loader image

Всеки знае, че, за да свали килограми, трябва освен всичко друго да прави и аеробна тренировка или така нареченото кардио. Едно обаче трябва да е ясно – само с кардио няма как да стане.

За да свалим излишните килограми, ние трябва да имаме няколко елемента, които да ги има в ежедневието ни.

Първо и най-важното условие е калорийният дефицит. Няма как да се свалят килограми, ако имаме положителен енерго обмен.

Второ – повишаване на протеиновите храни и намаляване на въглехидратните такива в рамките на калорийния дефицит.

Трето – трениране с тежести, което е особено важно условие. Трябва да тренираме наличната мускулатура, за да я запазим в максималния ѝ размер.

Четвърто Кардио!

Кардиото е важен елемент, но без останалите три си е просто загуба на време. ОК приемаме, че сте настроили дневния си хранителен режим така, че да приемате по-малко калории, отколкото горите на ден и сте подредили протеините, въглехидратите и мазнините в правилните за вас пропорции. Тренировъчната ви програма с тежести е добра и е време за кардио. Като казах време, кое е най-подходящото време за това?

Ето го и отговора! Нека започна от тук – въглехидратите са предпочитания от тялото източник на енергия, а едва когато се установи тяхната липса, мазнините влизат в употреба. След като знаем това, съвсем логично е да правим кардио тренировката си по време, когато тялото ни има минимално количество въглехидрати.

И кога е то?

След тренировка с тежести! – Да това е моментът когато сме изчерпали въглехидратните си запаси. За това енергоразходът, който ще направим по време на кардио тренировката си ще бъде почти изцяло за сметка на мазнините по нас.

Моментът с горенето на мазнини настъпва много по-рано в сравнение с това ако направим кардиото преди тренировка, което от своя страна ще ни оптимизира времето прекарано на бягащата пътека например.

Сутрин на гладно! – Това е вторият по важност момент. Сутрин преди закуска е времето, когато имаме най-малко хранителни вещества и в частност въглехидрати в тялото си, тъй като цели 8 до 12 часа не сме приемали никаква храна. Така след сравнително кратко време отново ще впрегнем запасите ни от енергия под формата на мазнини да влизат в употреба.

ИЗВОД: Ако искате да сваляте килограми и да топите мазнини, то подредете всичките изброени по-горе 4 елемента, така че да извлечете максимума от вашата кардио тренировка – т.е. правете кардио тогава, когато възможността за ползване на телесните ви мазнини за енергия е най-голяма!

Категории: Тренировки