loader image

От Пламен Христов

Оказва се, че една от най-големите тайни на фитнес индустрията, това е законът на термодинамиката. Енергия срещу енергия. Това не е наука за ракетостроене, но е изключително полезно познание и се оказва, че много хора я пренебрегват. Оказва се, че често хората се доверяват повече на наука свързана с компютри или сложни машини, но аз ще ви върна малко назад при това с една единствена цел – да познавате собствените си тела по-добре!

Ако искате да отслабнете (или по-специално да намалите телесната мазнина), трябва да сте в дефицит на калории.

Дали това ще стане чрез упражнения, хранене или комбинация от двете е важно, но основата е – дефицит! Вярно е и това, че ако искате мускулите ви да растат, трябва да сте в излишък от калории. Средната точка е известна като „хомеостаза”. Докато сте в това състояние, можете да направите и двете, но това е сложна работа и е възможно само до известна стАтлетик блог (42)епен.

И така, казали сте си, че искате да отслабнете.

Това води до известни пресмятания и най-вече нагласа за стартиране на важен, сравнително сложен и най-вероятно бавен процес. Ако сте организирали храненето си така, че да имате голям калориен дефицит, организмът ви ще отговори с чувство на глад. Малко потискане на този първичен за хората стрес съвсем не е излишно, но тежък всеобхватен глад не е добре дошъл. Това означава, че тялото ще се опита да компенсира и ще разруши мускулната тъкан, за да допълни нискокалоричния прием от вашата храна. Това е много неприятно, защото би унищожило тялото ви в крайна сметка! Скоростта на метаболизма ви ще се забави и всички резервни калории, които имате, ще се съхраняват, като мазнини в тялото, за да се осигури оцеляването на органите и функциите им. Всъщност за тялото ви няма значение как изглеждате, то се грижи единствено за достигане на хомеостаз!

Нека само споменем, че жлезите с вътрешна секреция ще работят извънредно, за да компенсират липсата на енергия в тялото. Това в крайна сметка ще ги изхаби и целият процес ще започне да спира, а в някои случаи ще започнат необратими разрушители процеси.

Освен всичко друго, вие ще се чувствате „размазани” в буквалния смисъл!!! Всичко това, за да отслабнете!? В началото звучеше като добра сделка нали, но вече не сте толкова сигурни?

Вярно е също, че, ако искате да постигнете покачване на активна мускулна тъкан, не трябва да скачате твърде далеч над необходимите калории! Така бихте започнали да натрупвате значително количество телесна мазнина. Това ще намали чувствителността към инсулина и евентуално ще предизвика проблеми с червата. Всичко това заради приема на нездравословно големи количества храна! Тялото ще се опитва да съхранява излишните количества енергия, а то има само един механизъм за това … – точно така, всичко отива там, където най-малко искате, под формата на никак недобре изглеждащи излишни мазнини!

И така, отидете ли твърде далеч по един или друг начин, това ще отнеме много повече работа, за да получите онова, което искате.

Необходимо е да се движите бавно към целта си. Това не означава да го правите вяло – напротив – категорично, без крачка назад, … но бавно!  Просто трябва да бъдете последователни, разумни и отговорни за себе си.

Храненето само по себе си няма да ви накара да сте дебели и нещастни. Не е въпрос на прищявка да бъдете слаби и здрави. Тялото ви винаги ще се стреми към равновесие и всяко отклонението твърде далеч от баланса за твърде дълго време ще свърши само с бедствие.

Помниш ли онази история за заека и костенурката? Е кой стигна първи на финала, … заекът ли беше или бавната, но последователна костенурка. Надявам се, че вече знаете, че скоростта на костенурката е по-добрият избор.

 

Категории: Здраве