loader image

Трябва да си признаем нещо, което всички знаем – водата е извор на живот.

Ако наистина всеки човек е наясно с това и не го подлагаме на съмнение, тогава защо голямата част от нас пият нищожни количества вода?

Притеснителната истина е, че огромна част от хората пият недостатъчно вода, а има и немалка част от хора, които преживяват с около ½ литър вода на ден.

Водата в човешкото тяло и защо е жизненоважна тя

Тялото на един средностатистически индивид съдържа в себе си между 50 и 60% вода. Дори и малко дете би стигнало лесно до извода, че човек трябва да консумира достатъчно вода, за да поддържа жизненоважните процеси в тялото. Всяка една система в организма се нуждае от течното, безцветно гориво.

Какво значи, обаче, достатъчно? Колко трябва да пиеш, за да поддържаш здравословното си състояние?

Препоръчителната доза за приемане на вода за активно спортуващ човек е средно около 40 мл./кг. дневно. Тоест, ако тежиш 80 кг., трябва да приемаш около 3.2 литра вода на ден, за да поддържаш хидратирани системите си в организма.

В интернет пространството има редица калкулатори, в които можеш да си вкараш теглото и дневния режим, а те ще се погрижат за секунди да ти кажат колко вода трябва да приемаш.

Не те ли убедихме да започнеш да се „наливаш“ малко по-честичко? Е добре, тогава ти представяме 5 здравословни ползи от пиенето на вода:

1. Пиенето на вода помага да се поддържа балансът на телесните течности

Тялото ни, както споменахме, се състои от около 50-60% вода. Функциите на тези телесни течности включват храносмилане, циркулиране, абсорбиране, създаване на слюнка, транспортиране на хранителни вещества, както и поддържане на телесната температура.

2. Водата може да помогне за контролиране на калориите

В продължение на редица години хората, подлагащи се на режим, пият много вода като стратегия за отслабване. Храните с високо съдържание на вода наистина изглеждат по-големи. По-големите им размери изискват повече дъвчене и се абсорбират по-бавно от тялото, което ти помага да се чувстваш сит. Богати на вода храни са плодовете, зеленчуците, бульонните супи, овесените ядки, бобът и др.

3. Водата спомага за зареждането на мускулите с енергия

Клетки, които не поддържат равновесието на течности и електролити, се свиват, което може да доведе, от своя страна, до мускулна умора. Когато мускулните клетки са лишени от адекватни запаси от вода, те не функционират добре и ефективността им намалява.

4. Водата помага значително на бъбреците

Телесните течности транспортират отпадъчни продукти в и извън клетките. Главният токсин в организма е урейният азот в кръвта – водоразтворим отпадък, който може да преминава през бъбреците, за да се отдели в урината.

Бъбреците ни извършват невероятна работа за почистване на тялото от токсини, само когато приемът на течност е адекватен.

5. Водата спомага за поддържането на нормална функция на червата

Адекватната хидратация поддържа движението на храната в стомашно-чревния тракт и предотвратява запек. Когато не получи достатъчно течност, дебелото черво издърпва вода от изпражненията, за да поддържа хидратацията, и така се получава запек.

Как трябва да приемаме вода, за да не пречи на храносмилането?

Храносмилането в организма се подпомага от стомашните киселини. Ако вкарваме много вода, докато се храним, ще затормозим стомаха и храносмилането ще се забави. Това са моментите, в които чувстваме тежест.

Затова е хубаво приемът на вода да става около 20-30 минути преди ядене и между 1 и 2 часа след хранене. Когато яденето е било съставено само от плодове или зеленчуци, можем да си позволим да пием вода дори 30-40 минути след хапване, тъй като те самите са съставени в голямата си част от вода.

Месото се разгражда най-бавно и ако си хапвал вкусна пържолка, за оптимално храносмилане е хубаво да изчакаш поне 2 часа преди да приемаш течности.

Още полезна информация и съвети можеш да получиш от сертифицираните инструктори в Атлетик Фитнес, които са на твое разположение, за да ти помогнат да постигнеш поставените цели, а и да ги задържиш.

Категории: Здраве