loader image

От Димитър Капов

Как можем да повлияем на процеса на стареене и да съхраним тялото и ума си дори на преклонна възраст? Този въпрос „тормози” учените не от вчера. Въпреки че съвременната наука така и не дава категоричен отговор, редица изследвания са довели до сензационни открития, които ни доближават все повече до постигане на тази цел. Сред тях е и проучването на Елизабет Блекбърн и Елиса Епъл, което им носи Нобелова награда за физиология и медицина през 2009 година.

В центъра на изследванията им са окончанията на ДНК молекулите в човешкото тяло, наречени теломери. Именно новоразвиващата се наука за теломерите и начините, по които можем да се „погрижим” за тях са основен акцент в настоящата статия.

Още преди 2500 години китайската култура признава, че преждевременното остаряване може да бъде отключено от външни влияния. В съвременния свят най-често това са случаите на стрес. Разбира се, стареенето е необратим процес, който рано или късно засяга всички ни. „Всеизвестен факт е, че мъжете изживяват този процес доста драматично“. Има обаче и примери, които доказват обратното. Такъв е примерът с 80-годишния Уанд Дешун, който наскоро направи първото си дефиле на модния подиум.

Съвременните учени смятат, че основната причина за различните начини, по които хората стареят, се крие в тяхната ДНК, или по-точно в окончанията на хромозомите. Според проучванията, с течение на времето, ДНК молекулата се уврежда значително, което води и до стареене на клетката. Въпреки че не е категорично доказано, фактите говорят, че „виновник“ за това са именно теломерите.

„Ако откритията на новата наука бъдат приложени на практика, те биха ни помогнали да намалим хроничните заболявания и да подобрим здравето си! Още повече, този резултат може да се запази през целия ни живот.“ 

Нужно е просто да се „погрижим“ за теломерите в тялото си. Според изследването на Епъл и Блекбърн те не просто носят закодирана информация, но и внимателно „слушат“ нашите команди. Реагират на покоя или на стреса, в които се намираме, на емоции като тъга и радост. По този начин те влияят на състоянието на мозъка ни, на настроението ни, на бързината, с която остаряваме, и на риска от някои заболявания. 

Доволни теломери – по-здраво тяло! Как да им въздействаме?

Това е свързано с техники, намаляващи стреса, включително медитация, прости упражнения и балансирано хранене. Проучванията сочат, че окончанията на нашата ДНК „мразят“ преработените месни продукти, каквито са всички видове колбаси, и обожават прясната, пълноценна храна. Набавянето на витамини, минерали и ензими също е от фундаментално значение за защитата на организма. 

Такива са витамин A и формата му бета-каротин, редица флавоноиди, витамин C, витамин E и селен. Някои билки също имат свойства на антиоксиданти и допринасят за защитата на клетките от оксидативен стрес. Сред тях са чесънът, гинко-билобата, червената боровинка, зеленият чай, гроздовото семе, мащерката и репеят.

„Редица навици от ежедневието ни, които до голяма степен сме приели за естествени, вредят на здравето ни, като причиняват окислителни реакции в организма.

Сред тях са строгите диети и небалансираното хранене и прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи. Учени от Немския център за изследване на рака в Хайделберг са доказали това твърдение, като сравнили теломерите в клетки, взети от шията, която ежедневно излагаме на слънце, и тила, който обикновено остава защитен от лъчите. Те категорично установили, че теломерите на клетките на шията се износват значително по-бързо. Когато са защитени от слънцето, обаче, кожните клетки дълго време могат да устоят на процеса на стареене.

Честият стрес и силните емоционални състояния, както и прекалените и изморителни физически натоварвания също са пагубни за теломерите ни. Огромна е вредата от тютюнопушенето, както и консумацията на много алкохол. Според съвременните изследвания организмът ни реагира благоприятно на не повече от 4 чаши вино на ден. 

Изплуват и научни доказателства, според които много от видовете стрес се свързват с тенденцията за „скъсяване“ на теломерите. Стресът на работното място и оказва особено неблагоприятен ефект.

Възползвайте се от уникалните предложения за корпоративни клиенти в Атлетик Фитнес!

Понякога той се пренася и извън работата – често поради естеството на професия. Важно е да създадем навик у колегите си да не ни търсят извън работно време, но също така и да изключим известията от всякакви социални мрежи, мейли и онлайн платформи, които са свързани с работата ни.

Сред източниците на нездравословен стрес е и „предъвкването“ на проблемите – навикът да се премислят едни и същи проблеми отново и отново. Когато „предъвкваме“, сме доста по-неефективни в решаването на даден казус, което пък неизбежно ни кара да се чувстваме зле, сочат проучванията.

Направените открития са довели учените и до друга хипотеза – лечение на няколко вида рак чрез специален ензим. Това е теломеразата, чиято роля е да „дострои“ и удължи теломерите ни. В повечето клетки ензимът е блокиран, но в стволовите и половите – той е наличен. Повишените му стойности всъщност могат да увеличат риска от развитие на някои форми на рак. Ензимът се произвежда в десетки, дори стотици пъти над нормата при около 80-90% от злокачествените туморни заболявания. Учените предполагат, че „изключването“ на теломеразата може да доведе до ограничаване на растежа на туморите. Това откритие може един ден да се окаже мощно оръжие в битката с рака. 

Димитър Капов е на 36 години и се е занимавал активно със спорт през повече от половината си живот. Той е инструктор групови тренировки в Атлетик Марково тепе. Работи и като медицински специалист в отделението по лъчелечение към болница в Панагюрище. Посвещава огромна част от времето си и на двете си занимания, които отдавна са се превърнали в повече от работа, възползвайки се от възможността да усъвършенства познанието си върху човешкото тяло.

Категории: БлогЗдраве