loader image

Как един час дълбоко дишане и нежни йога пози могат да ти помогнат бързо да изгориш мазнините и да се стегнеш

Йогата може и да изглежда като спокойна практика, която не включва натоварващи движения за изгаряне на калории, които те карат да излизаш от залата вир вода. Но не оставяй спокойното дълбоко дишане и бавните пози да те заблуждават – лекари и фитнес експерти твърдят, че с йога можеш бързо да свалиш килограми и да се стегнеш – и също да работиш върху ума и духа си, за да подобриш здравето и хармонията в живота си.

Йога е древна форма за физически упражнения и начин на живот, която се фокусира върху ума, тялото и душата. Това е холистична практика, подходяща за хора от всички възрасти.

Много хора погрешно смятат, че йога е твърде спокойна практика, за да има отслабващ ефект върху тялото. Тайната е не само в движенията, но и в дълбокото дишане, което възстановява тялото.

Атлетик блог 3

Как да отслабнеш с йога

За много жени и мъже отслабването е основна причина да се обърнат към спорта. Повечето хора в това положение мислят, че когато изгорят допълнителните мазнини, ще се чувстват щастливи. Втурват се в следване на безумни диети и не постигат добри резултати. В повечето случаи дори си причиняват здравословни проблеми в следствие от диетите.

За да постигнеш отслабване с йога, трябва първо да разбереш, че диетата не е всичко. Възможно е досегашният ти начин на живот да бъде причина за други процеси, дори възпаления вътре в тялото ти, заради които пълнееш, дори и когато тренираш и се храниш здравословно.

Тайната на йога практиката е в дишането.

Йога съчетава базисни дихателни практики, които стимулират тялото да  прочисти, балансира и подмлади вътрешните ни органи и тяхното функциониране. Комбинация от няколко различни дихателни практики и асани помагат за нормализиране на метаболизма и сърдечния ритъм.

А веднъж щом си се излекуват отвътре, фокусът може да се премести отвън.

Премини отвъд изгарянето на мазнини

Изгорените калории по време на йога практика варират между 180 – 360 на час, в зависимост от практиката. По време на типична 60 – 90 минутна сесия, техниките за дълбоко дишане загряват тялото ти отвътре, помагат му да изхвърли токсините и „водното тегло” и стимулират работата на лимфната система и органите.

Но най-голямата полза от йогата, независимо от интензивността, е само една, и именно тя ти помага да отслабнеш дългосрочно: това е обръщането навътре към тялото ти, опознавенето и разбирането на нуждите му.

Не е изненадващо, че след известно време практикуване на йога, хората започват да „чуват” сигналите на тялото си. Например, че си се нахранил достатъчно или че конкретна храна не влияе добре на организма ти, или че се чувстваш страхотно, след като изядеш определена храна.

По-малкото е повече

Ако искаш да отслабнеш с йога, не е нужно да отидеш в класа с най-голяма динамика.Изненадващо е, но нежната и възстановителна йога може да ти помогне с отслабването много по-бързо от която и да е друга практика.

Но каква е причината за това? – причината е в стимулирането на парасимпатиковата нервна система, която влияе върху дишането, храносмилането и хормоните.

Отиди отвъд отслабването

Атлетик блог 3 (3)

Когато решиш да посещаваш йога класове, прояви честност към себе си и си отговори на въпроса „Защо наистина искам да отслабна?”

Дали това е, за да имаш по-високо самочувствие или пък, за да подобриш здравето си. Причините могат да бъдат много. Важно е да откриеш твоята.

Но не ходи на йога, само защото крайната ти цел е отслабване. Запиши се на тази древна практика, за да се запознаеш с тялото си и да откриеш истинската си същност.

Йогата е баланс и фокус. Успееш ли да ги откриеш в себе си, отслабването ще дойде без усилие от твоя страна. Всъщност, единственото, което трябва да направиш, е да се наслаждаваш на процеса.

Един от нашите инструктори веднъж каза:

„Каквото и да правиш, трябва да имаш цел, трябва да знаеш къде отиваш и да разбереш, когато го постигнеш. Но не трябва да се фокусираш само върху целта си, защото всеки ден ще се отчайваш, че все още не си я постигнал.

Представи си, че искаш да свалиш 20 килограма. Това няма да стане за ден, нито за месец. Ще започнеш да идваш на йога, да правиш практиките. Тялото ти ще започне да се променя, но ти ще си отчаян, защото все още не си загубил онези 20 килограма…

От друга страна, ако започнеш да идваш на йога и имаш същата цел, но промениш фокуса си към това да се чувстваш по-добре всеки ден и да изпълняваш по-добре всяко движение, да се наслаждаваш на процеса, тогава изведнъж ще се окаже, че си постигнал целта си.

Не, това не означава, че сега времето ще е по-кратко. Означава, че живееш днес и напредваш днес, пътувайки към голямата си цел.

Никой не може да се изкачи до върха на планината само с една гигантска крачка. Трябва да извървиш пътя си. Но в твои ръце е да избереш дали ще се мъчиш или ще се наслаждаваш на процеса!”

Йога е любимият спорт на много хора. Тя е отслабване, стягане, хармония, баланс, чисто съзнание, по-добри резултати в работата, пълноценни отношения с хората.ж

Ако я припознаваш като своя спорт, можеш да посещаваш класовете на едни от най-добрите йога инструктори в страната и да промениш живота си! А най-хубавото е, че не ти трябва допълнителна карта. Членството в Атлетик Фитнес ти дава неограничен достъп до всичките ни клубове в страната, както и до всички групови тренировки.

Само за сравнение, едночасово посещение на йога клас в София е между 10-15 лв. Месечната карта в Атлетик Фитнес е на цена 40 лв. и ти дава възможност да посещаваш фитнес залата, както и всички видове групови тренировки, без цената да се увеличава.

Ако все още нямаш членска карта в Атлетик Фитнес, влез в клуба още сега и промени живота си!

Купи членска карта за Атлетик Фитнес онлайн още сега и спести!

Категории: Здраве