loader image

От Пламен Христов

Какво се случва всъщност и защо загубата на излишни мазни в един момент спира и каква е вашата реакция!? Обикновено започвате да правите още повече или по-продължителни аеробни сесии, намалявате драстично храната си и още, и още стъпки, все в този ред.

Прекалено фокусиране върху аеробното трениране, прекалено много бягане на пътеката, твърде много и твърде често трениране – познато ви е, нали!? Прекаленото разчитане на това трениране, за да намалите теглото си, не винаги има положителен резултат. Този план просто не винаги е най-добрият. Разбира се, и през ум не ми минава да кажа, че бягането не е добър начин да свалиш излишни мазнини, защото всъщност това е страхотен начин за постигане на тази цел.Атлетик блог (38)

Казах, че проблемът е в ефикасността на който и да е метод и в правилното му прилагане, това е. И ако вашите дънки все още не ви стоят много добре, това не е защото бягането не е достатъчно добър вариант. И, за да не съм голословен и все пак  да ви бъда полезен, ще ви кажа най-после няколкото корекции, които може да направите, за да не се окаже, че вашият план за редуциране на мазнини, е просто една гигантска грешка!

1. Вашата тренировка винаги е една и съща

Вашето тяло всъщност е една невероятна машина. То е толкова невероятно и толкова съвършено и е създадена от майката природа така, че ако вършите едно и също нещо отново и отново, то в крайна сметка това ще изисква все по-малко усилия и разход на енергия. Тялото ви ще се адаптира към това! Метаболизмът ви буквално ще се научи да се справя с този проблем и ще става по-ефикасен и ще започне да изгаря все по-малко калории за едно и също натоварване. Това ще е все по-близо до една равновесна позицията, която съвсем не отговаря на дългосрочните планове за загуба на мазнини. Теглото загубено в начален етап на трениране ще остане само спомен и усилията ви все по-често ще са на вятъра.

Освен всичко друго, при работа с умерена интензивност, загубата на мазнини ще се ограничава почти само до времето на самата тренировка.

Много бързо след това метаболитните нива ще са ежедневните. Ето защо тренировката с тежести е възприемана като по-добра от бягането. Тя ще оказва възхитително влияние върху метаболизма ви, като го изпраща в далеч по-високи нива за дни наред /някои автори говорят дори за 48 часа!/. Отпуснете се и разнообразете тежката тренировка с аеробна сесия от порядъка на 30 минути, но разчитайте на силовото трениране или на спринтовете за истински резултати.

2. Бягате твърде дълго, но не и повече или по-бързо

Една от най-важните променливи в тренировките е интензивността. Ако погледнете средностатистическия човек, той винаги би избрал да поддържа скорост, с която може да се справи за по-дълго време. Винаги започвате с темпо, което позволява да се натоварите, да се изпотите вероятно за около 30-50 минути, да се поизморите и след това спокойно да се приберете в къщи. Ако това темпо е чудесно за издръжливост, то не е толкова страхотно за загуба на мазнини.

Изследване в списанието на Американската медицинска асоциация върху навиците за трениране на над 34 000 жени заключава, че отнема около един час на ден умерено /около 5 км./ ходене, за да се поддържа теглото. Забележете, че това не е загуба на тегло. И 5 км. в час не е много бързо. Всъщност процесите при спринт са подобни на тези, които се появяват по време на тренировка с тежести. Това би трябвало да ви накара да промените отношението си към еднообразната, никога непроменяща се аеробна тренировка, състояща се все така от леко бягане. 

3. Фокусирате се прекалено много върху изгорените калории

Знаете ли какво мразя истински? Вградените в кардио машините възможности за отчитане на изразходваните калории! Уредите са твърде неточни принципно, а и по силата на поредното човешко несъвършенство, техните показания биват следени с упоритостта на конска муха от повечето трениращи!? Вярването, че голямата част от изгорените калории е вследствие на тренирането ви, всъщност е опасно недоразумение. Нищо не може да бъде по-далеч от истината! Само за да живеем – да спим, да стоим, да ядем, да мислим – изисква огромно количество енергия. Вие изгаряте калории, просто за да сте живи, много калории. Броят на калориите, които изгаряте на пътеката, всъщност бледнее в сравнение с калориите необходими за нормалното функциониране и ежедневните ви дейности, които не са базирани на упражнения. Това не означава, че няма нужда да посещавате фитнес залата – разбира се, че „не”. 

