loader image

В последните няколко месеца правиш чудеса във фитнеса залата и ще е жалко, ако трябва да пропуснеш тренировки, въпреки че усещаш настинката. Оттук идва и въпросът:

Да тренирам или не, когато съм болен?

Възпалено гърло, болки в мускулите и хрема със сигурност не са приятно нещо, но ако все още имаш енергия да тренираш, трябва ли да го правиш?

Освен че можеш да заразиш другите в залата, какви са реално опасностите от тренирането, когато си болен.

Добрите новини са, че хората в добра форма се възстановяват много по-бързо от болести и симптомите им са

Атлетик блог (51)

 много по-леки от т. нар. „мързеливци“, или с други думи – хората, които не са „помирисвали” тренировка през живота си.

Нека разгледаме няколко насоки за тренирането преди, по време на и след настинка или грип:

Когато почувстваш, че те хваща настинка или те натиска грипът, трябва ли да промениш обичайната си тренировка?

Ако усещаш, че те застига обикновена настинка, все още можеш да тренираш без някакви значителни ограничения. Ако, обаче, се почувстваш зле след тренировка в залата, забави темпото.

Изчакай няколко дни или намали усилията си наполовина от нормалния ти капацитет. Разходи се за 15 минути, вместо да бягаш в продължение на 30 минути, или направи 2 серии вместо 5.

Също така, имай предвид следното правило:

Ако симптомите ти са над врата (хрема, кашлица или кихане), тренировките не би трябвало да са проблем. Ако обаче симптомите ти са под врата (мускулни болки, разстроен стомах и кашлица от гръдния кош), време е за почивка.

Какво трябва да направиш, когато настинката или грипът са вече започнали? Помага ли да се „изпотиш“ в залата, за да пребориш треската?

Ако имаш треска, разстроен стомах или грип, най-добре е да си останеш вкъщи. Ако умората е сериозна, няма причина да тренираш. Освен това си силно заразен през първите пет до седем дни. Почивката ще помогне на имунната ти система да се възстанови напълно. Лягай си навреме, поспивай повече и пий много течности (без алкохол).

Кога мога да възобновя обичайните си тренировки, след като съм се възстановил/а?

Тук идеята е отново да слушаш тялото си. Настинките обикновено траят от седмица до 10 дни, но грипът понякога изисква две-три седмици, за да се възстановиш напълно.

Когато пристигнеш в залата след солидна настинка, не започвай на пълни обороти, а пробвай първо как се чувстваш на ориентировъчно 75% от нормалния ти тренировъчен режим (за кардио и за тежести). След това постепенно увеличи натоварването.

ВАЖНО: Ако започнеш да тренираш прекалено рано, можеш просто да направиш периода за възстановяване доста по-дълъг. Освен това, може да ти е по-трудно да дишаш, ако не си се възстановил напълно от инфекция на горните дихателни пътища.

Рецепта за предотвратяване на настинките

Разбира се, най-добрият метод е изобщо да не се стига до разболяване. Редовните упражнения могат да помогнат на тялото ти да развие естествени защити против инфекции и настинки.

30-минутни тренировки три-четири пъти в седмицата влияят чудесно на повишаване на имунната система на организма. Имай предвид, обаче, че сериозни 90-минутни тренировъчни сесии, като тези, които правят професионалните атлети, могат да понижат имунната система.

Ако не си сигурен как точно и какво да тренираш преди, по време на и след настинка, можеш да се обърнеш към екипа на Атлетик Фитнес. Те ще ти помогнат да направиш най-добрия режим за това.

Приятна тренировка!

Категории: Здраве