loader image

Влизаш във фитнеса женствена, с красиво слабо тяло като от снимка на списание. Но по време на тренировка, решаваш да промениш малко обичайната програма (която се състои по принцип главно от кардио) и се запътиш, макар и неуверено, към тежестите. Докосваш студения метал на дъмбела и край. Изведнъж си натрупала 20 килограма мускули и си заприличала на мъж! … Звучи малко абсурдно нали? Много дами обаче вярват в това, наред с още какви ли не митове и легенди за трениращите жени. Позволи ни да разбием няколко от тях:

Атлетик блог

1. Магическо преобразуване в културистка с дъмбел над 3 килограма

Някои дами са решили, че има тежести за мъже и има такива за жени. А единственото изключение от това правило са културистките. Вярно е, че мъжете най-често използват по-тежки килограми в тренировките си. Но това се дължи на различната биологическа структура на тялото им. Двата пола не са създадени еднакви – едните разполагат с повече тестостерон и мускулатурата им е подготвена за повече натоварване. Жените, които преодоляват поне до някъде това предимство на мъжетe, го правят с изключителни усилия – подходяща диета, придружена с добавки и много натоварващи фитнес програми. Със сигурност няма начин да се превърнеш в културистка с дъмбелите от 3 килограма или които и да е близки по тежест.

2. Ако искаш да отслабнеш, трябва да правиш само кардио

Кардиото те кара да се изпотяваш усилено и това много хора смятат за знак, че така отслабваш по-лесно. Макар и да е вярно, че кардиото помага в намаляването на мазнините, не трябва и да се подценява влиянието на силовите тренировки. Най-добрата формула е комбинацията от двете. Кардиото дава добри резултати в началото и наистина ще свалиш килограми. Но след подобни тренировки всеки ден, в дълъг период от време, тялото свиква и спираме да виждаме резултати. За това трябва да се редува и със силови тренировки, които ще дадат стабилност на метаболизма и заедно с това ще оформят тялото.

3. За жените е опасно да тренират с тежести

Да, нагърбването със 100+ кг. при клек на един крак е опасно за жените. Както и за мъжете. Не може да делим опасното на мъже и жени. Всеки си има собствени възможности и надхвърлянето им е рисковано. Но това не зависи от пола, а от телосложението на човека. За да не се нараниш, просто трябва да внимаваш дали изпълняваш упражнението правилно и да го правиш с подходящи за теб килограми. Най-добре е да се консултираш с експерт, за да си сигурна в действията си. Оттам-нататък тялото ти поема нещата в свои ръце. То се адаптира, свиква и става по-силно. Тренировката с тежести помага на костите ти – изложени често на стрес, те се укрепват по-добре. Това предотвратява остеопороза и намаля възможността за бъдещи наранявания.

4. Жените не изглеждат добре с мускули

Оставихме за накрая най-абсурдното – теорията, че на жените не им трябва развита мускулатура и изглеждат по-добре без нея. Можем да докажем погрешността на това твърдение изключително лесно. Помислете си за жена с красива тяло – модел, актриса или която и да е известна личност. Сега си помислете дали тя не отделя поне един час дневно в залата с тежестите. Дори най-слабите манекенки ще те учудят с интензитета на тренировките си, на който може би не всички мъже биха издържали. Правят го защото знаят, че това ще ги накара да изглеждат зашеметяващо. Слабо тяло без никакви дефинирани мускули изглежда болнаво и неестествено. Те по-скоро биха били съжалявани, отколкото ухажвани. А една жена с добре регулиран процент на мазнини и красиво оформена мускулатура никога не остава незабелязана.

Ако наистина искаш да изглеждаш зашеметяващо, забрави всички легенди и предразсъдъци. Хващай смело дъмбелите и се радвай на погледите, които ще се насочат към теб мигновено.

А, ако се чудиш какво, как, кога и по колко да тренираш, нашите инструктори са на твое разположение, за да помогнат.

 

Категории: Тренировки