loader image

В човешкото тялото функционират около 600 мускула, а над 160 са в областта на врата ти. Затова днешната статия е посветена на упражненията за врат и значението им за тялото.

Общата картинка

Мисли за врата си като за супер магистрала. Снабден с черепни нерви, деликатни шийни прешлени, мускули, вени, артерии, както и циркулаторни пътища, той е от изключително значение, свързващ мозъка и тялото ти.

Дори и най-малките промени в структурата на врата ти може да доведат до циркулационни промени, болка, притиснати нерви или различни наранявания.

Всички ние усещаме ефектите от това, когато сме прекарали часове пред компютъра, мобилните телефони, когато сме стресирани или вследствие на повтарящи се навици (които повлияват на лошото позициониране). Всички тези неща възпрепятстват правилното му привеждане в унисон с тялото.

Голяма част от хората имат „отклонение” напред заради тежестта на главата, а това причинява изглаждане и сплескване на естествената вратна извивка. Поради тази причина, тъканта в горната част на гърба се втърдява, а резултатът е изгърбена поза, която остава на мястото си като такава.

И тук йогата идва на помощ…

Общите йога упражнения могат да бъдат изключително полезни за справяне с проблемите във врата, но имай предвид, че също така могат да бъдат и болезнени. Ако започнеш да правиш йога и вече имаш размествания и отклонения във врата, можеш да се нараниш допълнително.

Т. нар „разплитане“ на мускулите на врата отнема време, но не винаги има нужда те да се разгряват.

Облекчението вместо това може да дойде посредством други техники – например силно разтягане на флексорните сухожилия в бедрата или миофасциално освобождаване на челюстта.

Атлетик блог 16 (2)

Представяме ти четири коригиращи упражнения за врата. Те ще ти помогнат да възстановиш постуралните си мускули, да научиш тялото си на правилна поза и да предотвратиш болката.

1. Облекчаване на врата чрез наместване на челюстта

Седни удобно. Наклони лявото ухо към лявото рамо. Изтегли дясната си ръка надолу и я отдалечи от дясното рамо. Дишайки дълбоко, плъзни долната челюст надолу и наляво и после нагоре и в дясно. Задръж така за пет вдишвания. Използвай лявата ръка до изправиш главата преди да повториш упражнението с противоположната страна.

2. Свиване на рамената

Седни или застани удобно. Вдишай и разтвори горната част на мускулите нагърба. Задръж дъха, повдигни раменете нагоре към ушите, а след това издишай, като приближиш горните лопатки към основата на врата, а след това ги изтеглиш надолу. Вдишай и освободи. Издишай и свий лопатките на гърба право назад и ги дръпни надолу. Вдишай и освободи. Издишай и задръж долните части на лопатките заедно и ги издърпай още малко надолу. Поддържай неутрална позиция на главата, като брадичката е успоредна на земята. Повтори всичките три части по три пъти.

3. Мост с отпуснати ръце

Легни с лице нагоре. Свий коленете, сложи краката на пода в успоредна позиция. Протегни се надолу и докосни леко петите с върха на пръстите. След това отпусни ръцете настрани, като дланите са нагоре. Разпери лопатките на гърба. Издишай. Вдишай дълбоко, за да разтвориш гръдния кош. Стегни гърба си и отпусни главата си на повърхността под теб. Задръж така от шест до десет вдишвания.

4. Напад с двете колена свити „приспивайки” мозъка

Постави левия крак между ръцете, като сложиш десния крак малко по-близо до левия. Свий двете колена, като дясното коляно леко виси на разстояние от пода. Вдигни торса и издърпай долните коремни мускули назад, за да поддържат долната част на гърба. Сключи пръсти зад врата и главата. Стисни предмишниците около двете страни на главата ти. Вдишай, повдигайки лактите нагоре. Издишай, за да облегнеш бавно раменете назад, отваряйки гръдния кош, гърлото, тазобедрените флексори и корема, докато развиваш сила във врата си. Смените краката и повтори.

Упражненията на пръв поглед изглеждат сложни, но в Атлетик Фитнес можеш да се възползваш от групови тренировки, където ще практикуваш йога с опитни специалисти, които могат да дадат отговор на всеки твой въпрос. А и ще срещнеш нови приятели!

Още ли четеш?

Вместо това си купи карта още сега и провери графика за групови тренировки в клубовете на Атлетик Фитнес.

Категории: Тренировки