loader image

Бебетата и малчуганите прекарват ужасно много време закопчани зад седалките на автомобила или заложени пред телевизора. Това не само че им пречи да развиват двигателните си умения и да укрепват мускулите, сърцето и белите си дробове, но може да доведе и до заседнал начин на живот, а дори и до затлъстяване.

Майките са тези, които обикновено прекарват по-голямата част от времето с децата си в началния им стадий на развитие. До голяма степен те носят отговорността да възпитат детето не само на добри маниери в обществото, но и на физическа активност.

Никога не е твърде рано да се започне с това.

Няколко прекрасни идеи, които се вписват в забързаното ни ежедневие…

Вероятно се чудиш как би могла да осигуриш препоръчителните поне едночасови физически дейности, когато дори ти не можеш да стигнеш до залата за тренировка?

Отговорът се крие в идеята, че тренировката не означава непрекъснати движения или вдигане на железа, които изискват купища време. Това може да са упражнения, които можеш да правиш с децата си. Ето няколко такива, които могат да превърнат всеки ден във възможност да поддържате чудесна форма и да се забавлявате заедно.

1. Разходете се преди или след вечеря

Дали ще се разходите из центъра или просто из квартала, изграждането на навик за разходки в дневния график е гарант, че няма да започнете да ги отлагате. За да не ви е скучно, можеш да измислиш някакви спортни игри, като търсене на определен домашен любимец в парка, бързо изкачване на стълби или състезание от едно дърво до друго.

2. Превърни домакинската работа в активна игра

Престори се, че прашни същества нападат земята и е време капитан (името на детето ти) да спаси земята, като ги „убие“ с парцала, четката за прах или метлата. Накарай детето ти да се почувства като герой, карайки го да спаси плюшените си и други играчки от бездънната яма на пода, като ги прибере в коша за играчки.

Друга превъзходна идея е да превърнеш събирането на прането в игра, като караш децата ти да познават чии дрехи на кого са. След като правилно са определили собственика им, те помагат и в сгъването им.

3. Промъкни тренировки и физически активност в други дейности

Вместо да се вози в количката в супермаркета или на ескалатора в мола, накарай съкровището ти да походи или да изкачи стълбите, когато е възможно. Някои родители карат децата си с колата донякъде, а след това извървяват останалото разстояние до училище пеша.

4. Превърни телевизионните реклами във фитнес почивки

Можеш да се развихриш тук и да измислиш смешни имена за прости упражнения, като клякания, лицеви опори или коремни преси. Примерно „строителят на мускули Боян“, „принцесата на кляканията Елисавета“ и т.н.

Можеш да играеш с децата си на „треньор“, като си задавате един на друг задачи от сорта на „следвай треньора“, „дай гепи“ и др., при които един от вас е водещ и кара другите да правят различни дейности с крака или ръце, като пляскане, маршируване и т.н.

5. Разходете кучето заедно

Не е чудно, че хората с кучета за домашни любимци често са в по-добра форма от другите без. Ако и ти имаш четириного с влажна муцунка, можеш да взимаш децата си с теб за разходка. Така те не само, че ще развият навик за ранно ставане, но и ще се раздвижват.

По-горният списък е добра основа за приобщаване на децата ти към активни занимания. За да не ти е скучно, просто развихри въображението си и знай, че децата много обичат да имитарат родителите си, така че ако измислиш забавен начин (и евентуално награда), детето ти ще те следва навсякъде.

Категории: Здраве