loader image

В клубовете на Атлетик Фитнес можеш да избираш от голямо разнообразие групови тренировки и занимания. И понеже се стремим винаги да сме актуални и да предлагаме нови  техники за поддържане на добра форма и дух, в настоящата статия ще ти разкажем какво представлява тренировката по баланс.

Ще научиш ползите от тренировката и ще се запознаеш с подробности за груповата тренировка по баланс, която се провежда в Атлетик фитнес.

Баланс е способността на мозъка да поддържа равновесието ни.

Това е сложен процес, на който се учим от малки, още когато прохождаме, а с напредване на възрастта тази ни способност се губи постепенно.

Тренировка по баланс е комбинация от три основни занимания – йога, пилатес и тай чи.

Йогата, най-общо казано, е съвкупност от физически ползи

Те са съчетани с контролирано дишане, медитативни техники и овладяване на сетивата. Практикуването ѝ води до по-добро разбиране и усещане на природата около нас и постигането на душевна хармония. С йога овладяваме тялото си, ръководим ума си, достигаме до равновесие между физическото, духовното и умственото.

Пилатес е комбинация от упражнения, взаимствани от каланетика, балет и йога.

Цялата тренировка протича под съпровода на релаксираща музика. Чрез този метод на тренировка се подобрява гъвкавостта, контролира се стреса и се повишава доброто настроение.

Тай чи е китайско бойно изкуство

Отличава се с бавни и плавни движения, които изискват гъвкавост и баланс. Това изкуство често се практикува с рехабилитационна цел – възстановяване след травми на хора от всякакви възрасти.

Тренировката по баланс често се посещава от спортисти, претърпели травма или от хора, които се нуждаят от по-леки натоварвания и възстановяване на тялото. Посещава се предимно с рехабилитационна цел. Освен това, заниманието се препоръчва за хора, които искат да работят върху подобряване на координацията, изправяне на стойката, регулиране на походката и подобряване на общото здравословно състояние.

Груповите занимания по баланс започват с техники за концентрация, като през цялото време се следи правилното дишане. Самите упражнения, които се изпълняват, се редуват – упражнения за сила, гъвкавост и разтягане. В края на всяка тренировка се провежда кратка релаксация.

Ползите за тялото от практикуването на тренировките са многобройни – гъвкавост, координация, контрол на постуралата, тонизиране и още много. Не на последно място е благоприятно и въздействието върху самочувствието и увереността на човек.

3 упражнения, които можете да изпълнявате и в домашни условия

С тези три упражнения ще можеш да провериш как се справяш с баланса и дали имаш нужда от повече тренировки с такъв акцент.

Направи 12 повторения от всяко упражнение и не забравяй да обръщаш внимание на дишането през цялото време.

 1. Подвижен планк
 • Заеми полза планк на лакти
 • Започни с повдигане на дясна ръка от пода, като я повдигаш и изпъваш в страни и назад, завъртайки се и прехвърляйки цялата тежест на лявата ръка
 • Редувайте ръцете и задържай по 2-3 секунди на всяка страна
 1. Баланс
 • Заеми поза на колене с длани към земята
 • Повдигни напред едната си ръка и я изпъни
 • Изпъни срещуположния крак на изпънатата ръка, без да го сгъваш в коляното;
  Задържай по 3-5 секунди, като вдишваш и издишваш бавно
 • Редувай повдигнатите крайници
 1. Ритници
 • Стъпи стабилно на десния крак
 • Ритни с левия напред и нагоре
 • Връщайки го обратно надолу, продължи движението, преминавайки в ритник назад; стреми се да не докосваш земята

За най-голям ефект, посети груповата тренировка по баланс в Атлетик Фитнес и усети позитивното ѝ въздействие върху тялото и духа.

Нашите инструктури са водещи специалисти, които могат да бъдат твой партньор в постигането на собствените ти цели.

Провери още сега кога се провеждат седмичните тренировки.