loader image

За Нас

мисията на Атлетик Фитнес

Атлетик Фитнес е за всички, които искат да поддържат форма във всяка възраст: деца и младежи, бащи и майки, баби и дядовци.

Вярваме, че физическата активност е отлично средство за профилактика на здравето и забавяне на процеса на стареене. Фитнесът за здраве има множество ползи:

  • провежда се в добра и здравословна социална среда;
  • развива качества така необходими в ежедневието като пъргавост, гъвкавост, издръжливост, сила;
  • успешно се бори с някои хронични заболявания като хипертония, диабет, сърдечни заболявания, остеопороза и др.;
  • подобрява мускулния тонус и намалява натрупаните мазнини.

Също така  допринася за по-добро функциониране на основните системи на организма

  • дихателна (подобряване на капацитета на белите дробове), 
  • костна  (увеличаване на костната плътност и забавяне на процеса на остеопороза), 
  • нервна (подобряване на рефлексите и активиране на цялата нервна система), 
  • ендокринна и имунна (контрол на кръвната захар, засилване на имунната система) и кръвоносна (подобрена циркулация в тялото).

Какво е Фитнесът за нас?

Много хора бъркат фитнеса с вдигане на тежести, с трупане на мускули, с плочки по корема, отслабване и др. Да, това са част от упражненията и резултатите от фитнеса, но с това не се обхваща всичко.

За нас в Атлетик Фитнес, фитнесът е преди всичко здраве и ако трябва да го дефинираме в кратко изречение, бихме казали, че той е всяка физическа активност, която води до подобряване на физическата и психическата форма.

Фитнес е когато плуваш в морето, ходиш в планината, ходиш да тренираш на площадките в парка, караш колело… въобще – всяко нещо, което подобрява формата.

За съжаление не можем да ходим в планината или да плуваме в морето всеки ден, независимо от сезона и ограниченото време, с което разполагаме. Но можем да посещавме фитнес залата всеки ден, независимо от атмосферните условия и сезона. Това е и основната причина да отворим и оперираме фитнес клубовете ни – за да предоставят удобството да правим любимите си физически занимания в една достъпна ежедневно среда.

Често чуваме въпроси и коментари от типа „за какво ми е да ходя на фитнес, аз търча по цял ден в къщи или на работа. На края на деня съм гроги…“. Въпреки това, смятаме, че не трябва да се бърка фитнесът с домашната работа, като чистене, миене на чинии и прозорци, грижа за децата, обикаляне по магазините и т.н. Всичко това е физическа активност, но не е фитнес защото не води до подобряване на физическата форма (а още по-малко на психическата).

За да се стигне до подобрение на физическата форма, физическата активност трябва да бъде целенасочена и да изпълнява определени условия. Например, когато ходим бавно и пулсът е малко над нормалния, това не води до подобрение на физическата форма. Обаче, ако ходим бързо и пулсът ни стигне до над 120 удара в минута – това вече води до подобряване на физическата форма.

Ако вдигаме греди, строителни материали, кофи с бетон, както прави един работник в строителството – това е физическа активност, но не води до подобрение на физическата му форма.

Не трябва фитнесът да се бърка с ежедневната физическа работа и затова държим на определението си, че „физическата активност, която води до подобрение на физическата и психическата форма, е фитнес“.

Какво казват трениращите за Атлетик Фитнес?

„Страхотна верига, техен клиент съм от три години – изключително точно отношение, залите са супер, инструкторите са на много високо ниво, препоръчвам!“

– Евгени Я.

„Перфектно място за спортуващите, всичко е много добре замислено и нямам никакви забележки. Съблекалните са много добри, чистотата е на високо ниво. Нямам никакви забележки. Единствено споделения паркинг с Лидл понякога е проблем, но се преживява.“

– Жени Ж.

„Във възторг съм. Едно неописуемо удоволствие.“

– Веселин Н.

Фитнесът е здраве и дълголетие!

Фитнесът за нас е най-вече здраве. Когато сме в по-добра физическа форма, мускулите, сухожилията, кръвоносната система – изобщо всичките системи в тялото ни, се подобряват. Това помага за поддържане на добро здраве. Ако се върнем на примера с ежедневната физическа работа – тя не води до по-добро здраве, като дори в много случаи има обратния ефект. Може да причини бързото износване на ставите и да се натрупа голяма умора, която е съвсем различна от умората след една добра тренировка. Благодарение на последната сме една крачка по-близо до по-доброто здраве и функциониране на организма ни.

Една от другите цели да сме в добра физическа форма е да бъдем активни с напредването на възрастта, или така нареченото – „активно дълголетие“ (от англ. active ageing). Не е въпросът да доживеем до 80, 90, 100+ години и едвам да се движим. Трябва дори и в напреднала възраст да можем да бъдем физически активни, да не бъдем в тежест на близките около нас и да имаме пълноценен живот. Не трябва да чакаме да станем на 80 години, за да се сетим за това – въпреки че и тогава не е късно, както показва опитът ни с някои любими ни клиенти. Трябва да мислим за това време от по-рано – да създадем навици и необходимостта тялото да извършва физическа активност регулярно, което е най-важното. Една добра и достъпна алтернатива за това е ходенето на фитнес.

Фитнесът като начин на живот

Нека разгледаме идеята за безкрайни и крайни игри. Игри като футбола и шахмата имат начало и край, играчите са известни, правилата са дефинирани, целта е ясна. След края има победители и победени. Подобни игри наричам „крайни“.

Безкрайни игри, като бизнеса, политиката или самият живот, протичат безкрайно във времето – финал не съществува. Победители и победени няма. Целта е да останеш в играта. Ако приложим тази теория към фитнеса, целта не е да постигнем само едно по-добро изглеждащо тяло, по-големи обиколки на мускулите или отслабване. Основната цел е ЗДРАВЕ. Фитнесът е начин на живот! Помага за развиването и поддържането на всички системи в тялото: имунна, двигателна, мускулна, костна, кръвоносна, дихателана, вкл. и нервната система, която на свой ред отговаря за психическото ни състояние.

Особено актуално и убедително звучат тези разсъждения на фона на ситуацията с „COVID-19“. Най-сигурната защита срещу коварните вируси е собствената ни имунна система. А тя, както знаем, е много по-силна при редовно извършващи физическа активност хора. Дори ваксините биха действали най-добре, ако имаме добра имунна система. Това е така тъй като антигенът на ваксината стимулира имунната система на организма да го запомни, разпознае като заплаха и да го унищожи. Самото справяне с вируса се дължи на собствената ни имунна система, която се провокира към действие от ваксината.

В обобщение, тренирайки редовно сме въоръжили тялото си с мощно оръжие срещу външни вредители. Най-важно е да „участваме в играта“ постоянно и редовно. Временните възходи и спадове във формата са нормални, но ако не се отказваме, наградата е най желаната от всички – ЗДРАВЕ. Каква по-добра мотивация да ходим на фитнес от това!

По-здрави!

Екипът на Атлетик Фитнес

Форма за абониране

Бъди Крачка Пред Другите!

Абонирай се за специалните ни оферти и бъди сред първите клиенти на Атлетик Уестпойнт!

    Затвори