loader image

Голяма част от жените, които търсят съвети за тренировки, обикновено желаят 5 неща:

  • Да изглеждат добре;
  • Да се чувстват добре;
  • Да са здрави;
  • Да са силни;
  • Да се чувстват в мир със себе си и с телата си.

… без да прекарват голяма част от времето си в залата.

Защо това е толкова трудно да се постигне? Защо не могат да постигнат резултатите, които желаят, когато са готови да тренират здраво?

Да се каже, че жените правят грешки, може да звучи малко негативно. Под грешки имаме предвид такива, които те дори не осъзнават, че правят.

Обикновено те просто следват популярните съвети от „най-силните гласове“. За съжаление, най-силните гласове най-често са гласовете на недостатъчно квалифицирани „знаменитости“ и многомилиардната индустрия за диети и отслабване.

По-голямата част от фитнес информацията, насочена към жените, не само обижда интелигентността им и атакува самочувствието им, но и най-често основната ѝ цел е да им продаде нещо.

Днес ти представяме пет грешки, които жените допускат, когато става въпрос да изглеждат и да се чувстват добре, да бъдат здрави и силни и да са в мир с телата си.

Грешка № 1: Избор на грешна тренировка за конкретните ѝ цели

Когато една жена реши, че иска да „влезе във форма“, тя често клони към кардио дейности като бягане, спининг или кикбокс и страни от чисто силовите тренировки. Въпреки че няма нищо лошо в това да се прави кардио (особено ако им харесва), силовите тренировки имат много предимства за жените.

Тези тренировки помагат за подобряване на стойката и увеличаване на костната плътност. Освен това, те изграждат мускулната маса, което пък помага за загубата на мазнини. Да не споменаваме, че да станеш по-силна е един от най-добрите методи за увеличаване на самочувствието.

Разбира се, никога не бихме ти казали да избягваш тренировки, които ти харесват, но ако „да се чувствам силна“ е в списъка ти със задачи, силовите тренировки са задължителни.

Грешка № 2: Следване на недобре проектирана програма

Както споменахме по-горе, тренировките за сила са изключително важни за жените. Но знаеш ли какво? Просто да вдигаш някакви тежести и да правиш случайни упражнения не е достатъчно. Правилната тренировъчна програма е балансираната програма.

Нуждаеш се от добре обмислена програма за тренировка, която се състои от:

  • дишане – правилно дишане по време на упражненията от тренировката;
  • работа с меките тъкани – чрез топка за тенис например можеш да увеличиш притока на кръв към определени мускули;
  • динамично разгряване – това обикновено е серия от 6 до 12 упражнения, предназначени да те загреят за същинската тренировка;
  • силова тренировка – често това включва клекове, лицеви опори, набирания и тренировки за корем;
  • кардио – най-добре е микс между високоинтензивни и умереноинтензивни тренировки.

Грешка № 3: Невдигане на достатъчни тежести

Това, че не виждаш добри резултати, се дължи също на факта, че не вдигаш достатъчно. Просто и ясно.

Имай предвид, че „достатъчно“ е относителна величина. Ако си начинаеща в силовите тренировки, използването на собственото ти тегло обикновено е достатъчно в началото. Когато станеш по-силна, можеш да започнеш да добавяш допълнителни тежести към тренировъчна програма.

Най-важното е постоянно да предизвикваш тялото си, така че то постоянно да се адаптира.

Грешка № 4: Недостатъчно почивка между сериите

Почти всеки път нови клиенти по време на първата си тренировка ни питат:

Клиент: „Какво да правя по време на почивката?“

Ние: „Почиваш си“.

Достатъчната почивка между упражненията позволява на мускулите ти да се възстановят почти напълно, за да можеш да извършваш качествени повторения на всяко упражнение с най-голямото натоварване, което тялото ти да може да издържи.

Почивките трябва да бъдат регулирани или точно обозначени – 30 секунди, 1 минута, 2 минути и т.н., което се контролира от треньора.

Разбира се, има упражнения, при които почивките между сериите трябва да са сравнително кратки – например такива за корем.

Грешка № 5: Недостатъчно загряване

Това е една от най-големите грешки, които много жени и мъже правят във фитнес залата.

Загряването не само увеличава притока на кръв към мускулите, но увеличава и сърдечната температура и подготвя тялото за тренировка. То, също така, е прекрасно за подобряване на информираността в тялото и увеличаване на връзката между мозъка и мускулите.

Това, от своя страна, помага на тялото да си припомни как да извършва определени модели на движение, използвайки правилните мускулни групи, и спомага за по-ефективна и безопасна тренировка.

Успееш ли да преодолееш тези 5 най-често допускани грешки в тренировките ти, ще се насладиш на главозамайващи резултати.

Ако имаш нужда от други съвети и препоръки, свържи се с екипа на Атлетик Фитнес, който е винаги на разположение да помага.

Категории: Тренировки