loader image

От Пламен Христов

Не се стресирайте, спрете да се притеснявате дори за десерта или алкохола!!! (последното казвам с някои условности и ясното съзнание, че ще се намерят хора, които доста фриволно ще приемат думите ми, но въпреки това, искам да го дам като краен пример за онова, което ще обясня в следващите редове). Вместо това научете какво всъщност означава да загубиш мазнини или да натрупаш килограми мускули, за да можете да изградите по-здравословни планове за хранене и това да включва ядене на това, което обичате.

Звучи твърде еретично от моята уста, нали?! Е, нека да разнищим тази ерес заедно и да разберем за какво всъщност става въпрос!

„Доста съм притеснен. Всеки път, когато искам да се наслаждавам на храненето, на социалните контакти или дори на празниците, всички планове за хранене, които се опитвам отговорно да спазвам, ме стресират! Как да бъда добър за себе си, как да  направя това, без да изгубя ума си?”

Въпросът ми бе зададен за пореден път, от поредния човек, и аз само клатех глава защото пощата ми се препълва вече и това питане е най-често срещаното… Въпросът беше съвсем на място, но разочароващ защото го задават деветдесет от всеки сто души.

Мога само да се питам: „Как стигнахме до тук, хора!“

Това е критичната точка, мястото където се срещат фитнесът и храненето, и за повечето хора това е черно-бяло поле. Или, или?! Здравословното хранене и трениране се преживяват като огромна и депресираща тежест и се смята, че са създадени от популярни (или не толкова) специалисти само за елитна част от човеците надарени със свръх потенциал за такава дейност. Всъщност повечето хора смятат, че най-ефективният план за трениране и диета се състои от две основни понятия:

Вие не можете да изглежда страхотно ако не се отдадете изцяло!

Трябва да тренирате ожесточено през цялото време, за да бъдете във форма и да изглеждате чудесно!

Най-здравословните диетични планове и най-ефективните стратегии за хранене всъщност се фокусират не върху суперхрани, страховити жертви от ваша страна или вълшебни хранителни добавки. По-скоро, ако има нещо наистина реално, което виждаме в научните изследвания, това е последователността, устойчивостта и търпението. На тях се основава всеки добър план и това наистина предотвратява бъдещи провали на иначе перфектни планове. Смятам, че когато се направени правилно, всички хранителни планове биха издържали на атаките на някой и друг десерт. Дори на някой ден с пропуснато трениране или – сега бъдете внимателни… даже на бонбоните за рождения ден на колегата ви и едно питие за негово здраве! Мъничка чашка, разбира се, (аз съм си аз в крайна сметка)!!!

Следва продължение, в Част 2 – „Здравословен начин на живот“.

 

 

Категории: БлогЗдраве