loader image

Трениране за отслабване или за да сме здрави?

 

Пламен Христов

Движението е полезно за здравето! Някой да не е съгласен?! Ако все още има такива, които нямат това разбиране, моля бързо да се ориентират правилно защото всяка друга позиция е „нездравословна”!

Тренирането, като израз на целенасочено, контролирано движение е полезно за здравето

Това е истинският му смисъл! Искам да кажа, че ако мотивът ви да тренирате е да бъдете слаби, то той е малко сбъркан, леко встрани от истината.  Срещам често мнения, че ако някой е слаб, той няма нужда да тренира! Това е меко казано несъстоятелно. Но е най-често срещаната мотивация да се тренира няколко пъти в седмицата и да се спазват изтощителни хранителни планове.  

Аз също получих този коментар: „Ти си в отлична форма, не е нужно да се мъчиш с тези тренировки, а и с храната…!”. Всеки път, когато чуя това се чувствам зле. Аз не правя всичко това, за да изглеждам слаб или просто във форма, а преди всичко, за да бъда здрав!

Не, не искам да кажа, че визията е без значение и че това какво виждате в огледалото не е важно. Напротив, то е значимо, създава самочувствие и мотивира …! То, обаче, е вторичен ефект от здравословния начин на живот, от тренирането и доброто хранене. Ще ви накарам да се съгласите се с мен!

Не е важна само визията

Ако само визията е важна, то от  момента, в който постигнете желаното, до отказването от активно движение, има твърде кратко време. Опитайте да поправите мотивите си и да се забавлявате, а след това ще имате всички основания да се гордеете със себе си и с … продължаващите усърдни тренировки! Направете упражненията не задължение  свързано с постигането на конкретна визия или резултат, а забавление. Тренирането не бива да бъде трудна работа и в никакъв случай не трябва да бъде най-лошата част от деня ви. Превърнете го в част от вашия свят, в очаквана част от дневния ви режим, а защо не и в най-добрата част от деня си. Това категорично  ще го направи начина на живот.

Всичко, което трябва да направите, е да промените начина, по който го възприемате! Всъщност много хора не успяват да осъзнаят, че телата ни са създадени, за да се движат. Въпреки това, ние сме възпитали умовете и телата си да се отпускат и то винаги по един и същи пагубен начин – като мързелуват! През последните столетия  хората с потресаващо усърдие правеха всичко, което бавно но сигурно да ги направи мързеливи, състарени и все по-увредени, за съжаление!

Сега ние сме изправени пред предизвикателството да променим този начин на мислене и възпитание, но как да всъщност да направим това?

Аз знам, че най-трудната част е да има нужната за старт мотивация. Може да започнете с абсолютно елементарни неща, като кратка разходка или двуминутно раздвижване до бюрото, на което сте принудени да седите по цял ден, заради естеството на задълженията си! Просто ставайте на всеки час утре и раздвижвайте китките, лактите и рамената си, а след това обиколете няколко пъти бюрото си. Малко е откачено, а? …, но нямате представа колко добре ще ви подейства …!

Планирането на това раздвижване и изпълнението му ще ви тонизира не само физически, но и ментално и в крайна сметка дори ще ви забавлява! Може да направите и много повече, разбира се! Например да организирате и осъществите кратък излет сред природата със семейството или приятелите си би било прекрасно! Може да почистите къщата или двора си, да притичате до магазина и още какво ли не – просто се движете …!

Променете начина си на мислене.

Когато мислите за здравето си и за движението, мислете за него като за нещо, което правите така че да можете да живеете по-дълго. Да се освободите от стреса и в крайна сметка да бъдете здрави. Променете мисленето си, така че тренирането ви да бъде наистина вълнуващо. Да се чувствате истински щастливи от всичко това!

И още нещо, което смятам за изключително важно – бъдете благодарни, че сте в състояние да се движите! Някои хора просто не могат!!! Някои хора биха дали живота си за да ходят, тичат и скачат. Така че възползвайте се от физическата си сила и тренирайте, движете се и живейте!

Тренирането никога няма да ви позволи да съжалявате един ден за грешките си, вие просто ще сте се лишили от тях отдавна в миналото си!

Всяка сутрин ставайте и си повтаряйте: „Не, аз не тренирам за да съм слаб, аз тренирам, така че когато съм на 80 години, все още да мога да ходя сам. Когато имам деца, да мога да играя с тях и през всичкото това време тялото ми да бъде в състояние да се бори. И всъщност да може да прави онова, за което е създадено от великата природа – да се движи! Аз ще тренирам за себе си, за моето здраве!!!”

А сега да си направим услуга и да отидем да тренираме за здраве …, заедно!!!

 

Категории: Здраве