Бягането на пътеката ще изгори калории, но спринта или тренирането с тежести ще изгради качествена работеща мускулатура /не, нямам предвид непременно обемистите мускули на бодибилдърите/, а колкото повече мускули имате в тялото си, толкова повече калории ще изгаряте, дори в покой и по време на сън. Не, не греша!!! Така, че спрете да следите и държите сметка непрестанно за всяка изразходвана или придобита калория, а се хванете за сериозна работа. Уверявам ви, че добрата форма е на този път, а вие до скоро бяхте на погрешния. 

4. Не пробвате други форми на аеробно трениране

Сега, когато знаете, че мускулите са важни за цялостните цели за отслабване, има смисъл само да искате да направите упражненията, които помагат да се случи това най-бързо и най-ефективно. Малко повече време, малко по-висока скорост, малко повече наклон и …, май възможностите се изчерпаха и във вашата тренировка трайно се настани досадното, изнервящо многократно посещаване на досадната, изнервяща зала за фитнес! Охоо, май ударихте дъното, а! Не, просто не сте достатъчно разнообразни. Опитайте и другите уреди – не стойте само на пътека с номер 7, защото тя си е „ вашата”! Разнообразното трениране ще се превърне в ключов фактор за вашето приятно /освен всичко друго/ трениране в любимия ви фитнес клуб! Има достатъчно богат избор от подходящи уреди, които може да заменяте в отделните тренировки, а защо не и да комбинирате в една и съща. Защо не опитате веднага – онова колело до момичето с червения екип май е свободно!.

5. Прекалено много трениране

Това може да звучи малко налудничаво, но съвсем не е така! Числата на кантара може да не мърдат защото прекалено усърдно се занимавате с това! Не знам дали ще съм първият, но ще ви кажа, че това не е проблем за мнозинството от трениращите хора, които се борят да намалят няколко килограма. Но съм работил с много клиенти и съм виждал други, при които загубата на мазнини е просто в колапс от прекалено много трениране?!?!

Тренирането е безспорен компонент на здравословния начин на живот, абсолютна  /според мен / необходимост. Въпреки това, тренирането си остава стрес за вашето тяло. То в известен смисъл шокира вашите хормони, поставя им задачи, които понякога са непосилни за изпълнение. Точно за това винаги съветвам възпитаниците си да имат плавен преход при трансформирането си. Плавна, адаптираща и нестресираща ще бъде и реакцията на организма ви и от това ще имате само положителни резултати. Само така хормоните ви ще работят за вас и ще контролират правилно загубата мазнини. Нали знаете, че от тях зависи всичко в крайна сметка!

Хроничният стрес и хронично високият кортизол могат да доведат до инсулинова резистентност.

Това ще принуди организма ви да съхранява мазнините на корема дори планът за премахването им да е съвършен. Също толкова лошо е, ако вследствие на излишен стрес, навредите на щитовидната жлеза и по този начин намалите скоростта на метаболизма си. Това автоматично ще забави загубата на тегло. „За добрият резултат няма време”- е добра сентенция и аз искрено ви съветвам да се придържате към нея. Постоянството е много по-важно от всичко друго в тренирането ви, запомнете това!

Е братя и сестри трениращи …, надявам се всичко това да е намерило добра почва в умовете ви и, разбира се, в крайна сметка да бъдете по-ефективни за себе си оттук- нататък. Нищо случайно няма в природата, нищо нелогично, нищо несъществено. Разбирането за принадлежност към огромния и абсолютно съвършен вселенски организъм е ключът към познаването и усъвършенстването на нашите иначе малки за мащабите му тела. Те са дом на нашите стремежи … и трябва да са в перфектна форма …!                               

Успех с тренирането …

Категории: Тренировки