loader image

В продължение на десетилетия се приема твърдението, че наситените мазнини са вредни за здравето. Сега, обаче, нашумява и твърдението, че наситените мазнини имат ползи за здравето на човека.

Как наситените мазнини се превърнаха в „злодей“?

През 70-те години нутриционистът Адам Кейс публикува изследване, проведено в страни, консумиращи най-много наситени мазнини и по-голям процент страдащи от сърдечни заболявания. Неговото „Изследване на седемте страни“ оказва голямо влияние върху начина, по който се хранят американците.

През 1980 г. е издадено Ръководство на диетата, в което е публикувано съобщение, което съветва хората да изрязват мазнините от месото, което консумират и да избягват наситените мазнини като масло, сметана и кокосово олио.

Защо наситените мазнини се върнаха?

Днес проучванията на Кейс са гореща тема на разговор. Анализ на учени от Харвард разглежда 21 проучвания и не откриват връзка между наситените мазнини и сърдечните заболявания (и инсулт).

През 2014 г. анализ на 76 обсервационни проучвания от Университета в Кеймбридж стига до извода, че „Наситените мастни киселини, особено маргариновата киселина, открити в основните ежедневни храни, действително е свързано с по-нисък риск от сърдечни заболявания.“

Няколко години по-късно, трети мета анализ, публикуван в British Medical Journal стига до подобно заключение. След като са изследвали повече от 62 000 души в 10 проучвания подбрани на случаен принцип, учените са открили, че докато редуцирането на наситените мазнини води до понижаване на холестерола, това всъщност не води до по-малък риск от смърт. А смъртта е основния елемент в този дебат.

Връзката между наситените мазнини и холестерола.

Все още не се знае много за ефекта на наситените мазнини върху тялото, но едно нещо знаем със сигурност:

Наситените мазнини увеличават LTD („лошия“) холестерола.

И това е доказано много пъти.

Повишения LTD холестерол не гарантира, че ще страдате от сърдечни заболявания –  това е само един рисков фактор след много хора.

„Ако имате двама души, които са напълно еднакви, с изключение на това, че при единия LTD холестеролът е по-висок, отколкото при другия, то човекът с по-висок LTD холестерол ще има по-голям риск от сърдечни заболявания.“, казва д-р Спенсър Нодалски, лекар и остеопат в Сан Диего.

Наситените мазнини и Диетата – ето какво да правим.

Всъщност, може да не се наложи да правите кой знае какви промени в начина на хранене.

За някои хора – не е ясно какъв процент от населението, малки количества наситени мазнини водят до големи промени в нивата на холестерола. Ако в семейството ви има членове, които страдат от сърдечни заболявания, въпреки нормалното ниво на холестерола, то вие трябва да направите всичко възможно, за да намалите риска.

Но ако все още се държите да добавите наситените мазнини в диетата си, има сравнително лесен начин, с който да наблюдавате как тялото ви реагира от приема им. Направете два теста за холестерола, с разлика един месец. Първия тест направете докато се храните, както обикновено. След това направете промените, които искате (добавяйки наситените мазнини) и направете втория тест.

Най-здравословния начин, по който да добавим наситените мазнини към ежедневието ни.

Най-безопасния начин да добавите наситените мазнини към диетата си е като избягвате маслото и ядете ядки, авокадо и зехтин (това са доказаните здравословни мазнини).

Реално погледнато, наситените мазнини са хранителни вещества, а не нещо, около което цялата ви диета трябва да се върти.

Като цяло, всички изследвания направени до дук доказват, че наситените мазнини са неутрални. Т.е. не бива да ядете много от тях, нито пък да ги избягвате напълно.

Не бива да се страхувате от наситените мазнини! Най-правилният начин е да се фокусирате върху цялостната си диета и да се храните балансирано.

 

За да постигнете бързи и трайни резултати, чрез балансирано хранене и физическо натоварване, задължително трябва да се посъветвате с квалифицирани специалисти.

Всеки знае, че формулата на успеха за здраво и стегнато тяло е Храна + Движение.

В Атлетик Фитнес ще откриете едни от най-добрите експерти, които ще изготвят за вас както хранителен, така и тренировъчен режим.

Категории: БлогЗдраве