loader image

Когато стане въпрос за тренировъчен дневник, 9 от 10 трениращи нямат или никога не са имали. Това е една огромна грешка. Тренировъчният дневник е най-важната съставна част от тренировъчния план, а без да планираме успеха, то на практика ние планираме провала си.20160627_165815

Случайно или не отново 9 от 10 трениращи са недоволни от моментните си резултати. Бих казал, че няма нищо случайно, не и в този живот. Случайно може да се спънеш и да паднеш, въпреки че и това е доста спорно.

Добре тогава как да променим нещата, когато не сме доволни? Как да разберем кое работи за нас и кое не? Как да измерим прогреса си за месец, тримесечие, година? Всичко това дневникът може да ви го покаже, стига да сте си водили акуратни записки.

Днес имаме толкова много възможности да си водим тренировъчен дневник, можем да го водим в електронен формат на компютъра, дори в телефона или пък по старомодния начин с една обикновенна тетрадка, която да метнем в сака. Няма логично оправдание за липсата на дневник, освен едно – мързел!

 Какво трябва да съдържа един добър тренировъчен дневник:

1. Лични данни

тук влизат абсолютно всички размери на трениращия: тегло, гръден кош, ръце, талия, ханш, бедра, прасци, предмишници и врат. Теглото е добре да измерваме и съответно записваме всяка седмица по едно и също време, сутрин на гладно. Времето от 7 дни е достатъчно да ви покаже как вървите с диетата и съответно да си направите нужните корекции.

Мускулните размери е хубаво да се отбелязват веднъж месечно или на 4 седмици. Обикновено това време е достатъчно да се забележат първите „реакции“ от новата програма.

2. Тренировка 

тук вече е сериозна работата. Отбелязваме тренировката за деня, тренираните мускули, упражненията, сериите и работните тежести. Не е сложно, просто отделете 2-3 минути след тренировка и въведете данните.

Другият важен момент е при следващата тренировка да отделите отново 2-3 минути и да видите какво сте правили и с какви тежести сте го правили, след което в залата да се опитате да подобрите постиженията от миналия път, макар и само с по-едно повторение повече.

3. Храна

знам, че е досадно да се пише всяко едно хранене всеки ден, месеци наред и за това може и да минете малко метър, но само малко. Не е важно да пишете всичко, важно е в края на деня да превъртите през главата си храната, която сте поели и да сметнете общото количество калории, протеини, въглехидрати и мазнини. Работа за не повече от 10 минути.

4. Възстановяване

също важна част от пъзела. Тук е мястото да впишете добавките, които приемате, времето за което ги приемате и разбира се – дозите.

Също така трябва да вписвате и когато сте болен, колко дни сте били и как се чуствате след това. Всъщност е добре да записвате чуствата и усещанията си след всяка тренировка.

Всичко това ще ви отнеме не повече от 15 минути дневно, но с течение на времето ще натрупате уникална база данни, която се отнася само и единствено за вас. А след като разполагате с такава ценна информация, то вие сте въоръжени с изключително мощно оръжие, с ракета носител, която ще ви отведе там, където искате!