда, чиа, булгур;
    • Бобови култури ( накиснати преди да се сгoтвят );
    • Бадеми, кашу, орехи ( предварително накиснати и след това изсушени );
    • Зелени водорасли ( спирулина, хлорела, афа );

    Да си доставим магнезий само и единствено чрез храна, се оказва трудна мисия, заради понижените му количества в продуктите (резултат от модерното земеделие и животновъдство). Както и заради чувствителността му към рафиниране и топлинна обработка. Но това не означава да ги пренебрегваме в менюто си.

    Например, за да си набавим адекватно количество магнезий за ден е необходимо да изядем около 9 банана и 5 кг. ябълки.

    Има и по-лесен вариант…

    Магнезият е широко разпространена, добре проучена и финансово достъпна добавка, създадена в помощ на нашето здраве.

    Как да избереме подходящия за нас продукт с магнезий?

    На пазара има богат асортимент от препарати, но да уточним, че няма Mg в чист вид, а винаги е в комбинация с друго вещество.

    С други думи, разнообразието в предлаганите на пазара магнезиеви продукти се дължи на това с каква молекула е свързан минералът. Тези молекули от своя страна, биват органични и неорганични. Най-разпространената форма с органичен характер е магнезиев цитрат.

    Когато избирате продукт, обърнете внимание дали съдържа магнезиев цитрат. А ето защо той е толкова важен:

    • Магнезиевият цитрат – е органично съединение, което се освобождава незабавно. Бързо допълва нивата на магнезий и намалява чувството на умора, напрежението в мускулите, успокоява нервната система.
    • Приемът на магнезиев цитрат допринася за изграждането на костната структура, тъй като работи за регулиране на калциевия транспорт през клетъчните мембрани.

    Друго, на което е важно да обърнете внимание при избора си на магнезиев продукт, е количеството чист магнезий. Препоръчителното количество за приемат при жените е 200 мг магнезий на ден, а за мъжете 400 мг магнезий на ден.

    Формата, в която е предоставен магнезия, също е важна. За спортуващите хора денят е динамичен и всяка минута е ценна, затова течната форма в сашета, какъвто е Магнезий 1000 Ликуид на ABOPharma, води до лесен прием и бърз ефект. Освен това той отговаря и на горните два фактора. Други негови предимства, които ще бъдат оценени от активно трениращите са, че е без захар (с подлсадител), без глутен, без лактоза, подходящ е за вегани.

    В заключение нека отбележим, че магнезият (Mg) не е панацея и не бива да посягаме към него безотговорно. Статията има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар.

    Категории: Новини