loader image

Един от най-често задаваните въпроси към нашите треньори е: „Какво е най-доброто упражнение, което ще ми „извади“ плочките?“.

Има много фактори, които оказват влияние върху това да имате стегнат и тонизиран корем, така че направихме план за действие от три стъпки.

„Барабани моля!“…

  1. Фокусирай се върху укрепване силата на цялото ти тяло.

Твоята първа спирка към „града на плочките“ всъщност трябва да започне с увеличаване силата на цялата ти мускулатура. Това е така, защото колкото повече мускули имаш, толкова по-ниски са нивата на кортизол (хормон, свързан със стреса), по-стабилни са нивата на кръвната захар и по-добро е управлението на въглехидратите. Всичко това означава по-стегнат корем за теб.

Включи две 35-минутни сесии всяка седмица, засягайки колкото се може повече от основните мускулни групи: крака, гръб, гърди, рамене и ръце. Включвай всички мускулни групи в една тренировка.

Също така е полезно да направиш някои целеви упражнения, за да подобриш коремната област. Всяка седмица включвай три 10-минутни тренировки само за корем.

  1. Отърви се от подутия стомах.

В края на деня голяма част от напредъка, който ще видиш, зависи от начина ти на хранене. Загубата на мазнини наистина се свежда до леко намаляване на калориите, но ето още няколко ключови действия върху които трябва да се фокусираш:

  • Яж белтъчен протеин, съчетан с бавно усвоими въглехидрати (като пуешко и сладки картофи или яйчени белтъци и зеленчуци). Имай тип хранене на всеки три до четири часа, за да стабилизираш нивата на кръвната захар.
  • Яж ярко оцветени зеленчуци поне два до три пъти на ден, за да дадеш на тялото си витамините и минералите, от които се нуждае. Така ще да увеличиш и чистата мускулна маса и намалиш телесните мазнини. Включи както сурови, така и сготвени зеленчуци, за да оптимизираш храненето си.

  • Намали приема на храна, приготвена с рафинирани брашна и мая. Комбинацията от брашно (дори безглутеново) и мая може да причини подуване на стомаха.
  • Избягвай прием на алкохол, тъй като причинява скок в нивата на кръвната захар и нарушава баланса на бактериите в храносмилателния тракт (което също води до подуване).
  • Раздавай го леко със сосовете, подправките и добавената сол. Всички те са обичайни носители на мазнини, захар, консерванти и натрий, които могат да предизвикат подпухналост.
  • Прави каквото се изисква, за да останеш постоянен в това. Когато преработената храна попадне в дебелото черво, се отделят газове, които причиняват подуване на корема.
  1. Изгради си кардио навик.

Когато се прави правилно, кардиото има потенциала да максимизира изгарянето на мазнини. Така ще кажеш „sayonara“ на упорития слой от мазнини в коремната област на тялото ти.

Предлагаме от четири до пет 35-минутни сесии кардио в началото. Да, интервалните тренировки помагат за изгарянето на мазнините. Въпреки това, намираме, че по-голямата част от жените най-добре реагират на стандартно състояние на кардиото в правилната интензивност. То изгаря почти толкова калории и толкова мазнини, колкото и интервалните тренировки и не получаваш страничните ефекти, които често идват с интервалните тренировки, като глад и умора.

Ето, че вече го знаеш! Имай предвид, че има причина, поради която много малко хора имат супер изчистени плочки: отнема време, усилие, последователност и всеотдайност. Но си струва!

Все пак, за да ускориш появата на плочките, е нужно да следваш правилен хранителен и тренировъчен режим, изготвен индивидуално за теб и твоите нужди.

Квалифицираните специалисти в Атлетик Фитнес ще ти помогнат да се справиш с коремните мазнини и най-накрая така желаните плочки да се „покажат на света“.

Не отлагай, а действай! Само така ще постигнеш желаните резултати!