loader image

Хората с наднормено тегло, инсулинова резистентност и диабет тип 2 обикновено са податливи за развитие на хронично възпаление. Последното се характеризира с увеличени про-възпалителни цитокини и инфламазоми, което води до по-голям риск от заболяване с по-сериозно усложнения. Такъв е случаят със SARS-COV-2, при който е по-голям шансът за хоспитализация на хората с придружаващи заболявания (Чоу и др., 2020).

 

Един от положителните резултати от редовната физическа дейност за предотвратяване на хронични заболявания е намаленото възпаление на клетките (Буут и др., 2012). Това има решаващо влияние за превенцията срешу заразни и незаразни болести. В тази връзка, в скорошно изследване на Збинден-Фонсеа и др. (2020), предполага, че интензивните кардио тренировки могат да доведат до натурален имунитет срещу корона вируса. Според цитираните учени, това се дължи на вероятния защитен ефект, който да смекчи острия възпалителен процес за рисковите групи. Предстоят бъдещи научни тестове, които да потвърдят резултатите от това проучване.

 

Високоинтензивните кардио тренировки могат да намалят про-възпалителните процеси причинени от вируса SARS-COV-2 и да предотвратят възможните усложнения на болестта. В допълнение, подобни редовни тренировки с умерено или високо тренировъчно ниво могат да подобрят работата на имунната система при ваксинации и да намалят възможността от поява на хронично възпаление (Дюгал и др., 2019; Уолш и др., 2011).

 

Положителните резултати от физическата активност върху имунната система се доказват и от друго научно изследване. Авторите – Кембъл и Търнър (2018), откриват, че редовните тренировки засилват имунната система през целия живот. Според тях дори само едно физическо занимание подобрява реакциите на имунната система при ваксинация – при млади и по-възрастни пациенти.

 

Ползите от физическата активност за работата на имунната система вероятно са по-големи при по-възрастни хора, за които е характерна влошена „имунна компетентност“, състояние познато още като „имуносенесценция“ (Ау и др., 2007). В допълнение, други изследвания показват, че редовните тренировки могат да ограничат или забавят имунологичното стареене (Кембъл и Търнър, 2018; Нийман, 2020).

 

Епидемиологичните данни сочат, че при физически активните хора по-рядко се проявяват симптоми на заболяване на горните дихателни пътища. Също така, тренировките предпазват от вирусни инфекции, в това число – инфлуенца, риновирус (основен причинител на настинката), както и от реактивиране на латентни херпесни вируси, като вирус на Епщайн-Бар, варицела и др. (Дюгал и др., 2019).

 

Категории: Uncategorized @bg