loader image

1. Нямаме ясна и конкретна цел.

Всеки влиза във фитнеса с някаква идея – да отслабне, да заякне, да качи килограми, да покаже плочките и т.н. Да това е цел ще каже някой. Не, не е! Това са само желания! А, какво е необходимо едно желание да стане цел? Просто е – точни параметри, конкретни цифри и срок. Искам да сваля 5 кг за 2 месеца – ето това е цел!

2. Липсата на план.

Колко от вас ходят на фитнес с разписан план за деня, седмицата, месеца. Как може да стигнем от точка А до точка Б без пътна карта? Във фитнеса е същото – след като сме в точка А и искаме да стигнем в точка Б (нали помните минус 5 кг за 2 месеца), то трябва да си направим тренировъчен и хранителен план с конкретни действия, които да ни заведат там, където искаме.

3. Тренировъчен дневник.

Може би 90% от трениращите нямат тренировъчен дневник, а това е една от най-големите грешки. Тренировъчният дневник е вашата фитнес история, а човек без история няма бъдеще. Записвайте всичко – тренировки, почивки, храна, добавки и т.н. Анализирайки всичката тази информация вие ще опознаете тялото си много по-добре. Само така ще сте наясно какво да предприемате за в бъдеще.

4. Прекалено много тренировки.

При обикновените трениращи, които не използват фармакология, нуждата от почивка е много по-голяма от тази на професионален атлет например. Забравете за максимата „повече е по-добре“, това може да е вярно, но само когато става дума за пари. Във фитнеса важи „точното е най-добре“. Колко е това точно, това всеки сам трябва да открие за себе си. Как ли? Ами погледни си дневника!

5. Лоша техника на изпълнение.

Няма по-голям бич във фитнеса от травмите, а те идват след лошо изпълнение на движенията. Изпълнението на упражненията в стриктна форма трябва да е приоритет номер едно за всеки един трениращ. Едва след това идват тежестите. Оставете егото на вратата и тренирайте „здравословно“.

6. Хранителен режим.

Защо след като се стараем във фитнеса, не правим същото и в кухнята. Прекалено много хора се провалят, тъй като нямат контрол върху храната, която приемат. Тук не говорим за диета, а за режим. Важно е да знаем каква храна трябва да приемаме за постигане на конкретната цел. Трябва да изчислим необходимите ни калории, протеини, въглехидрати и мазнини. След което всичкото това нещо се изяжда на 4, 5 или 6 пъти през деня, а от утре почваме от начало. Така ден след ден, ден след ден докато целта се постигне.

7. Сляпо копиране.

Малко или много всеки копира. Нормално е да гледаме тези, които са постигнали това, което ние желаем. Но сляпото копиране във фитнеса е 100% шанс за пълен провал. По списанията виждаме мъже и жени с перфектни тела, четем за техните програми и диети и почваме. Не става така! Звездите са възможно най-лошият ролеви модел за подражаване. Просто няма база за сравнение. Звездите са от друга планета в сравнение с обикновените трениращи. И тук не става въпрос само за генетика и възможности. Тогава какъв е смисълът?

Категории: Тренировки