loader image

Здравословен начин на живот

От Пламен Христов

Не се стресирайте, спрете да се притеснявате дори за десерта или алкохола!!! (последното казвам с някои условности и ясното съзнание, че ще се намерят хора, които доста фриволно ще приемат думите ми, но въпреки това, искам да го дам като краен пример за онова, което ще обясня в следващите редове). Вместо това научете какво всъщност означава да загубиш мазнини или да натрупаш килограми мускули, за да можете да изградите по-здравословни планове за хранене и това да включва ядене на това, което обичате.

Принципът 80 / 80 / 80

Ако през 80% от времето се придържате на 80% към хранителния си план и осъществите 80% от планираните тренировки… В този случай няма от какво да се притеснявате. Напротив, можете да се гордеете със себе си – вие сте преди всичко човек! Можете да започнете процеса като приемете плановете си по този начин и в същото време не пропускате новостите. Бъдете себе си преди всичко! Повярвайте, това ще предизвика ефекта на доминото по отношение на полезните за вас практики.

 

Какво прави хранителните планове здравословни?

Нека да направим крачка назад от поставените цели за загуба на мазнини, здравословно хранене или трансформация на тялото. Започнете, като се отървете от каквато и да е непреклонна мисъл за необходимото да изглеждате и да се чувствате добре. 

Това не означава, че трябва да си кажете: „Спирам с това” и да не се притеснявате за вашето поведение и действия. Това означава, че трябва да разберете смисъла на това да бъдете здрави. А и да знаете, че привидно доброто поведение може да стане обсебващо и опасно и да ви измами. Имам предвид – да повярвате, че трябва да следвате определени „екстремни“ мерки, ако искате да постигнете целите си.

Преди да започнете с какъвто и да било план, искам да ви кажа, че единственият правилен мотив, който трябва да ви доведе в залите за спорт и да ви накара да искате да се храните добре, и въобще да бъдете добри за себе си, е да сте здрави! Здравословните практики не винаги кореспондират пряко с популярните хранителни и двигателни практики. Всичко онова, което е познато от десетилетия и определено работи в тази посока, е плод на много труд на специалисти, но е практика от около преди 30, 40 и повече години…! Условията, в които живеем, се промениха драстично през този период и това налага един нов прочит на смисъла и философията на двигателната активност и правилното хранене.

*Здравословно – означава да се радвате на живота си.
*Здравословно – означава да намирате подходящите ситуации, за да ядете храни, които обичате.
*Здравословно – означава да не се тревожите, ако пропуснете деня, който сте планирали да тренирате. Особено ако това е така защото правите нещо по-добро с времето си.

Следва финалната статия от поредицата – Част 3, „Баланс“.

 

Категории: БлогЗдраве