loader image

Zumba е една от най-популярните групови тренировки през последните години. Хиляди хора са луди по този начин на спортуване и може би ти също си един от тях. Но знаеш ли, че Zumba е изключително полезна и за здравето ти? В тази статия ще научиш как Zumba тренировката ще те направи не само по-силен, но и по-здрав.

Тренировките не трябва да бъдат скучни. Всъщност, изобщо не е необходимо тренировките да се усещат като тренировки. Танцувайки Zumba, една тренировка изобщо не е тренировка, а е по-скоро забавно социално парти, към което упражненията са бонус!

Музиката, пленила Zumba, е приповдигната, бърза и – предупреден си – много заразителна. Просто не можеш да спреш да се движиш.

Кое е най-хубавото й ли? Прекрасното на Zumba е, че се провежда в група и е един от най-успешните методи да накараш приятелите ти да се потопят в „рутинни упражнения“.

Представяме ти няколко ползи за здравето от Zumba – магията, която продължава да пленява все повече последователи:

1. Гори калории и мазнини

При танцувалния клас Zumba се изгаря сериозно количество калории, чрез аеробна дейност и интервални тренировки. Човек средно изгаря между 350 и 650 калории за една Zumba тренировка. Хореографията и интензивността на движенията са така организирани, че разходът на енергия да е предимно насочен към изгаряне на мазнини. От време на време се вкарват и фитнес упражнения, така че бъди готов от бързо меренге да преминеш към изтощителни клякания, лицеви опори или плиометрични скокове.

2. Тренировка на цялото тяло

Освен че Zumba има много ползи за сърцето, тя е и тренировка за цялото тяло. От движения, които заздравяват и подсилват прасците и глезените, до движения в главата и рамената, които са предназначени за тяхното загряване и отпускане, Zumba обхваща почти всяка става и всеки мускул.

3. По-добра координация

Присъединяването към Zumba клас ти гарантира по-добра координация на тялото, което е от изключителна важност, особено когато остаряваме.

4. Социална е

По време на тренировките ще можеш да се срещнеш, да общуваш и да се забавляваш истински със десетки забавни и интересни хора. Ходейки няколко пъти в седмицата, ще пратиш социалните си умения в космоса, а запитванията за приятелство във Фейсбук ще се множат всеки ден. Можеш също така да „зарибиш” и приятели и да участвате с тях в различни предизвикателства и партита.J

Каква е здравната полза от това ли?

Всъщност, тя не е пряка… ето я тайната – когато наистина харесваш хората, с които тренираш и споделяте общи интереси, ти ще ходиш на всяка тренировка с огромно желание и нетърпение. А това е сигурен мост към твоето отлично здраве защото социалните контакти ще те карат да се връщаш в залата отново и отново!Атлетик блог 17 (2)

5. Подобрява настроението

Zumba е перфектната тренировка за отърваване от стреса, който натрупваш всеки ден на работа и в ежедневието. Бързите движения, които изтъкават този специфичен танц-тренировка, благоприятстват отделянето на ендорфини, които подобряват значително настроението.

6. По-голямо самочувствие

Благодарение на всичките тези приповдигнати танци ще подобриш стойката си, ще имаш по-добра координация, ще пратиш задръжките си в „трета глуха” и, най-вече, ще се чувстваш страхотно! Това неминуемо ще се отрази на настроението и на външния ти вид. А човек, който се чувства добре, има и по-голямо самочувствие.

7. Аеробни ползи

Чрез Zumba достигаш желаната сърдечна честота много по-лесно и бързо от стандартните тренировъчни съчетания във фитнеса. Разковничето тук се крие в използването на песни, които имат средно по 145 удара (бийта) в минута. Това темпо по естествен път те кара да се движиш бързо и ще ти покаже криволичещия път към истински аеробни упражнения. Искаш да си по-издръжлив – Zumba е най-доброто, което можеш да избереш. Така тренираш и силата на сърцето си.

8. Анаеробни ползи

Както споменахме, Zumba се играе с много бързи темпове. Движейки се в унисон с ритъма на музиката, започваш да ставаш по-издръжлив, а това се отразява и на анаеробната ти издръжливост. Като цяло, Zumba е най-полезна за поддържане на  доброто здраве на дихателната и сърдечно-съдовата система. А ще се научиш да дишаш и по-добре по време на тренировка с висока интензивност.

Присъедини се и „изтанцувай стреса” и излишните килограми по един превъзходен и много зареждащ начин!

В Атлетик Фитнес САМО с 1 месечна карта получаваш неограничен достъп до всичките ни фитнес клубове и до всички групови тренировки!

Купи своята карта от ТУК и започни да работиш за твоето здраво и красиво тяло, докато се забавляваш.

Категории: Тренировки