loader image

Юни месец вече е към края си, а с него идват и приятните все още температури навън, които позволяват спортуване на открито.

Ако четеш тези редове, едва ли има нужда да те убеждаваме, че спортът е здраве. Но пък най-вероятно си отворил статията, защото изпитваш затруднения за вкарване на детето ти в „спортния“ коловоз.

Опитвал си неведнъж да го придумаш да зареже компютърните игри, сърфирането във Фейсбук и таблета и да се пораздвижи, но рядко си успявал. Ето няколко хрумки. Научи детето си на спорт чрез личен пример: Децата имат свойството да копират поведението на родителите си и се учат най-добре с личен пример.

Това също не е нова информация, но много хора не го правят или отлагат и отлагат и в един момент вдигат ръце.

Всъщност е много простичко. Вместо да водиш вечни дебати, вземи децата си с теб и им покажи колко забавен може да бъде спортът. Особено когато се извършва в прекрасна компания.

Ето и няколко чудесни идеи по-лесно да „примамиш“ съкровището ти да спортува:

Едва ли има човек, който да не е фен на сладкото. Сред децата този процент сигурно е дори още по-висок. Една добра идея е да изведеш детето си на спорт и да го наградиш с дребно сладко лакомство, след като той/тя се е потрудил/а за него.

Разбира се, не говорим за десерти на чийто състав би завидял дори Менделей. Сладкото изкушение може да е дори здравословен домашен сладкиш, който си приготвил вкъщи преди спорта. Покажи на детето си колко по-интересно е да се спортува, когато имаш крайна цел, а и награда след това.

Наградата може да е и повече време, прекарано пред любимите социални мрежи или видео игри. Важно е детето ти да разбере, че някои неща трябва да се заслужат. Това ще възпита в него и бъдещо поведение,. Което ще му е от изключителна важност в живота след училище и университета.

Покажи му няколко вида спорт – запиши го на танци, плуване или яздене, но не влияй прекалено много на избора му. Остави го то само да се ориентира кое най-много му харесва и така то ще направи най-добрия избор. Така то ще е най-щастливо и резултатите му ще са наистина впечатляващи.

Спортуване вкъщи, когато условията не позволяват излизане

Голяма част от населението си търси оправдания само и само да избягва залата или активностите. Особено когато навън вали дъжд или сняг, повечето хора го използват като оправдание да мързелуват „активно“ вкъщи.

Не позволявай на детето ти да свикне на такъв начин на живот. Пусни приповдигната музика, освободи малко място и му покажи различни видове упражнения, които то може да прави само в стаята си или заедно с теб в хола – от лицеви опори, през коремни преси, клякания и йога движения – изборът е почти безкраен.

Ако пък нямаш муза, просто въведи няколко ключови думи в YouTube и почерпи информация оттам.

Всъщност, въоръжен само с постелка за гимнастика, човек може да поддържа една прекрасна форма през зимните месеци или когато просто няма време да излезе до залата за тренировка.

Покажи на детето си, че спортът е не само забавен, но и креативен начин да избягаш малко от хватката на прашния стол пред компютъра. Освен това движенията спомагат много и за движението на кръвта в мозъка, която има нужда от всекидневно раздвижване, за да функционира правилно мисловната ни дейност.

Ако детето ти не успее да се справя с някои упражнения, бъди търпелив с него и не му се карай, защото ефектът може да е обратен и то да намрази спорта.

Бъди креативен, забавлявай се и бъди сигурен, че усилията ти ще се отплатят неимоверно в бъдеще.

Категории: Здраве