loader image

Човешкото тяло е създадено да се движи, а не да стои часове наред в задръствания, офиси и асансьори. Движението е енергия

Добрата физическа форма и по-високата издръжливост ще ти помогнат и в обикновеното ежедневие. Няма да е приятно, ако изпуснеш автобуса, а си на 3 дълги и изморителни… метра от него.

По-надолу предлагаме 9 кратки, но съдържателни причини да отделиш от времето си и бюджета за фитнес абонамент и да организираш графика си, така че да се вмести 1 свободен час прекаран в залата.

Добре дошъл си да добавиш още точки след 9-те изброени от нас и заедно да допълним списъка и намерим повече причини да спортуваме.

А ето ги и тях:

1. Грижа за здравето.

Движението спомага за плътността на костите и добрата мускулна кондиция, която води до правилно функциониране на кръвоносната система. Достатъчни са дори само 30 минути интензивни упражнения, за да усетиш здравословния ефект на тренировката. Физическата активност има и способността да намалява стреса и безпокойството, а боксът конкретно – да бъдат околните по-добронамерени и учтиви например 😊 Комбинацията от по-ниско и по-високо интензивни упражнения, води до по-качествени резултати.

Бъди методичен, поставяй си цели, възпитавай здравословни навици!

2. Повече енергия.

Обратно на разбирането, че щом се чувствате лениви и изморени, трябва да почивате, нашият съвет е да отделиш време за спорт. Благодарение на повишаването на кръвното налягане и притока на кислород, ще усетиш и незабавен прилив на енергия. Енергия за всеки момент и ситуация, когато ти е необходима. Без зимна депресия, без пролетна умора, а просто казано – целогодишно добро настроение и работоспособност.

3. Бори се с лошото настроение.

Тренировките стимулират отделянето на ендорфини – химикали, които създават чувство на щастие и еуфория. Вероятно си чувал, че шоколадът също благоприятства този така желан хормон на щастието да е със задоволително високи нива. Но, за да можем да си позволим шоколад, ни трябва и физическа активност, нали? Ето ти двойна порция щастие и удоволствие.

4. Безупречен външен вид.

Не стига, че ни дава завиден запас от енергия, грижи се сърцето ни да си върши работата, а и помага да не сме намръщени и недоволни защото действа като напълно естествен антидепресант с малкия страничен ефект, че прави тялото ни секси.

5. Ускорява метаболизма.

Най-големият мит разпространен сред дамите е, че тренировките с тежести ще направят тялото твърде мускулесто. Спокойно, няма дама заприличала на Шварценегер от няколко повторения с дъмбели.

Ако си се подлагал/а на хиляди неработещи диети и програми, вероятно си забелязал/а забавяне на метаболизма, което е обратният на желания ефект. Това не е непоправимо, но трябва време, интензивни кардио тренировки и такива с тежести, за да се обърне ефектът към правилния.

Монотонното кардио натоварване не провокира ускоряване на метаболизма, дори да тренираш часове наред. Далеч по-ефективни са интервалните и високоинтензивните тренировки (спринтове и бързо бягане на къси отсечки). Мускулите са тези, които трябва да бъдат възстановени, а колкото повече са те, толкова повече калории ще се горят. С други думи – повече мускули = повече изгорени калории.

6. Повече социални контакти.

Чрез редовната физическа активност, изграждаш по-силни връзки с хората около теб. Чувстваш се по-щастлив и уверен в себе си, контролираш настроението си и подобряваш функцията на мозъка. Запознаваш се с много други готини хора като теб. Нова среда – нови възможности.

7. Подобрява качеството на съня.

Няма по-приятно чувство от това да заспиш веднага, след като си легнал и да се събудиш чак на сутринта. Без да се въртиш няколко часа в леглото, без да губиш време в „цъкане“ по телефона (последното не минава за физическа активност). Спортът е най-добрият приятел на съня! Само няколко часа тренировки седмично помагат да се рестартира биологичният ти часовник и да спиш спокойно и непробудно, да бъдеш по-ефективен и полезен.

8. По-висока ефективност на работното място.

Тренировките подобряват снабдяването на мозъка с кислород. Така той извършва по-добра дейност, или иначе казано – „щрака“ по-бързо. Докато се потим над уредите, се стимулира производството на клетки в хипокампуса, който отговаря за ученето и дълготрайната памет. Или най-малко – ще вдъхваш респект и възхищение сред колегите си. Пак е нещо, нали?

9. Усъвършенства характера.

Спортът гради характера, създава чувството за отговорност, дисциплина и подреденост. Всеки, на който му се налага да вмъква тренировка в иначе забързаното си ежедневие, може да потвърди, че възпитателната функция на спорта помага изключително много и в ежедневието.

Изпълняването на всички упражнения, спазването на хранителни и тренировъчни програми дават увереност, че можеш да се справиш с всички задачи за деня. Шефове, колеги, съученици, приятели – след 30 лицеви опори, всички те са ти в краката. 😊

 

В крайна сметка, всеки един от нас дължи няколко часа фитнес седмично на тялото си, което ежедневно търпи пиците, бургерите и всички сладки изкушения, на които го подлагаме.

Приеми тези съвети като хубави неща, които можеш да направиш за себе си. Младостта е с нас ограничен период от време, но самочувствието е собствена грижа и отговорност! Ние от Атлетик Фитнес сме на твое разположение, за да ти помогнем да започнеш да тренираш, а и де не спираш.

 

Категории: БлогЗдраве