loader image

5 съвета за по-добра лятна тренировка

 

Лятото вече ни тласна силно със сериозните си температури и много хора се изнесоха по почивки да „събират” Витамин D.

Високите температури, разбира се, не трябва да се ползват за оправдание да спрем да тренираме. Някои дори предпочитат тренировките навън.

Въпреки това, хубаво е да сме наясно с някои неща защото тренирането в жегите може да е опасно.

Представяме ти 5 съвета за по-добра лятна тренировка…

1. Избягвай пиенето на кафе или чай преди упражнения

Странно или не, има доста хора, които пият кафе или чай преди тренировка. Тези, които го правят, разбират по трудния начин, че по-добър хидрататор от водата няма.

Кафето или всяка друга напитка, богата на кофеин, работят като диуретик (стимулира производството на урина) за тялото и предизикват по-голяма от нормалната загуба на течности, когато се консумират преди упражнения.

Избягването на тази грешка е лесно – просто пий вода. Добра идея да е охлаждаш тялото преди тренировка, затова може да пиеш и студена вода.

2. Започвай тренировките си рано

Отлагайки тренировката дори с един-два часа сутрин може би не е добра идея защото през лятото температурите се покачват бързо още от рано през деня. По този начин се излагаш на риск от прегряване, ако отложиш тренировките за по-късно.

Някои хора предпочитат да тренират по-късно вечерта, но това не е препоръчително защото не само че няма да имат достатъчно време за възстановяване, но и тялото тогава вече преминава постепенно към „по-сънлив“ режим и рискът от претоварване или разтягне е по-голям.

3. Избягвай прилепналите дрехи

Не е необходимо да носиш стегнати дрехи през лятото, за да имаш ползотворна тренировка. Повечето хора биха предпочели по-отпуснати дрехи, за да позволят на тялото да се охлажда по-лесно, докато се потят по време на интензивни упражнения.

Най-добре, в повечето случаи, е златната среда – нито много прилепнали, нито много отпуснати дрехи.

4. Хапвай след тренировка

Въпреки че пропускането на хапване може да ти се струва като добра идея за отслабване, особено през лятото, все пак възстановяването на запасите от вода и енергия (набавена чрез хранене) е необходимо.

Най-добрият начин за презареждане е около 30 минути след тренировка. Ясно е, че в горещините всички губим апетит, но имай предвид, че не е нужно да ядеш много, за да се възстановиш.

Няколко моркови и твърдо сварено яйце могат да свършат чудесна работа. Други чудесни идеи са домашно приготвен протеинов шейк или смути.

5. Да занесеш пясък на плажа

Името на този съвет няма нищо общо с брега, а се концентрира върху водата.

Много хора, трениращи покрай басейн или морската шир, забравят да пият вода. Плуването във вода не е като да се хидратиш с нея.

Друго много важно нещо, което трябва да се знае, е, че когато си във водата, тялото не може да отделя топлина. Тоест рискът от прегряване при тренировка в басейн е много по-голям от тренировка извън него.

Решението да не прегрееш при такива тренировки е пиенето на много вода.

Тренирай безплатно до 1 септември

Ако пък тренировките навън никога не са ти били любими, защо не се възползваш от лятната промоция на Атлетик Фитнес?

Ако си закупиш Годишна карта за 390 лв. сега, тя ще бъде валидна чак до 01.09.2018 г., като периодът до 1-ви септември тази година ти е бонус от нас.

Картата ти позволява да тренираш във всички клубове на Атлетик Фитнес в страната  и включва неограничено използване на фитнес залите, една групова тренировка дневно, безплатен Wi-Fi и паркинг, както и душ и сауна (където е налична). С Годишната карта, освен това, имаш право на 2 замразявания за по 1 месец, когато ти се налага да отсъстваш.

Купи онлайн или на рецепция.

Категории: Здраве