Защо е препоръчително яденето по четири пъти на ден?

Защо е препоръчително яденето по четири пъти на ден?

Защо е препоръчително яденето по четири пъти на ден? 1280 854 Athletic

Когато става дума за препоръчителните дози за похапванията през деня, специалистите спорят от години. Някои подкрепят познатото, че трябва да се приемат по 3 засищащи яденета на ден. Други пък защитават теорията за повече, но в по-малки порции.

Е, накрая се оказа, че истината се крие по средата на двете. Четири пъти на ден се оказва най-подходящия вариант за повечето хора. Защо?

1. Избягва се преяждането

Когато се храним само по три пъти на ден, или както правят някои – по 2 пъти, най-често огладняваме преди да стане време за следващото хранене. В резултат на това, когато се доберем до храната най-сетне, преяждаме повечето пъти.

Говорили сме вече какви са вредите от това – тялото ни решава да се запасява в случай, че скоро отново не успее да се храни и така всичко, което приемем се натрупва като мазнини.

2. Метаболизмът се забързва

Когато се храним, се задейства термичен ефект, който забързва метаболизма. Затова  когато ядем по няколко пъти на ден в малки количества, изразходваме калориите много по-лесно и следователно отслабваме по-бързо.

3. Спадат нивата на захар в кръвта

Проведени са проучвания, които установяват, че когато хапваме малки порции по четири или пет пъти на ден, нивото на захар в кръвта ни спада. Това е значително за цялото ни здравословно състояние защото предотвратява развиване на диабет тип 2.

4. Лесно за храносмилане

Малките порции се усвояват от организма много по-бързо, заради очевидната разлика в количествата. Дори и храната да е по-трудна за храносмилане сама по себе си, ако тя бъде приемана в разумни грамажи, организмът няма да се затрудни да я обработи.

Вечер това е особено полезно, защото тогава има по-малко време за храносмилане, поради скорошното ни лягане. Необработената храна преди заспиване ще затрудни функционирането на стомаха и може да доведе до подуване и дори в по-дълъг период да доведе до напълняване.

5. Завишава се удоволствието от храненето

Всички сме се чувствали по-доволни след едно хубаво хапване, нали? Това не е просто чревоугодничество или нещо подобно, а всъщност е доказано следствие от яденето. Храната предизвиква отделянето на хормона на щастието, който ни кара да се чувстваме по-радостни веднага.

Когато увеличим честотата на яденетата дори и в по-малки количества, задействаме този процес отново. Ако се храниш по три пъти на ден, хормонът ще се отдели три пъти, а ако бройката нарасне, то това ще се отрази и на нивата на щастие, които изпитваш.

Така можеш да се бориш срещу депресията и неприятните чувства много по-лесно.

6. По-лесно се намества тренировката между храненията

Знаеш, че е добре особено след една хубава тренировка да възвърнеш част от загубената енергия в тялото си. Затова повечето хора избират да хапнат нещо с въглехидрати и протеини веднага след времето в залата. Но ако храненията, които си си предвидил за деня, са само три на брой, е по-трудно да вмъкнеш тренировката преди някое от тях. Но когато имаш повече порции, можеш лесно да отделиш една от тях за след физическото натоварване.

Важно е да отбележим, че всеки организъм е различен и за някои хора не важат същите правила, както за останалите. Затова е важно да се вслушваш в тялото си и да съобразиш всичко с начина си на живот и личните ти нужди.

Това често се оказва трудна задача, особено ако сега тепърва започваш да отделяш повече внимание на храненето си. Хубавото е, че имаш възможност да потърсиш помощ в това. Консултирай се със специалистите на Атлетик Фитнес, които могат да се съобразят с всичко казано тук и твоите лични нужди. Те ще създадат твой собствен хранителен режим с толкова хранения, колкото са най-подходящи за теб. Така ще си сигурен, че всяко твое ядене ще бъде в правилната пропорция и с достатъчно времево разстояние между следващото.

Оставете отзив

Абонамент за новини и промоции

сега може да научавате първи за нашите активности

Абониране за актуални новини и промоции от Атлетик Фитнес

  Имена*

  Телефон*

  E-mail*

  Контакти централен офис на Атлетик Фитнес

  София
  ул. „Лъчезар Станчев“ 5
  Софарма бизнес тауърс, кула А, ет. 4

  Работно време:
  Понеделник – петък: 09:00 – 17:30 ч.

  концепция и дизайн