loader image

От Пламен Христов

Колко тежко трябва да се тренира? Възможно ли е постигнатото с колосални усилия да е обречено на сигурна смърт само след няколко седмици далеч от фитнеса? Във времето на анаболния прозорец ли е заровен ключът към успеха гарантиращ завистливите погледи на трениращите наоколо?

Ще потърсим отговори на тези въпроси и ако на някого те се сторят твърде еретични, моля нека да отиде и да се моли в друг храм, а ние тук ще продължаваме да вярваме „сляпо” в нашия фитнес Бог – новите достижения на науката … и  ще продължаваме да търсим и други, нови гледни точки … !Атлетик блог (52)

Нали не мислите, че учените, изследователите и вещите лица, експериментиращи и, разбира се, грамотни трениращи, са измислили всичко важно, което трябва да знаете за мускулния растеж?! Не би трябвало, а и не е възможно, тъй като теориите за мускулен растеж, както всяка друга област на науката, непрекъснато се разрастват и знанията се разширяват.

Нуждаете се от доказателство? И аз винаги задавам въпроси и търся отговорите им с настървението на гладен вълк, а вродената ми недоверчивост ме е водила по пътя на познанието достатъчно дълго, за да знам, че единственият начин да постигам резултати, е да питам и търся доказателства още и още! Е, нека опитам дa дам отговори на тези три въпроса, а вие критично слушайте и задавайте въпроси – още и още … !

Може ли  да се постигне впечатляваща мускулна маса с използването на леки тежести?

Отдавна се проповядва, че трябва да се вдига тежко, ако искате да растете. Някои изследователи твърдят, че тренирането с натоварване под 65% от възможностите е твърде  недостатъчно, за да активирате сериозно количество моторни единици от тези, които са свързани с бързо съкращаващите се влакна  на мускулите – онези които се предполага, че имат по-сериозен потенциал за мускулен  растеж.

Въпреки това, съществуват нови научни изследвания опровергаващи тези твърдения, а и не малко чисто практически постижения по този изключително важен въпрос. На практика, дори натоварвания в диапазона на „невзрачните” 30% от възможностите, са показали, че могат да доведат до значителна хипертрофия.

Това е добре известно и може да се твърди с положителност по отношение на начинаещи атлети. При тях хипертрофични промени се наблюдават дори при утежнения от порядъка на 20-30% от максималните възможности. Утежнения достатъчни за загрявка на мускулите преди същинската тренировка. Новаците могат да станат „по-големи” и от кардио сесиите дори!

А как стои въпросът при трениращите с опит?!

Популярното от доста години схващане е, че опитите за хипертрофия с малки тежести е чиста загуба на време. С други думи, преливане от пусто в празно – романтично терзание на слабоподготвени индивиди, без място във фитнес науката! Грешка!!!

Редица лаборатории са извършили тествания на атлети с над три години  тренировъчен стаж. При едно от тях атлетите били разделени на две групи. Едната от тях била тренирана с класически похват от 8-12 повторения в серия. Другата – с повторения от порядъка на 25-35, с много по-леки тежести, разбира се. След 8 седмици, растежът в тренираните бицепси, трицепси и квадрицепси на двете групи бил сходен.

Този и подобни опити са дали много материал за работа на учените и в следствие на това, недвусмислено е установено, че успехите при желание за хипертрофия, трябва да бъдат търсени в целия спектър на утежнения и бройки в серия.

Някои изследвания сочат, че растежът може да бъде специфичен за вида на влакната. С по-малко натоварване, насочени към влакна от единия вид, и по-тежки натоварвания – насочени към другия вид влакна. И ако нараняване или други обстоятелства ви казват, че вдигането на големи тежести не е възможност за някой от вас точно сега, няма нищо лошо в това да се „развихрите” в повторенията с по-малки тежести!

 

Категории: Тренировки