loader image

Хората, които са в по-добра аеробна форма, са по-малко склонни да бъдат хоспитализирани заради COVID-19, според ново проучване, публикувано от изследователи от Henry Ford Health System.

 

Това проучване, публикувано с видео и статия в януарския брой на Mayo Clinic Proceedings , е едно от първите проучвания, в които се съобщава за връзка между аеробната активност – на сърцето и белите дробове и риска от хоспитализация след заразяване с COVID-19.

 

„Това е още една причина да се разходите или да се качите на велоергометъра“, каза водещият изследовател и физиолог по клинични упражнения Клинтън Браунер, старши биологичен медицински персонал по превантивна кардиология в болница Хенри Форд в Детройт. „Това добавя към сегашното разбиране, че упражненията и нивата на добра физическа форма са свързани с по-нисък риск от инфекции на горните дихателни пътища и предполага, че хората обикновено могат да понасят тази инфекция по-добре, ако са по-здрави.“

 

Системният възпалителен отговор на вирусни инфекции като COVID-19 има значителен ефект върху сърцето и белите дробове или сърдечно-белодробната система. Тренировките за аеробни упражнения, като ходене или джогинг, повишават сърдечно-белодробната издръжливост на човека и подобряват имунната функция, като и двете играят важна роля за намаляване на негативните ефекти, свързани с респираторните инфекции, споделят изследователите на Хенри Форд.

 

Проучването на Хенри Форд разглежда повече от 18 000 пациенти, които са били подложени на стрес тест на бягаща пътека между януари 2016 г. и 29 февруари 2020 г. От тези пациенти 1181 са били тествани за вируса COVID-19 между 29 февруари 2020 г. и 31 май 2020 г. Двеста четиридесет и шест (21 процента) от тези пациенти са тествани положително за вирус, който причинява COVID-19; 89 (36 процента) в крайна сметка са хоспитализирани заради вируса.

 

След това изследователите разглеждат разликата в аеробната картина между тези COVID-позитивни пациенти, които в крайна сметка са хоспитализирани, и тези, които не са. Те измерват нивата на фитнес, използвайки метаболитни еквиваленти или METs, стандартното измерване на аеробна годност, използвано по време на стрес тестове. Един MET е количеството енергия, използвано в състояние на покой. Ходенето с 3 мили в час (mph) се равнява на около 3,5 MET. Изследователите устанояват, че тези, които са били хоспитализирани, имат по-занижена физическа форма от тези, които не са били хоспитализирани. В тяхното проучване всеки 1 MET е свързан с 13% по-нисък риск от хоспитализация от COVID-19.

 

„Нашите данни показват, че стремежът да се постигне пиково ниво на добро общо състояние е най-малко 7,5 METS – еквивалентно на бавен джогинг – може да бъде добра цел за нашите пациенти и населението като цяло да постигнат по-нисък риск от хоспитализация заради COVID-19.“ Това споделя Джонатан Ерман, асоцииран програмен директор по превантивна кардиология в болница Хенри Форд в Детройт.

 

Настоящата препоръка за общественото здраве е да се упражнявате и да се изпълняват най-малко 150 минути упражнения с умерена интензивност седмично или 75 минути упражнения с интензивна интензивност на седмица – или комбинация от двете.

 

„За съжаление слабата физическа форма изглежда е траен рисков фактор за повечето пациенти, подобно на хипертонията и диабета“, каза Ерман. „Много хора не преминават към по-висока активност през останалата част от живота си, въпреки че разбират, че имат слаба физическа форма. Ако обаче подобрят своята фитнес форма, има много проучвания, които показват, че здравето им ще се подобри, включително намаляване на риска от сърдечни заболявания, някои видове рак, диабет и други хронични заболявания. И вероятно тази полза от подобрената физическа форма сега вероятно включва намаляване на риска от усложнения заради вируса COVID-19. “

 

Високото кръвно налягане, тютюнопушенето и диабетът имат най-голямо влияние върху здравето в Съединените щати, добави той. Но рисковите фактори за по-слаба физическа форма, липса на редовни упражнения и затлъстяване вероятно засягат повече хора, отколкото всеки друг модифицируем рисков фактор.

Изпълнението на редовни упражнения и физическа активност и, съчетано с необходимо отслабване, са наистина единствените начини за подобряване на физическата форма и здраве.

 

Категории: Uncategorized @bg