loader image

От Пламен Христов

Персонален треньор и специалист по двигателна активност и здравословно хранене, в Атлетик Фитнес

Простото робуване на която й да е иначе страхотна кауза никого не е довела до желания резултат. Имам предвид в абсолютно всичко! Малко крайно ли ви се струва?! Не, не е! Моля ви, не бъдете роби на митове, легенди, начини, методи, режими, похвати, храни, планове… Май прекалих, но всъщност мога да изброявам до края на есента. Не бъдете нищо друго освен мислещи, живи, интелигентни и отговорни към себе си хора. Нищо повече! Ами това май е всичко!

Ще се опитам да ви бъда полезен, като ви посоча няколко възможни хлъзгави плочки, и ако вие впоследствие не стъпите върху тях, аз ще съм щастлив! Вървете с бодри крачки по вашия път, проверявайте източниците на информацията си и внимателно и отговорно се възползвайте от достиженията на науката в областите, които касаят практиките за усъвършенстване на телата ви.

Доброто телесно състояние е пряко свързано с менталното ви състояние – двойна причина да мислите и работите интелигентно за себе си!

  1. Фет бърнърите

Няма изследвания, подкрепящи ефективността на всички фет бърнъри. В най-добрия случай, те могат да помогнат за увеличаване на енергията ви (поради високите нива на кофеин в повечето марки). Това ще ви насърчи да се движите повече, като по този начин увеличавате разходите за енергия. Някои бърнъри имат състави, които ще  подпомагат някоя част от метаболизирането на мазнините, но всичко това ще е мъртво без сериозен труд и правилно хранене.

 

  1. „Супер“ храни

Доколкото със сигурност имате за цел да спазвате хранителен план включващ храни богати на чудесни хранителни вещества, искам да ви уверя, че няма храни, които директно да ви помогнат да отслабнете (или да намалите размера на талията). Когато става въпрос за загуба на тегло и промени в състава на тялото, всички калории са равни.

 

  1. Обсебване

Често го наричам вманиачаване…! Страхотно е да имате цели и да работите усилено за  тях, но не забравяйте, че вашите фитнес цели трябва да повишават качеството на живота ви, а не да го намаляват. Ако целият ви живот започва да се върти около вашата цел да загубите мазнини и/или да получите някакъв размер на правилните места, няма да можете да се придържате към промените в начина на живот за много дълъг период от време, уверявам ви в това!

  1. „Естествено“ хранене

За съжаление, думата „естествено“ в съвременния свят на модернизирана храна не означава почти нищо. Има бонбони, които с право могат да бъдат етикетирани като „естествени“ поради факта, че всички съставки първоначално идват от естествен източник. Дори ако имате по-високи стандарти за това, което наричате „естествена“ храна (като необработена), все пак трябва да обърнете внимание на калорийното съдържание на храната, за да видите промени в състава на тялото.

 

  1. Кокосово масло

Сериозно, спрете да слагате кокосово масло на всичко. Маслата са една от най-калоричните храни на планетата и фактът, че в случая маслото е от кокос, не променя калоричната му стойност.

 

  1. Най-добрата диета

Когато се опитвате да намалите приема на калории, уверете се, че сте си поставили реалистична цел. Обикновено това означава нищо повече от дефицит от 200-300 калории на ден (което ще е достатъчно за повечето хора). Определянето на „ дебел” дефицит ще увеличи риска от преяждане в определени моменти и ще намали придържането към този план за дълъг период от време. А в крайна сметка ще ви отведе на същото място, където сте в момента след 6 месеца (дори ако първоначално загубите малко тегло).

 

  1. Прекомерно трениране

Да, има такова нещо като твърде много упражнения. Редовната дейност е важна, но прекалено много може да бъде противопоказно. Изследванията постоянно показват, че прекалено много обем работа в залата ще намали количеството мускул. Това може да повиши вероятността от сърдечно заболяване, насърчи свръхяденето в някои часове от дена, да засили изгарянето на мускулите и така да „спъне“ изграждането на по-добре изглеждащо тяло. Претренирането например ще повиши нивата на кортизол над здравословното и нормално и ще влоши метаболизма ви.

  1. BCAA

BCAA аминокиселините са спечелили голямо име за запазване и/или изграждане на мускули в много фитнес общности. Въпреки че е вярно, че BCAA са градивните елементи на протеина и са от съществено значение за изграждането на мускулите, те присъстват и са достатъчни във всички пълни източници на протеин. Това означава, че докато сте в състояние да консумирате достатъчно количество протеин чрез вашата диета, добре е да го правите по този начин. Разбира се, допълнителните BCAA ще осигурят допълнителна полза.

 

  1. Трениране на корема

Някои упражнения всъщност могат да намалят обиколката на талията при определени условия, но промяната се дължи изцяло на загубата на вода и ползите бързо ще избледнеят, след като тренирането се спре. Тренирането на коремните мускули и пояса, просто ги обработва в съответната посока, нищо различно от това. Ако правите 800 коремни преси всеки ден, и не се храните адекватно, никога няма да видите и една от прословутите „шест плочки“.

 

  1. Нереалистични цели

Чудесно е да имаш стремежи и да си визуализираш целите си, но никога няма да играеш в твоя полза, ако се стремиш да имаш постигнатото от други хора и те да служат като твоя цел. Вашата цел винаги трябва да бъде да бъдете най-добрата версия на вас, а не да ставате някой друг. В противен случай най-вероятно ще бъдете разстроени всеки път, независимо от прогреса, който имате.

Целите са изключително важни. Важна е и голямата първа стъпка на започването!  Онова, което не е добро, е съсредоточаването върху грешните неща. Това може да се окаже бърз път към разбити мечти и демотивиране! Ако искате действително да се възползвате от предимствата на упоритата работа, която поставяте, уверете се, че сте насочили усилията си в истинска посока!

 

Ами това е, братя и сестри…! Останалото е вашият труд и вашите усилия, които правят постигането на всяка малка цел да изглежда, като мисията на живота ви!!!

Категории: БлогЗдраве